Fuerza Azteca Saus met Iberico Pulled Pork

Fuerza Azteca Saus met Iberico Pulled Pork

Experimenteren in de keuken (of vooral daarbuiten) is het leukste onderdeel aan koken. Het ene idee is vaak al wat zotter dan het ander. En met deze “Fuerza Azteca saus” denk ik dat het niet vreemder kan worden. Een saus geïnspireerd op een combinatie tussen de traditionele Chocolademelk van de Azteken en de vinegar based BBQ sausen uit North Carolina. Deze “end sauce” voor Pulled pork is een “specialleke”. In die mate dat ik mijn kritische vrouw (enkel op vlak van eten hoor) vroeg om een second opinion. Dat ik het nu met jullie deel wil zeggen dat de Fuerza Azteca saus slaagde voor deze test.

Iberico Pulled Pork

Ondertussen staan al wel een aantal Pulled Pork recepten op de blog. Bijgevolg schrijf ik niet meteen de hele bereiding weer over. Je kan de werkwijze namelijk hier vinden. Deze keer koos ik voor een stuk Iberico varkensschouder zonder been met het beste resultaat dat ik tot nu toe met Pulled Pork heb bereikt. Geen injectie, niet gepekeld enkel de “Lucha Libre Rub” erop en goed roken. Skip het inpakken: roken op 110°C tot je een kern van 92°C bereikt en je er zo doorheen kan prikken met een tandenstoker. Veel eenvoudiger kan het niet worden toch? Wat je met een goed stuk vlees niet kan bereiken!

Iberico Pulled pork

End Sauce

In tegenstelling tot de meest gekende BBQ sauzen wordt een end sauce niet noodzakelijk gebruikt om het vlees tijdens de bereiding mee in te smeren. Al kan je natuurlijk de gekende BBQ sauzen ook als eind saus gebruiken. Zelf gebruik ik als eind saus nog graag een vinegar based sausje om de Pulled pork een extra boost te geven. De zuren van het azijn brengen het geheel in balans en hebben de eigenschap de overige smaakmakers nog wat extra te accentueren. Deze “Fuerza Azteca saus” valt onder deze categorie. Als je het puur zal proeven zal je wel merken dat er een aantal sterke smaken aanwezig zijn in deze saus. Geen nood in combinatie met de Pulled Pork worden ze meer in balans gebracht.

Fuerza Azteca Saus

Fuerza Azteca Sauce

Deze speciale end sauce heeft zijn roots in de Noord-Amerikaanse keuken met de USA en Mexico in het bijzonder. Zie het als een soort mengeling tussen de traditionele vinegar based end sauces uit de USA en het heilige Mexicaanse drankje “Xocolatl” (letterlijk vertaald “bitter”). In tegenstelling tot de Maya bevolking dronken de Azteken dit drankje koud. Het valt in niets te vergelijken met de chocolademelk die we heden ten dage kennen. “Xocolatl” was in oorsprong een gefermenteerde cacaodrank op smaak gebracht met kruiden en pepers en zou naar verluid hallucinogene effecten teweegbrengen. Al zou de extra alcohol daar ook wel zijn aandeel in kunnen hebben gehad. Maar zelfs met toevoeging van wat Rum aan deze Fuerza Azteca saus heb ik de trip niet kunnen ervaren haha.

Fuerza Azteca Saus

Mexicaanse kracht

Al had de Fuerza Azteca saus geen hallucinogene effecten, deze krachtige Mexicaanse saus met chocolade geeft een leuke boost aan je Pulled Pork. Het voordeel van een eind saus is dat je deze naar eigen smaak kan doseren. De chipotle ondersteunt de gerookte smaak en brengt wat extra pit met zich mee. De limoen en azijn zorgen dan weer voor een krachtige kick aan aciditeit. Daarbij nog enkele leuke specerijen als kaneel en komijn voor wat kruidigheid. Met deze krachtige ingrediënten hoef je waarschijnlijk niet ver te zoeken waar de inspiratie voor de benaming van deze saus vandaan kwam.

Fuerza Azteca Saus

Durf jij het aan de krachten van de Mexicaanse Goden te tarten of breng jij snel een offer door de “Fuerza Azteca saus” te gebruiken bij je volgende Pulled Pork sessie? Ik ben alvast benieuwd wat jullie van deze experimentele saus zullen denken. Veel plezier bij de bereiding. Als je erg twijfelt of dit je wel zal bevallen dan kan je alvast testen op een deel van je Pulled Pork. Bevalt het je uiteindelijk toch niet dan is je vlees alvast niet verloren. Al heb ik er wel vertrouwen in zolang je niet over doseert (en dat is net zo bij andere sauzen natuurlijk). Laat het smaken!

Fuerza Azteca saus bij Iberico Pulled Pork
Voorbereidingstijd
10 min
Kooktijd
25 min
Totale tijd
35 min
 

Met deze heerlijke Mexicaanse eindsaus voeg je een krachtige smaakbom toe aan je Pulled Pork. Smaken het vlees ondersteunen zolang je deze in evenwichtige hoeveelheden gebruikt. Gebaseerd op het traditioneel Mexicaanse “Xocolatl” je kan wellicht al raden wat één van de ingrediënten is?

Maaltijd: BBQ saus, eindsaus, Pulled Pork, saus
Keuken: Amerikaans, mexicaans
Keyword: azteeks, bbq, bbq saus, eind saus, end saus, finishing sauce, mexicaans, pulled pork, xocolatl
Auteur: admin
Ingredienten
 • 75 gr rietsuiker
 • 2 citroenen
 • 2 el limoensap
 • 2 el ciderazijn
 • 150 ml water
 • 8 el ketchup
 • 4 el rum
 • 1 stuk donkere chocolade +- 20 gram
 • 1 el komijn
 • 1 stokje kaneel
 • 1 chipotle peper
Instructies
 1. Bereid je Pulled Pork volgens de instructies in deze post en maak gebruik van de Lucha Libre Rub of een eigen rub naar keuze. Het recept voor deze rub kan je hier vinden. 

 2. Kook de citroenen in het water met suiker voor 10 minuten (als je het bittere eruit wil verwijder dan eerst de witte delen van de citroen)

 3. Verwijder de citroen en voeg de gedroogde chipotle peper toe en laat 15 min. intrekken. 

 4. Voeg de overige ingrediënten toe en laat licht inkoken voor 10 min.

 5. Wanneer je Pulled Pork klaar is en in draadjes getrokken is voeg je de Fuerza Azteca saus toe aan je pulled pork. Begin met enkele eetlepels (afhankelijk van de hoeveelheid) en meng goed door. Proef en voeg meer saus toe naar eigen smaak. Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline