Beef Cheek Pastrami Club Sandwich

Beef Cheek Pastrami Club Sandwich

Challenge 2 in de Heinz Favourite Foodie contest: “De club sandwich”. Een ideale gelegenheid om een gerecht dat al veel te lang op mijn to-do list staat eindelijk waar te maken. De “Beef Cheek Pastrami” geserveerd met een broccolisalade met appel en mierikswortel. En natuurlijk niet te vergeten een goede lepel “Heinz Seriously good Mayonaise”. Klinkt dit gerecht interessant of inspirerend lees dan snel verder en breng een stem uit. Hoe? Dat lees je hieronder.

Spring naar het recept

Disclosure: "Reclamecampagne in samenwerking met Heinz.nl. Alle gemaakte statements en resultaten zijn oprecht."

Beetje geschiedenis

Heinz ontlokt voor velen mooie herinneringen aan de  jeugdjaren. De legendarische macaroni met ei en ketchup van mijn vader bijvoorbeeld is tot op heden nog steeds ongeëvenaard. Bovendien lijkt geen enkel ander merk een gelijkaardige smaakbeleving te creëren. Wellicht iets psychologisch maar dat speelt nu eenmaal ook een rol bij het eten. Naast jeugdherinneringen kent het merk “Heinz” eveneens een lange historie. Klein weetje: “niet de ketchup werd als eerst gelanceerd, maar mierikswortel.” Ideaal dacht ik om in dit recept dan ook een kleine knipoog te geven naar hoe het allemaal begon. Bovendien voegt de mierikswortel naast een knipoog ook een verfrissende pittige toets aan het geheel die dan weer mooi in balans gebracht wordt met de romige textuur van de mayonaise. Dit maakt dat het slaatje met broccoli en appel erg geschikt is om te serveren bij een kruidig stuk vlees als de beef cheek pastrami.

Beef cheek pastrami

Beef Cheek Pastrami

Wangetjes… Ik ben er helemaal weg van. Mijn persoonlijk favoriet gerecht blijft nog steeds deze in gerookte varkenswangetjes met whisky. Na het succesvolle stoofpotje van hertenwangetjes was ik nog zekerder van mijn stuk. Ik moest en zou een recept maken met runderwangen. Aangezien ook pastrami al een eind op mijn bucketlist staat dacht ik meteen beiden maar te combineren: “Beef cheek Pastrami”. Het succes van wangetjes zit in het spierweefsel. Doordat de spieren in de wang zeer actief zijn door het veelvuldig kauwen ontstaat een erg smaakvol stuk vlees. De trage garing is echter aangewezen om het taaie spierweefsel af te breken. Dit resulteert in een mals gelatineus stukje vlees. Deze gelatine zorgt ervoor dat de wang die doorgaans ingesneden verkocht wordt (gezondheidscontroles) na de bereiding mooi terug één geheel vormt. Wees dan ook voorzichtig bij het kruiden zodat de scherpe smaken van de rub aan de buitenkant van het vlees (op de korst) komen te liggen en niet in de sneden belanden. Het vlees eerst samen prikken met houten satéstokjes kan hierbij een hulp zijn.

Beef Cheek Pastrami

Pekelen

Naast de kruidige rub zorgt het pekelen namelijk voor de smaken in het vlees. Voor deze pekel baseerde ik mij op een recept van Pascal Heij van het Masters of fire BBQ team. Mits enkele kleine aanpassingen naar ingrediënten die ik in huis had is nagenoeg weinig veranderd aan het oorspronkelijke recept. Voor wie colorozozout onbekend is, je kan hiernaar vragen bij je lokale slager. Dit zout is een mengeling van zout met 0.6 % nitriet. Dit zout helpt verkleuring van het vlees tegen te gaan en bevordert de bewaartijd van je vlees. Maak je dit recept om onmiddellijk op te eten en hecht je niet zoveel belang aan kleur, vervang dan gerust dit ingrediënt door regulier zout. Na het pekelen en inwrijven met de rub, gaat de Rundswang voor enkele uren op de BBQ met rookhout op lage temperatuur. Het traag garen zorgt voor een mooie aangename textuur met een rokerige smaak. Het totale proces kan sterk variëren van wang tot wang. Zo deed de ene er 5u over en de andere 6u om een interne temperatuur van 91°C te bekomen.

Samenstellen van de club sandwich

Na het roken neem je de tijd om de beef cheek pastrami af te koelen. Hoewel het ook lauw kan worden opgediend is de structuur voor sommigen misschien minder aangenaam door het in gelatine omgezette weefsel. Bij afkoelen van de wangen stolt dit opnieuw waardoor het vlees opnieuw meer een geheel vormt. Toch niet hetzelfde als de gekende pastrami uit de winkel maar zeer lekker in combinatie met de frisse broccoli salade. Bij het samenstellen van je broodje kan je kiezen voor een klassiek broodje kort gegrild op de BBQ of wat mijn voorkeur krijgt een heerlijke bagel. Smeer een lepel “Heinz Mayonaise” op je broodje, voeg daar enkele fijne sneden beef cheek pastrami aan toe en vul tenslotte aan met de Broccoli salade naar smaak. Neem je dit mee naar je werk dan mag je zeker enkele jaloerse blikken verwachten tijdens de lunch. Mij is het alvast niet gelukt… Alles was op voor het eind van het weekend.

Beef cheek Pastrami

Winnend Recept?

Vond je dit recept inspirerend en denk je dat het zijn credits verdiend? Dan hoop ik je steun te bekomen door het uiten van een stem. Door het verzamelen van comments op de facebook en instagram pagina van Heinz.nl maak ik kans om “Heinz Favourite foodie” te worden. De eerste online kookwedstrijd georganiseerd door Heinz (Meer info hier bij het recept van de eerste challenge). Wil jij dit recept steunen? Klik op deze link en geef een comment en like! Deel gerust deze post met andere geïnteresseerden! Hoe meer interactie hoe beter!

Alvast bedankt voor de interesse in het recept! En nog extra als dit gepaard gaat met een stem op dit gerecht! Het recept ziet er ingewikkeld uit maar laat je niet afschrikken door de tijd en het aantal ingrediënten. Schrikt het gebruik van runderwangen je af, geen nood ook met een klassieker stuk van het rund als puntborst of brisket kan je aan de slag. Laat het recept je vooral inspireren om zelf iets leuk te maken. Als je het nadien nog met ons deelt zijn we al helemaal tevreden! Veel plezier!

Beef Cheek Pastrami club sandwich

Een club sandwich mag al eens wat specialer en luxueuzer zijn! Deze bagel met zelfgemaakte beef cheek pastrami vormt een ode aan de bedenker van deze opdracht. De mierikswortel (het eerste commercieel product van Heinz) zorgt voor een mooie frisse toets bij deze club sandwich. Maar vooral de heerlijke huisgemaakte Beef cheek pastrami vormt een leuke uitdaging om mee aan de slag te gaan? Zie je dit niet zitten, dan kan je deze vervangen door pastrami uit de winkel. Je mist echter heel wat pret. 

Auteur: admin
Ingredienten
 • 2 runderwangen voor beef cheek pastrami (of gekochte fijngesneden pastrami)
 • 4 bagels
 • Broccoli salade met mierikswortel
 • Heinz Seriously good Mayonnaise
Voor de pastrami pekel
 • 3 l water
 • 270 gr colorozozout
 • 75 gr bruine bastardsuiker
 • 1 ui
 • 5 tenen look
 • 75 gr inmaakkruiden
Pastrami inmaakkruiden
 • 2 el korianderzaad
 • 1 el geel mosterdzaad
 • 4 bolletjes piment
 • 1 steranijs
 • 4 bolletjes jeneverbes
 • 1/4 tl basilicum
 • 1/4 tl marjolein
 • 1 blad salie
 • 1 blad gedroogde laurier
 • 1 kruidnagel
 • 1 gedroogde hete peper
Voor de pastrami kruidenrub
 • 3 el versgemalen zwarte peper
 • 2 el koriander poeder
 • 1 el mosterd poeder
 • 1 el bruine suiker
 • 1 el gerookt paprikapoeder
 • 2 tl uienpoeder
 • 1 tl lookpoeder
Voor de broccoli salade met mierikswortel
 • 2 el ciderazijn
 • 1.5 el mierikswortel
 • 1.5 tl suiker
 • 1.5 tl limoenzeste
 • 1/4 tl zout
 • 1/2 broccoli in reepjes gesneden
 • 1 appel in julienne gesneden
 • 1/4 rode ui fijngesnipperd
Instructies
Pekelen van de runderwangen (1 week voordien)
 1. Verwarm alle specerijen van de pekelmarinade gedurende 5 minuten in een pot zodat de smaken loslaten. 

 2. Blus met water en voeg de overige ingrediënten toe. Laat 5 minuten inkoken.

 3. Koel de pekelmarinade af en giet vervolgens over de runderwangen in een afgesloten pot. Laat de runderwangen voor één week marineren.

 4. Verwijder de runderwangen uit de pekel en dep droog. 

Kruiden van de pastrami
 1. Meng de ingrediënten voor de kruidenmix grondig met de hand. Zo kan je eventuele klompjes doorbreken.

 2. Wrijf de runderwangen grondig in met de pekelmarinade. In de meeste gevallen zijn de runderwangen doorgesneden en moet je ze eerst nog met enkele tandenstokers vastprikken zodat ze een mooi pakketje vormen. Zorg ervoor dat geen kruiden tussen de sneden kunnen geraken of je proeft geen vlees meer. 

Roken van de pastrami
 1. Start je BBQ/smoker voor een indirecte sessie op 110°C. Voeg enkele stukken rookhout (beuk in dit geval) toe aan de kolen en wacht tot de rook dun wordt en een blauwe tint krijgt. 

 2. Plaats de stukken runderwang op de indirecte zone van je BBQ voor ongeveer 3u. Plaats eventueel een bak water in de BBQ om de omgeving vochtig te houden.

 3. Pak na 3u de runderwangen in met aluminiumfolie en laat verder garen tot ze een kerntemperatuur bereiken van 91°C en eenvoudig door te prikken zijn met een tandenstoker.

 4. Verwijder de tandenstokers die het vlees samenhouden. De gelatine zal nu zorgen voor een mooie binding van het vlees. Laat het vlees nog even rusten. Je kan het lauw serveren of laten afkoelen om koud te serveren. 

Broccoli salade met mierikswortel
 1. Terwijl het vlees rust/afkoelt kan je de salade voorbereiden. Snij de broccoli met een mandoline in dunne reepjes (vergelijkbaar met coleslaw), de appel in julienne en de ui halve ringetjes.

 2. Meng de ciderazijn, suiker, mierikswortel, zout en limoenzeste goed door en overgiet de salade met deze dressing. 

 3. Meng alles goed door. 

Samenstellen van het broodje
 1. Neem een boterham of bagel (bagel maakt het net iets luxueuzer wat voor een club sandwich wel mag) en smeer een laagje Heinz Seriously good mayonnaise op het broodje.

 2. Plaats hierop fijne sneden beef cheek pastrami en werk af met broccoli salade naar smaak. 

Geniet van je luxueuze frisse club sandwich! Smakelijk


1 thought on “Beef Cheek Pastrami Club Sandwich”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline