Gerookte Chili Sin Carne – Chilisaus op de BBQ

Gerookte Chili Sin Carne – Chilisaus op de BBQ

Iedereen kent ze wel! Die recepten waarvan je blijft zoeken naar perfectie. Hoe goed ze ook zijn je probeert telkens nieuwe dingen uit om de smaak nog rijker te maken. En van zodra je dat hebt bereikt probeer je nog iets extra. Omdat iemand anders een goed idee toevoegt en je dit wil proberen om te zien welk effect het heeft. Chili con Carne is één van die recepten. Zo  ontstond ook dit recept voor de gerookte chili sin carne. Sin? Inderdaad zonder vlees. Deze saus is zo rijk aan smaak dat vlees niet hoeft. Kan je het niet missen? Geen nood! Voeg gerust een stuk vlees aan je bereiding toe! 

Jump to Recipe

"Deze post bevat mogelijks test producten en/of affiliate links. Alle uitspraken zijn gebaseerd op mijn eigen mening. Meer info"

Gerookte Chili sin Carne?

Naar mijn gevoel maakt het weinig uit of deze Chili al dan niet vlees bevat. De smaak is hoe dan ook super. Toch blijkt dit voor velen een struikelbok te zijn (zij die het over de authenticiteit hebben, hebben echter wel een punt). Wil je dan toch een stuk vlees toevoegen dan kun je deze gerookte chili saus perfect combineren met restjes. Denk aan Pulled Pork, brisket, … Het zal zeker geen kwaad kunnen. Anderzijds opent dit ook de mogelijkheid om mijn visie op vegetarische BBQ te delen. Persoonlijk merk ik dat internationaal nog veel taboe heerst rond BBQ en vegetarisch eten. En dat heeft ook zo zijn redenen. Redenen die ook ik goed kan begrijpen maar die helaas ook een negatieve sfeer creëren waar ik zelf te lang ben in meegegaan. Dit als groot liefhebber van een lekker stuk vlees zeggen blijft nog steeds wat vreemd.

 

Het mannelijk oerbrein

Dat vlees zich perfect leent tot BBQ bijvoorbeeld is iets wat ik enkel kan beamen. De extra smaak die je op de BBQ kunt meegeven aan je stuk vlees zorgt dat je een extra dimensie doet ontstaan waardoor je gerecht nog net dat tikkeltje extra kan krijgen. Afhankelijk van welke technieken je toepast grillen, roken, braiseren, … kan je verschillende effecten bekomen. Bovendien prikkelt het ook ons mannelijk oerbrein. Het buitenleven, jagen (vlees veroveren), vuur maken, …” Vlees toevoegen lijkt bijgevolg wel in onze natuur als BBQ liefhebber ingebakken te zijn. Dus waarom geen stukje vlees toevoegen (zelfs aan een vegetarisch gerecht)? Misschien ben ik wel te ver mee geëmancipeerd, maar laat ons niet vergeten dat onze vrouwen ook druk bezig waren met het plukken van kruiden, groenten en fruit. Laat ons dan ook uit respect voor onze vrouwen, die vanuit hun oerdriften voortdurend op zoek zijn naar goederen (lees shoppen), ook alle eer aandoen. Tenslotte kunnen we de balans tussen proteïnen en vitaminen goed gebruiken. Wanneer je dit doet zal je ook ontdekken dat groenten en fruit op de BBQ net als vlees een extra dimensie krijgen. Rijker, complexer, rokerig, … Dus waarom deze niet als volwaardige ingrediënten beschouwen?

Moderne roofdieren

Wat helemaal niet helpt in deze situatie zijn sommige vegetariërs/veganisten zelf. Ik wil het zeker niet veralgemenen maar wat ik merk is dat een kleine groep onder hen de neiging hebben zich als moderne roofdieren te gaan gedragen. En net zoals vaak dreigen deze uitzonderingen het beeld van de meerderheid te negatief te beïnvloeden. Hoe dan? Simpelweg door mensen die de moeite proberen nemen om op respectvolle wijze met dieren om te gaan en het eten ervan in vraag stellen aan te vallen. Zo ben ik ondertussen al meermaals uitgenodigd in een groep om het gesprek aan te gaan rond vegetarisme. Vervolgens merk ik dat een rustig gesprek al snel een aanvallende ondertoon krijgt om vervolgens verweten te worden voor “moordenaar”, “slechte vader” en “verkrachter”. Binnen één specifieke groep kreeg ik 20 dergelijke reacties vooraleer 1 iemand rustig aangaf waarom hij het belangrijk vond om de inname van vlees wat meer te beperken.

Doe wat effectief is

Aan alle vegetariërs die hopelijk deze post kunnen lezen: “Ik hoop dat je de volgende suggesties in gedachten houdt wanneer je met anderen in gesprek gaat rond dit thema. Doe wat effectief is. Het is helemaal niet effectief om in de aanval te gaan of verwijten te zaaien. Ik ben niet zo vatbaar voor verplichtingen en verwijten van anderen. Zeker niet als geen argumenten worden aangebracht. Het maakt me zelfs een beetje bang… Ik blijf liever een mensenlievende ruimdenkende vleeseter dan een aanvallende vegetariër. Slechts enkelen onder de vegetariërs die het gesprek zijn aangegaan konden mij effectief ook overtuigen om minder vlees te eten. Zij die mij vertelden waar ik op kan letten wanneer ik wel vlees koop en die met wetenschappelijke argumenten aankomen ter bescherming van onze natuur en gezondheid. Die mensen die mij niet verbieden maar helpen zoeken hoe je kan limiteren. En bovenal: zij die mij goede gerechten doorspelen waardoor je niet beseft dat je een stuk vlees mist. Dit is net wat ik met dit gerookt chili gerecht probeer te bereiken.

My idea?

Het is niet mijn gewoonte om over thema’s als dit te schrijven (zeker niet in het engels). Ik wil mij namelijk hoofdzakelijk focussen op het brengen van gerechten. Hierbij merk ik echter dat er weinig aandacht is voor gerechten die naar mijn smaak zeer lekker waren net omdat ze vegetarisch zijn. Ik hoop dan ook dat mensen die op zoek zijn naar leuke ideeën en recepten ook de moeite nemen om een post te bekijken wanneer dit vegetarisch blijkt te zijn (ik zal het er vaak ook niet bij vermelden om die reden). Waarom ik toch deze post focus op dit punt? Omdat ik ergens toch wel hoop dat we wat ruimer kunnen denken en vooral ook de smaak van groenten en fruit leren eren naast het heerlijk stukje vlees waar we zo van houden. Misschien moeten we zoeken naar de gulden middenweg en niet de roofdier reactie vertonen waar we zelf een hekel aan hebben?

de Essentie: “Het gerecht”

Genoeg over het al dan niet vegetarisch eten. Ik vermoed dat mijn mening ondertussen duidelijk genoeg is. Over naar wat er het meest toe doet. Het recept. Eerst en vooral een woord van dank aan mijn maat Maarten voor het aanleveren van een zeer inspirerend recept. Bij het maken van zijn “Chili con carne” neemt hij uren de tijd om met veel liefde en aandacht lagen van smaak toe te voegen aan zijn gerecht. Van het weken van de bonen in whiskey tot het maken van een eigen bouillon, … We hadden het net over “Time Management” en vooral over hoe weinig bedreven ik ben in dit onderdeel. Dit recept ontstond dan ook in een stuk kortere tijd maar geïnspireerd op het creëren van lagen die diepte brengen aan het gerecht. Dit recept is dan ook gebaseerd op verschillende andere recepten. Als basis ben ik vertrokken van het “Het sportkookboek” van mijn vrouw. Hieraan voeg ik enkele ideeën van Maarten toe (vnl. de whisky brengt een extra laag) en vond ik ook het idee van Nigella om chocolade te gebruiken interessant.

 

 

Resultaat:

Het resultaat was meer dan geslaagd voor mij! We zijn niet zoveel gewend op vlak van pikant eten waardoor het net mooi op de rand balanceerde. Maar bovenal smaakt dit gerecht mooi gebalanceerd en rijk in smaken en texturen. De toevoeging van een huisgemaakte limoenboter  (recept) maakt de smaak meer uitgesproken, terwijl de hitte iets getemperd wordt. Probeer zeker deze limoenboter eens uit bij een gegrilde mais stronk. Door de groenten te grillen en een klein stronkje rookhout toe te voegen wou ik een lichte rooksmaak bekomen. Uiteindelijk bleek de rooksmaak ook subtiel aanwezig in het resultaat zonder overweldigend te zijn.

Kortom deze gerookte chili sin carne was meer dan geslaagd en zeker een meerwaarde om te delen. Ik blijf echter zoeken naar nieuwe ideeën. Al was het maar om bezig te blijven. Deel dus gerust je eigen ervaringen. Dit kan op Facebook of in de onderstaande zone waar je met commentaren terecht kan. Vond je dit gerecht en de bijhorende post inspirerend? Aarzel dan niet om deze te delen! Wie trouwens gek is op wat pit kan ook eens een kijkje nemen naar dit recept voor de Sneaky Bastard. Een cocktail de carolina reaper erin verwerkt. Wie durft?

Print
Smoked Chili Sin Carne
Voorbereidingstijd
20 mins
Kooktijd
3 hr
Totale tijd
3 hr 20 mins
 

Je kent ze wel! Die heerlijke gerechten waar je kan aan blijven sleutelen. Deze gerookte chili sin carne is het resultaat van diverse experimenten met verschillende recepten en ideeën. Deze versie van chili is vegetarisch maar voeg gerust wat vlees toe indien gewenst. Al is dit helemaal niet nodig om een smaakvol gerecht te bekomen. 

Maaltijd: Hoofdgerecht, vegetarisch
Keuken: mexicaans
Hoeveelheden: 8
Auteur: admin
Ingredienten
Stap 1
 • 3 wortels in 4en gedeeld over het lange eind
 • 1 grote ui
 • 1 rode ui
 • 2 rode paprika
 • 2 gele paprika
 • 1 staaf selder
Stap 2
 • 1 tbsp. olijf olie
 • 3 tenen look
 • 2 pili pili pepers
 • 2 chipotle pepers
 • 2 tsp. korianderzaad
 • 2 tsp. chili flakes
 • 2 tsp. paprika poeder
 • 1.5 tsp. komijn
 • 1 tsp. venkelzaad
 • 1 tsp. kaneel
 • 2 blaadjes laurier
Stap 3
 • 1 can (70gr.) geconcentreerde tomatenpasta
 • 2 cans (800gr. in total) diced tomatoes
 • 400 ml. groentebouillon
 • 3 tbsp ketchup
 • Whisky at taste
Stap 4
 • 50 gr donkere chocolade of espresso chocolade
 • 2.5 Tbsp cider azijn
 • 2 cans (400 gr.) rode bonen
 • 1 can (100 gr.) aduki bonen
 • 2 cans (280 gr.) mais
Afwerking
 • Homemade limoenpeper boter naar smaak
 • verse koriander
Instructies
Stap 1
 1. Bereid je BBQ voor op een sessie direct grillen op een medium hitte bron (150°-180°C)

 2. Grill de groenten tot ze lichtjes gebrand zijn en gaar aan de binnenzijde. Voeg enkele snippers whisky hout (of een chunk appelhout) toe aan het vuur voor een milde rooksmaak. 

 3. Verwijder de groenten van het vuur en laat ze afkoelen. Hierdoor kan je eenvoudig de schil verwijderen van de pepers vooraleer je ze toevoegt aan de chili. 

Stap 2
 1. Plaats een grote Dutch oven op het vuur en voeg olijfolie toe. 

 2. Hak de look, pepers en ui fijn. Voeg toe aan de dutch oven samen met de kruiden en laat zachtjes stoven. Hierdoor kunnen alle smaken zich mooi ontwikkelen. 

 3. Hak de groenten uit stap 1 fijn en voeg toe in de dutch oven. 

Stap 3
 1. Voeg geconcentreerde tomatenpuree toe en laat enkele minuten meestoven. Hierdoor wordt de zure smaak van de tomatenconcentré iets milder. 

 2. Voeg de gehakte tomaten, groentebouillon en ketchup toe en laat enkele uren zachtjes pruttelen. 

 3. Indien gewenst kan je in deze fase nog wat extra rookhout toevoegen aan het vuur om een hevigere rooksmaak toe te voegen. In dit geval plaats je geen deksel op je dutch oven en sluit je de dome van je BBQ (anders heeft roken helemaal geen zin). 

 4. Terwijl je gerookte chili zachtjes pruttelt kan je de bonen marineren in whisky. Hierdoor krijgen ze een heerlijke explosieve smaak. 

Stap 4
 1. Voeg na enkele uren de donkere chocolade toe aan de gerookte chili. Voeg er eveneens de cider azijn aan toe en laat nog 15 minuutjes verder pruttelen. Proef en voeg eventueel nog wat extra kruiding, pepers, chocolade of azijn toe naar smaak. De chili kan gerust wat zuren gebruiken. Dit helpt de smaken meer accentueren. 

 2. 5 minuten voor opdienen voeg je de bonen en mais toe zodat ze kunnen opwarmen zonder hun textuur te verliezen. 

 3. Dien op met huisgemaakte limoneboter, verse koriander en/of zure room. 

Geniet van deze heerlijke hete gerookte chili sin carne, Aarzel niet om nadien je ervaringen te delen.
Noot

Step 1: Prepare your grill for direct cooking on medium heat (about 150°-180°C/30O-350°F) Grill all vegetables until charred and soft on medium heat. Add some smokewood (apple, whisky, oak, ... at taste). I used these Jack Daniels Wood chips. Remove the vegetables from the fire and let them cool down. This way you can easily peel the peppers and slice them for your chili. Step 2: Put a large dutch oven on your BBQ and add the olive oil. Add the minced garlic, chopped peppers and all spices to the oil and let them cook for a while so the flavors get the time to develop. Toss in the diced vegetables from Step 1. Step 3: Add the tomato puree and let simmer for a minute or two. Add the diced tomatoes, vegetable broth and ketchup. Let your chili cook through for a couple of hours. You can add some smokewood in this process too if you want your chili with a heavy smoked flavor. Don't forget to close your lid. While waiting you can marinate your beans in whisky this will make their taste explode in your mouth! Don't add them to the chili yet. Step 4: Add the espresso chocolate and cider vinegar about 15 minutes before you want to serve your meal. Add the beans and corn about 5 minutes before serving time so they can gain some heat. Taste your smoked Chili sin Carne and add some salt if desired. Serve with homemade Lemon pepper butter, fresh coriander leaves and/or sour cream Enjoy your delicious hot smoked Chili Sin Carne, come back over here and leave a comment afterwards! Take a moment to share when approved! It would be a big help to me.

FULL DISCLOSURE

Met deze blog wil ik mijn passie voor koken op vuur delen. Voor het onderhoud van deze blog wordt gebruik gemaakt van inkomsten door affiliate links. Daarnaast krijg ik soms test producten aangeboden.

De gerapporteerde ervaringen met deze producten zijn oprecht. Door het klikken op de affiliate links worden jou geen extra kosten aangerekend. Zelf ontvang ik een kleine bijdrage voor elk gekocht product.

In deze post:
 – werd gebruik gemaakt van de volgende affiliate links "het sportkookboek" “Whisky rooksnippers", " "dutch oven" en “The Bastard Kamado“.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Inline
Inline