Engelse ontbijt Hotdog – Heinz Favorite foodie

Engelse ontbijt Hotdog – Heinz Favorite foodie

Don’t be the underdog luidt de titel van de nieuwe Heinz favorite foodie challenge! Uitdaging: “Maak een hotdog waarbij je met Heinz Mayonaise en Ketchup de perfecte balans creërt. Aangezien in deze competitie geen underdogs deelnemen blijft het de uitdaging om verrassend uit de hoek te komen. Niet eenvoudig! Het duurde dan ook even voor ik mij realiseerde dat we vaak de belangrijkste maaltijd van de dag weinig creatief uit de hoek komen. Met deze “Engelse Ontbijt Hotdog” probeer ik daar verandering in te brengen!

Naar recept gaan

Disclosure: "Reclamecampagne gesponserd door Heinz.nl. Alle gemaakte statements en resultaten zijn oprecht."

English breakfast

Het “English breakfast” is bijna legendarisch. Het is zo’n gewoonte waar lovers en haters recht tegenover elkaar komen te staan. Ik behoor tot het kamp van de lovers (wellicht geen verrassing gezien dit recept)! Is het niet genieten wanneer je aan het ontbijt op hotel een eitje met spek en worstjes kan vinden? Mijn ochtend kan niet meer stuk! Ok toch wel! Een goede pot koffie mag zeker niet ontbreken! Maar ook dat komt binnen dit recept aan bod! Een recept niet enkel geïnspireerd op het engels ontbijt maar eveneens op een legendarisch recept van de Argentijnse vuurmeester Francis Mallmann.

Engelse ontbijt hotdog

Francis Mallmann

Ik schreef eerder op het engelstalig deel van deze blog al een artikel over deze bijzondere man naar aanleiding van de aan te raden reeks: “Chef’s table”. Kort samengevat ontvlucht deze man om de paar weken de drukte van de samenleving om in Patagonië zijn talent als kok bot te vieren op open vuren. Ook in de reeks “The Mind of a Chef”, overigens is het eerste seizoen hiervan een knaller, komt de heer Mallmann aan bod! En dat stuk is net waar ik mij op baseer voor het maken van deze Engelse ontbijt Hotdog. In het fragment (hier te bekijken) kookt Francis Mallmann samen met “Ed Lee” een ontbijt met eieren op de plancha, gebrande tomaten en “Coffee dye ham”. Die gebrande tomaten klinken misschien vreemd maar zijn simpelweg geniaal. Maar ook de in koffie geweekte ham voegt een leuke extra toe. Doet dit je trouwens niet erg denken aan een engels ontbijt?

Engelse ontbijt hotdog

Engelse ontbijt hotdog

Enkel de worst ontbreekt om het engels ontbijt volwaardig te maken. Laat dit nu net het element zijn dat bij een hot dog vooropstaat. De engelse ontbijt hotdog zorgt meteen voor een krachtige start van je dag. Wie inzit met de gezondheid kan gerust kippenworst gebruiken maar hou er vooral rekening mee dat het net ‘s morgens is dat we soms dat extra’tje kunnen gebruiken. Bovendien heb je met de gebrande tomaatjes toch ook wat groenten binnen. Het branden van de tomaat zorgt voor een aangename zoete toets die in balans gebracht wordt met de ketchup, terwijl de mayonaise het romige van het ei kan ondersteunen (overdrijf hier echter niet mee). De “coffee dye ham” brengt nog een extra mild bittere toets mee waardoor het gerecht nog wat verrijking kent.

Engelse ontbijt hotdog

Lust jij ook wel een Engelse ontbijt hotdog? Aarzel dan niet ze zelf ook eens te maken! Met een minimale voorbereiding hoef je zelfs niet veel vroeger op te staan! Het vuur in je BBQ aanwakkeren kan met een lekkere kop koffie of terwijl je een verfrissende douche neemt. Sfeer van ‘s morgens vroeg! Ben je zelf overtuigd van dit gerecht? Help me dan een stap verder richting de titel van Heinz Favorite foodie. Met 2 overwinningen van de vier gaat het in de goede richting. Er volgen echter na deze nog 4 challenges dus is er nog helemaal niets gewonnen! Breng je stem uit door op deze instagram post @the_bbq_bastard te taggen in een comment. Alvast bedankt!

Engelse ontbijt Hotdog
Voorbereidingstijd
10 min
Kooktijd
10 min
Totale tijd
20 min
 

Ontbijt als een keizer, lunch als een prins en nuttig het avondmaal van een bedelaar! Een gezonde raad die we reeds lang uit het oog zijn verloren! Met deze ontbijt hotdog proberen we daar verandering in te brengen! Geïnspireerd op de royale engelse ontbijten kan je met deze ontbijt hotdog stevig aan je dag beginnen!

Maaltijd: lunch, ontbijt
Keuken: Engels
Keyword: haute dog, heinzfavouritefoodie, hotdog, Justaddheinz, ketchup, mayonaise, Ontbijt, worst
Hoeveelheden: 4
Auteur: admin
Ingredienten
 • 4 dunne kippenworsten of andere naar keuze
 • 4 sneden ontbijtspek
 • 4 eieren
 • 12 kerstomaatjes
 • 1 grote tas sterke koffie
 • Peper en zout naar smaak
 • Heinz Mayonaise naar smaak
 • Heinz Ketchup naar smaak
Instructies
 1. Verwarm je BBQ tot ongeveer 200°C en plaats hierop een gietijzeren bakplaat.

 2. Terwijl het vuur warm wordt leg je het ontbijtspek in een kop sterke koffie en laat dit intrekken voor een tiental minuten.

 3. Ondertussen halveer je de kerstomaten.

 4. Klop de eieren en kruid met peper en zout.

 5. Giet wat olie op de hete bakplaat en plaats hierop de tomaten met de platte zijde naar beneden. en laat garen tot ze los komen van het gietijzer. Als het goed gaat zijn zien ze er licht aangebrand uit! Geen nood dit zorgt voor de smaakbeleving die we zoeken! 

 6. Plaats naast de tomaten de stukken spek met koffie en bak deze krokant. Ondertussen gaar je de worsten (afhankelijk van de dikte kan de tijd verschillen). 

 7. Wanneer de tomaten en spek gaar zijn verwijder je deze van de bakplaat en giet je hierover de geklopte eieren. Je zal merken dat je omelet in geen tijd klaar is! 

 8. Wrijf je opengesneden broodjes in met wat olijfolie en bak deze krokant.

Samenstellen van de ontbijthotdog
 1. Neem je krokant gebaken broodje. Plaats hiertussen een stuk van het omelet zodat het beide open vlakken van het broodje bedekt. Leg vervolgens een stukje spek op één zijde en daarnaast de worst. 

 2. Vouw de ontbijt hotdog dicht en plaats 6 gehalveerde "blackened tomatoes" op de worst. Werk af met ketchup en mayonaise naar smaak.

Noot

Noot: de ketchup vult mooi de smaak van de gebrande tomaat aan die iets zoeter is geworden en terug in balans wordt gebracht met de lichte zuren uit de ketchup. De mayonaise ondersteunt het ei! Wees echter met beiden niet te royaal. Beiden dienen ter ondersteuning en niet als camouflage! Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline