BBQ Bastard jaaroverzicht in 10 BBQ recepten

BBQ Bastard jaaroverzicht in 10 BBQ recepten

Eerst en vooral wil ik jullie allen een voorspoedig 2019 wensen waarin al je dromen en verwachtingen minstens voor een deel ingevuld mogen raken! Mede dankzij jullie kan ik zelf terugblikken op een prachtig jaar met leuke kansen! In dit overzicht blik ik met dankbaarheid en plezier terug op enkele hoogtepunten uit het voorbije jaar en enkele vooruitzichten voor het komend jaar. Zelf ben ik niet zo goed met voornemens dus laat ik het doelstellingen noemen waar ik mij meer op wil gaan focussen! En hoe kunnen we dit beter doen dan aan de hand van 10 BBQ recepten? Daar gaat het toch voornamelijk om bij deze blog niet? 

Top 5 recepten van 2018

Het zal jullie niet verwonderen dat het ene recept al beter aanslaat dan het ander. Verschillende factoren liggen hierbij aan de basis! De ene al wat onvoorspelbaarder dan de ander. Het is dan ook soms verrassend om na een jaar te zien welke recepten het erg goed deden en welke minder. Zo blijven bijgerechten telkens aan de staart bengelen van de statistieken. Desondanks blijf ik er waarde aan hechten en plan ik zelfs meer te doen met groenten op de BBQ, maar later meer hierover. BBQ is en blijft een vlezig gebeuren en dat is ook te merken aan de top 5 van meest bekeken recepten. Gelukkig blijken in deze top 5 ook wel enkele van mijn persoonlijke favorieten vertegenwoordigd. Meteen de eerste helft van de 10 BBQ recepten. De overige vijf vormen een terugblik op 2018 en een vooruitblik naar 2019.

5. Pulled Turkey

Zo beginnen we met de vijfde in de rij. De kalkoen variant van de alom geprezen klassieker opent dit lijstje. Een recept dat hier regelmatig terug wordt bovengehaald op een feestje! Net als bij Pulled Pork hoef je er weinig naar te kijken tijdens de voorbereidingen om een super resultaat te bekomen. De Pulled Turkey wordt vervolgens vaak geserveerd op een bowl hete nacho’s of bij een taco (zoals deze Tinga Taco). Zeker de moeite om zelf eens uit te proberen!

4. Gerookte varkenswangen met Whisky Glaze

Dat dit recept het goed doet blijft mij toch telkens opnieuw een goed gevoel geven. Zoals eerder vermeld zijn deze gerookte varkenswangen het eerste volledig eigen ontwikkeld recept waar ik met trots op kan terugkijken. Het blijft hier nog steeds tot mijn persoonlijke favorieten behoren en is eveneens één van de weinige recepten die ik ook regelmatig nog eens opnieuw maak. Experimenteren ligt mij namelijk meer dan herhalen, maar soms wil ik toch gewoon eens iets lekkers opnieuw proeven!

3. Pluma Ibérico

Dat dit recept in de top 3 terecht is gekomen verrast mij enigszins! De foto’s zijn niet top maar het stukje vlees daarentegen des te meer. De pluma of het veer van het varken is een minder gekende cut die voornamelijk in Spanje erg populair blijkt te zijn. Na kennis te hebben gemaakt met dit stukje vlees in het voormalig restaurant “Tapa Tapa” wou ik niets anders dan dit zelf opnieuw maken! Met succes! Dit mals stukje vlees hoeft enkel geschroeid te worden om een subliem smaakvol resultaat te bekomen! Dat dit recept op 3 staat bewijst dat jullie weten wat lekker is!

2. Pulled Everzwijn

De feestdagen hebben dit gerecht alle eer aan gedaan! De laatste maand bleek dit de absolute topper waardoor de Pulled Everzwijn met een sterke inhaalbeweging nog de top 5 in ramde! Volop naar de 2e plaats. Niet verwonderlijk gezien het feestelijk gehalte van dit recept! Hopelijk heeft het bij enkelen onder jullie de feesttafel kunnen opvrolijken met een smaakvol resultaat om trots op te zijn! Persoonlijk vond ik dit niet het eenvoudigste recept om te bereiden maar zeker niet minder smaakvol! Wie van een uitdaging houdt: Ga je gang!

1. Huisgerookt spek

De absolute topper in dit overzicht blijkt een recept waar ik zelf lang over heb getwijfeld! Zelf spek maken spreekt tot de verbeelding. Vooral het drogen van het vers geregeld spek was iets waar ik wel wat aarzeling bij voelde. Onterecht want het bleek uiteindelijk een stuk eenvoudiger dan gedacht met een super leuk resultaat als gevolg! Ook de gedroogde eendenborst viel hier erg goed in de smaak! Ben je zelf fan van het koud roken en drogen van vlees dan is dit zeker ook een aanrader om te bekijken! Er staan hier bovendien nog wel wat leuke charcuterie projecten op de planning al ben ik hier voorlopig nog niet toe gekomen. Laat dit al een eerste doelstelling zijn waar ik mij in 2019 meer op wil richten. Het is namelijk erg leuk om met geduld uit te kijken of het wat zal worden.

Meer hoogtepunten?

Het is niet toevallig dat ik begin met een overzicht van de meest bekeken resultaten! Zonder deze “views” zou mijn blog “maar” een persoonlijk receptenpagina zijn. De interactie die ermee gepaard gaat maakt het geheel echter een stuk boeiender. Zeker als deze interactie kan leiden tot leuke projecten en samenwerkingen. Zo kan ik terug blikken op enkele uitdagingen waar ik met plezier aan heb gewerkt en ontmoetingen met gepassioneerde mensen die met hart en ziel hun hobby beleven. Ondertussen kan ik dankzij “Kamado Joe” mijn recepten nog eenvoudiger bereiden op de classic II. Daarnaast ontmoette ik enkele interessante mensen, denk hierbij aan de reeks passie in beeld waar binnenkort een vervolg op komt. Maar ook de contacten/samenwerking met Bart van Elkedag-BBQ.be waarbij we zoeken hoe we elkaar verder kunnen helpen en waar ik af en toe een suggestie krijg van leuke rubs en sauzen. Denk aan de heerlijke IPA rub van dizzy pig (ja hoor met hop) waar ik deze vlinderkip mee maakte.

Samenwerkingen

Daarnaast zijn ook enkele erg leuke samenwerkingen tot stand gekomen. Zo maak ik sinds enkele maanden recepten voor Lidl waar ik de volledige vrijheid krijg om met hun producten aan de slag te gaan. Een samenwerking gebaseerd op wederzijds respect die vooral ook inspirerend werkt. De vrijheid om te kunnen mijn eigen gang gaan is iets wat ik vaak voorop stel bij een samenwerking. Gelukkig blijkt dit zelden een probleem. In eenzelfde lijn denk ik bijvoorbeeld aan Carmans van wie ik bij gelegenheid mooie pakketten vlees ontvang. Sommige op eigen suggestie andere zijn dan weer verrassingen die een leuke uitdaging vormen om mee aan de slag te gaan. Denk hierbij aan de prijswinnende lamsschenkels lollypops die ik maakte in de Heinz Favorite foodie contest. Het experimenteren wordt enkel nog leuker. In mijn laatst ontvangen pakket zitten enkele leuke producten om mee aan de slag te gaan! De runderstaart is reeds op en het recept volgt binnenkort. Ik kan alvast verklappen dat het een recept wordt om naar uit te kijken!

Lamsschenkel Lollypop

Heinz

Een samenwerking die wellicht het meest impact had op mijn blog was deze met Heinz. Een veelomvattend project waarbij ik jullie hulp meermaals nodig had. Voor sommigen tot vervelens toe. Desondanks ben ik erg dankbaar voor jullie steun! Zonder jullie was de titel “Heinz Favorite foodie 2018” niet in mijn schoot beland. Het was een erg leuk project waarin ik mezelf meermaals moest uitdagen om creatief te zijn en het onderste uit de kan te halen. De live cooking sessions waren erg spannend. Koken onder tijdsdruk bezorgt mij namelijk erg veel stress. De voldoening was dan ook groot om ondanks deze stress toch mooi te presteren. Met als persoonlijk hoogtepunt deze toast met gerookte zalm. Daarnaast bracht het mij ook in contact met enkele erg leuke mensen die met passie hun blog vullen met pracht recepten! Neem zeker eens een kijkje in de posts rond dit project om ook hun blogs te ontdekken. 

Wat met 2019?

Bij de start van een nieuw jaar moeten we niet enkel terugblikken. Tijd om ook eens vooruit te denken en na te gaan waar ik komend jaar naartoe wil. Op zich zal er wellicht voor jullie niet veel veranderen. Ik blijf doen wat ik graag doe en dat is recepten ontwikkelen volgens mijn zin van de dag en de inspiratie van het moment. Daarbij wat mooie foto’s maken en met jullie delen. Maar dat wil echter niet zeggen dat ik geen ideeën heb waar ik naartoe wil. Ik heb mezelf dan ook enkele doelen vooropgesteld om meer aandacht aan te geven in het komend jaar. Hieronder staan we stil bij enkele van deze doelstellingen. Over komende samenwerkingen kan ik helaas nog niets vertellen, al lijkt er wel iets ERG leuk aan te komen!

Evenwicht

Niet enkel het evenwicht tussen werk en vrije tijd want dat is een doelstelling waar ik voortdurend aan werk. Hoewel het door deze blog misschien wel anders kan lijken eet ik met regelmaat ook wel eens vegetarisch, aperitiefhapjes of desserts. Die laatste maak ik zelden zelf maar ook hier wil ik mij toch wel ergens meer op gaan focussen. Met evenwicht wil ik dan ook een poging doen meer mijn dagelijks eetpatroon ook zichtbaar te maken op mijn blog. Hoewel vegetarische gerechten weinig “appreciatie” vinden in de BBQ wereld wil ik het niet nalaten ook hier wat meer op te focussen. Maar verder ook bewuster omgaan met wat we eten en van waar dat voedsel komt! Naast meer groenten recepten zullen bijgevolg ook meer “From Nose to tail” recepten op de blog verschijnen. Niet alleen omdat ze ongelofelijk lekker zijn maar bovendien ook omdat het naar mijn gevoel een teken van respect naar het dier is om ook zoveel mogelijk delen op te eten. Deze gegrilde kippenharten vielen bij enkelen van jullie al goed in de smaak! Een veelbelovende start dus!

Bierpairing

Deze doelstelling zal voor wie de laatste weken de blog en social media kanalen volgt niet erg verrassend zijn. De laatste weken ben ik namelijk al wat meer beginnen schrijven over bier en bierpairing. Een onderwerp dat mij al langer interesseert en waar ik bijgevolg ook meer aandacht wil aan geven. Niet dat ik een kenner ben maar door vaker erbij stil te staan en informatie op te zoeken hoop ik al doende ook bij te leren over dit onderwerp. Het was dan ook erg leuk om te merken dat de mensen van Beerbutler hier even enthousiast over zijn als ik en we hier samen meer aandacht willen aan geven. Je kan je dus met regelmaat verwachten aan verrassende biertjes in combinatie met een lekkere BBQ schotel. Vorige maand gaf ik alvast de aftrap met de Beenmerg pizza gecombineerd met de Kerel Original.

Ik kijk in ieder geval hoopvol naar 2019 en de leuke kansen die op mijn pad komen. Verder wil ik werk maken van meer ontmoetingen. Zo denk ik erover na om mijn tuin wat om te bouwen zodat ik met regelmaat wat workshops kan geven. Indien interesse mag je mij gerust contacteren. Dan hou ik je op de hoogte van zodra de eerste workshops doorgaan. Maar daarnaast plannen we ook een Meeting met de Belgian BBQ group en probeer ik ook regelmatiger een wedstrijd bij te wonen. Dus wie weet loop ik jullie komend jaar wel eens tegen het lijf en kunnen we in real life verder uitwijden over onze favoriete hobby! Ik ben erg benieuwd naar jullie idee rond deze “Toekomstplannen” en hoe jullie de blog ervaren. Welke van deze 10 BBQ recepten hebben jullie al gemaakt? Aarzel niet mij te contacteren om hier even een gesprekje over aan te gaan of via de social media kanalen jullie inbreng te delen! 

Veel BBQ plezier in 2019 zodat we elkaar blijvend kunnen inspireren! Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline