Babi Kecap uit “Basisboek Indonesisch” + review

Babi Kecap uit “Basisboek Indonesisch” + review

De laatste weken krijg ik regelmatig uitnodigingen een boek van de uitgeverij Goodcook te reviewen. Op elk voorstel ingaan zou te zot worden. Maar toen het “Basisboek Indonesisch” van Francis Kuijk verscheen was ik meteen enthousiast. De Indonesische keuken is mij relatief onbekend hoewel er heel wat heerlijke recepten uit voor komen. Denk aan de Babi Kecap die ik hier met jullie zal delen. Maar ook de Seroendeng waar ik vaak gebruik van maak bij het pimpen van een lat ribbetjes of een portie wings. Een ideaal boek dus om deze keuken te leren kennen dacht ik. Maar is dat wel zo?

Het boek “Basiboek Indonesisch” werd geschonken door Goodcook.nl in ruil voor een review. Deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Wat maakt een kookboek een geslaagd boek? De goede recepten, de structuur en opbouw, een gedegen uitleg, … ? Allemaal belangrijk maar voor mij persoonlijk bestaat een goed kookboek niet enkel uit een goede structuur met duidelijke recepten. Het moet vooral inspirerend zijn. En dat kan voor mij persoonlijk op 3 manieren. Het kan je iets nieuws leren met een grondige uitleg en goede basis, inspirerende persoonlijke belevingen/ervaringen delen en/of erg boeiend zijn door de food fotografie. Een combinatie van deze factoren maakt een boek tot absolute topper al zijn ze vaak niet allemaal vertegenwoordigd. Ik kan alvast meedelen dat dit boek eerder beperkt is in het delen van persoonlijke ervaringen. Op wat verwijzingen naar de kindertijd na, is dit luik weinig uitgewerkt.

Basisboek Indonesisch

Gedegen informatief luik

Het “Basisboek Indonesisch” zet voornamelijk in op een gedegen introductie tot de Indonesische keuken. Wat je van een basisboek ook kan verwachten natuurlijk. Ergens verwacht je misschien een eenvoudig boek met toegankelijke recepten want zo wordt een basisboek namelijk vaak opgebouwd. Gelukkig is dit hier niet het geval. Basis betekent niet onvolledig. In het eerste deel van het boek wordt erg uitgebreid stilgestaan bij de kern van de Indonesische keuken waarbij een grondige uitleg wordt gegeven bij een ruime selectie aan typische producten en hulpmiddelen die deze keuken typeren. Als je nog helemaal niets van deze keuken kent kan dit deel misschien wat overweldigend zijn als termen als: Cabe hijau, Ketoembar, Jeruk limau, … Gelukkig staat telkens een vertaling en foto bij het producte en volgt een uitgebreide uitleg hoe en waarvoor het product kan worden gebruikt. Perfect om later in het boek op terug te vallen want daar worden de oorspronkelijke benamingen gebruikt. Het is bijgevolg soms wel wat bladeren en vergt wat opzoekwerk om de juiste ingrediënten bij het recept te kunnen plaatsen. Maar goed… zo leer je natuurlijk snel bij. Op eenzelfde manier wordt het specifieke keukengerei uitgelegd en enkele kooktechnieken.

Babi Kecap

Vormgeving

Na deze ruime eerder technische introductie waar weinig beleving van uitstraalt maar anderzijds erg gedegen is volgt een stuk waarin de opbouw van een feesttafel wordt besproken met suggesties voor enkele gerechten om vervolgens met ruim 130 recepten je mee te nemen in de kern van deze keuken. Van “Soepen en Sajoer” tot “zoete” en “hartige” nagerechten en alles daartussen van rijstschotels tot vlees, vis en schaaldieren. De structuur van het boek is erg duidelijk. Het eerste blad krijg je de Indonesische benaming met Nederlandse vertaling, een korte introductie bij het gerecht en eronder een kader met ingrediënten en bereiding en twee kleine actiefoto’s. Het blad ernaast krijg je een foto met het eindresultaat over de volledige pagina. Hoewel de omslag en lay-out van het boek een wat “oudere” uitstraling hebben, blijkt de food-fotografie verder wel erg gedegen. Sober, strak maar met veel charme en beleving. Beetje zonde van de foto op de cover vind ik persoonlijk die minder sprekend is dan heel wat andere foto’s binnenin.

Babi Kecap

Meer dan 130 recepten

Bij het doorbladeren van het boek kreeg ik al snel zin om aan de slag te gaan. Heel wat van mijn favorieten bij de “Chinees” blijken namelijk Indonesisch of een verwante roots te hebben. “Babi Kecap” is hiervan een mooi voorbeeld. Vandaar ook mijn keuze voor het uitschrijven van dit recept in BBQ variant. Dat je als BBQ liefhebber niet enkele BBQ boeken moet kopen zeg ik al langer. Je kan namelijk heel wat recepten aanpassen tot een waar barbecue feest. Met het “Basisboek Indonesisch” is dat zelfs in veel gevallen niet nodig. Waar tegenwoordig in het Westen de technologische vooruitgang de traditionele manier van koken dreigt onderuit te halen (als dat nog niet gebeurd is), blijft men daar (soms noodgedwongen) de traditionele vuren in ere houden. Denk maar één de talrijke Saté-gerechten die uit Indonesië afkomstig zijn. Maar daarnaast komen nog heel wat andere technieken aan bod. Denk aan frituren, droogbakken, stomen, … genoeg variatie om mee aan de slag te gaan. Bovendien vind ik de bewaartips een leuke meerwaarde waar in kookboeken te weinig wordt bij stilgestaan. Frances Kuijk verlaat heel af en toe de tradities waar ze dit nodig acht (en het mij ook gerechtvaardigd lijkt). Bijvoorbeeld het gebruik van kleurstoffen in de desserts worden vervangen door natuurlijke producten of weggelaten.

Babi Kecap

Inspirerend

Dan rest nog één ding natuurlijk om een kookboek aan zijn waarde te onderwerpen. Het bereiden van een gerecht. Of in dit geval het maken van een kleine feesttafel. Al hield ik het wel beperkt tot één gerecht. Mijn oog valt al snel op “Babi Kecap”. Daarbij maak ik een eenvoudig kommetje rijst. Als extra smaakmakers maak ik nog wat “Bubuk Kedelai” (een pittig sojastrooisel) en “Sambal” uit het hoofdstuk sausjes en strooisels. Al is het nog even kiezen uit 8 sambal varianten. Uiteindelijk ga ik voor een variant op de “sambal Jeruk Limau”. Het is wat zoeken om alle ingrediënten te vinden. De Kaffirlimoen bijvoorbeeld was niet meteen voorradig in de aziatische supermarkt waardoor ik een combinatie van limoen en kaffirbladeren gebruikte. De overige ingrediënten waren echter vlot te vinden. De meeste zijn zelfs in de reguliere supermarkt voor handen. De instructies zijn duidelijk en mooi opgebouwd waardoor de in eerste instantie soms complex ogende recepten erg makkelijk na te maken zijn.

Babi Kecap

Babi Kecap met een smoky twist

Ik kies ervoor om de Babi Kecap op de Kamado Joe te bereiden en een extra smoky touch eraan toe te voegen. In plaats van het vlees te schroeien in blokjes in de pan doe ik dit op de seargrate die ik onlangs kocht. Met wat extra rookhout laat ik de Karbonades nog even verder garen zodat ze wat rooksmaak kunnen opnemen. Vervolgens laat ik ze nog even verder sudderen zodat ze mooi kunnen karamelliseren in de heerlijke zoete “Babi Kecap” saus. Babi betekent namelijk varken (vaak geroosterd) en kecap verwijst naar de traditionele “Ketjap” saus. Een sojasaus met toegevoegde smaakmakers. In het boek wordt aangeraden de zoutere “Ketjap asin” te gebruiken en aan te vullen met suiker om eenzelfde smaak te krijgen maar met een wat stroperige structuur. Met succes! De smaak is subliem en met “a touch of lemon juice” volledig af! Ook de Sambal en Bubuk Kedelai vallen goed in de smaak.

Babi Kecap

Kortom: het “Basisboek Indonesisch” lost zijn verwachtingen zeker in! Hoewel het inboet op persoonlijke beleving van de auteur, blinkt het uit op andere vlakken. Hierbij denk ik aan volledigheid, overzichtelijkheid, duidelijkheid en de mooie foto’s die de gerechten vergezellen. Inspirerend is het zeker en vast en het boek zal hier wellicht nog meermaals uit het boekenrek worden geplukt. De Babi Kecap was alvast veelbelovend en doet verlangen naar meer heerlijke Indonesische gerechten. Nog zo’n andere favoriet bij de Chinees Babi Panggang bijvoorbeeld wil ik ook eens uit dit boek proberen. Mijn eigen versie vind je ondertussen op deze pagina. Ik ben benieuwd naar het verschil tussen beide. Zijn er onder jullie nog fans van deze keuken?

Smoky Babi Kecap naar recept van Frances Kuijk
Voorbereidingstijd
20 min
Kooktijd
1 uur 5 min
Totale tijd
1 uur 25 min
 

Het “Basisboek Indonesisch” vormt een gedegen inleiding in de Indonesische keuken. Met een eigen smoky twist op de Babi Kecap uit het boek onderwerp ik enkele recepten uit het boek aan een grondige test. Meer informatie over het boek kan je in bovenstaand artikel terugvinden. Veel plezier! 

Maaltijd: Hoofdgerecht
Keuken: aziatisch, Indonesisch
Keyword: babi kecap, Babi ketjap, gerookt, indonesisch, karbonade, smoky, sweet, varken, zoete
Hoeveelheden: 4 personen
Auteur: admin
Ingredienten
 • 900 gr. varkenskarbonades
 • zonnebloemolie
 • 3 teentjes look uitgeperst
 • 5 plakjes gemberwortel (+-1cm)
 • peper en zout
 • 125 ml ketjap asin
 • 1 blokje runderbouillon oorspronkelijk 1 blokje kippenbouillon
 • 50 gr. suiker oorspronkelijk 75 gr.
 • 1 plak gula djawa van 1/2 cm dik palmsuiker
 • 125 ml water
 • sap van 1/2 citroen
Instructies
 1. Bereid je BBQ voor op een directe grillsessie tegen hoge temperatuur (+200°C) en leg een gietijzeren rooster of Gietijzeren bakplaat” target=”_blank”>grillplaat boven op het vuur zodat deze gloeiend heet kan worden. 

 2. Snij de varkenskarbonade in lappen van ongeveer 2 cm dik en wrijf in met zonnebloemolie, knoflook en zout. 

 3. Schroei de karbonadelappen op de gietijzeren rooster tot ze een mooi krokante korst hebben. 

 4. Plaats een stuk rookhout tussen de kolen en plaats de platesetter in je Kamado. Of indien je een Pelletsmoker zoals de Traeger gebruikt: verlaag de temperatuur en zet op supersmoke. 

 5. Laat de karbonades een half uurtje roken op lagere temperatuur (+-100°C) terwijl je de overige ingrediënten verzamelt. Na een half uur snij je blokjes van 2 op 2 cm van de gerookte karbonadelappen en voeg je deze bij de saus (zie onderstaande)

 6. Plaats een hittebestendige pan op de directe zijde van je BBQ (of verhoog de temperatuur naar ongeveer 150°C) en bak de gember aan in zonnebloemolie gedurende een tweetal minuten.

 7. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het geheel zachtjes pruttelen. Voeg het gerookt varkensvlees toe na een half uur roken en laat zachtjes mee garen tot de saus is ingekookt en wat stroperig wordt. Ondertussen zouden de karbonadeblokjes al mals moeten zijn geworden. 

Serveer met rijst, gewokte groenten, sambal en een lekker strooisel als de Bubuk Kedelai of Seroendeng. Smakelijk!
Noot

Onverwacht meer eters? Geen probleem Frances Kuijk geeft als tip mee om blokjes gefrituurde aardappel toe te voegen aan de saus om meer monden te kunnen voeden. 2 thoughts on “Babi Kecap uit “Basisboek Indonesisch” + review”

 • Wat een goed idee om de babi kecap op de Kamado te bereiden. Is het mogelijk om de diverse temperaturen van de Kamado bij het recept te vermelden? Bedankt alvast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline