Gerookte chocolade bark met pistache en veenbessen

Gerookte chocolade bark met pistache en veenbessen

“De tijd gaat snel als je het naar je zin hebt” zeggen ze… Dan moet ik het dit jaar opnieuw heel erg naar mijn zin gehad hebben. Het lijkt alsof het schooljaar nog maar begonnen is en de sint is alweer vertrokken. Natuurlijk met heel wat meer chocolade dan we zomaar naar binnen kunnen spelen. Of ben ik de enige die graag wat variatie heeft? Waarschijnlijk niet! Geen nood, er zijn leuke oplossingen om de chocolade een leuk extra’tje te geven. Zo kan je perfect je overschotten recycleren in een heerlijk hapje voor bij de koffie tijdens de feestdagen. Deze “gerookte chocolade bark” ziet er namelijk niet alleen feestelijk uit! De smaken zijn ook erg verrassend.

BELGISCHE LIEFDE VOOR CHOCOLADE

Als trotse belg kunnen we er niet om heen! De heerlijke belgische trots waar niet alleen vrouwen gelukkig van worden= chcolade. Ze bestaan in diverse varianten waar ik groot fan van ben. Maar om nu te zeggen dat ik gek ben op de overvloed aan chocolade sinten is veel gezegd. Er mag wel wat meer gebeuren met mijn chocolade. Vooral donkere chocolade met verrassende toegevoegde smaken kan mij meer dan bekoren. Mijn huidige favoriet is de reep van “Tony Chocolonely met zeezout” en laat dat nu net geen belgisch merk zijn… Anderzijds wel een merk die streeft naar het welzijn van de medemens en eerlijk toegeeft nog geen chocolade te kunnen aanbieden die 100% vrij van slavenarbeid is ondanks verwoede pogingen. Hierdoor kenmerkt de reep zich nog altijd door ongelijke stukken. Een mooi streefdoel wat zeker wat extra aandacht verdient. Zeker als dit gepaard gaat met kwaliteit. Er werd zelfs een Boek over geschreven. Al heb ik dit zelf nog niet gelezen.

Gerookte chocolade bark

GEROOKTE CHOCOLADE BARK

De droom van elk kind is om net als Sjakie de gekste fantasieën te bedenken met snoep en chocolade. Met dit project wordt je kinderdroom voor een stukje werkelijkheid. De gerookte chocoladebark is de BBQ versie van de in Amerika alom bekende “Chocolate bark”. Dit zijn chocoladerepen die worden gesmolten en waaraan extra ingrediënten worden toegevoegd om vervolgens weer te koelen. Zo kunnen leuke smaakvarianten aan de chocolade worden meegegeven. Ideaal voor wie net als ik graag eens experimenteert. In deze gerookte chocoladebark wordt de rooksmaak toegevoegd tijdens het smelten van de chocolade. Daarnaast worden ook pistachenoten en gedroogde veenbessen toegevoegd voor een wat rijkere en meer gebalanceerde smaak. Je kan hier echter mee variëren naar eigen believen.

ZELF GEROOKTE CHOCOLADEBARK MAKEN

Het beste deel van deze post! Het is helemaal niet moeilijk te maken. Misschien zelfs één van de eenvoudigste dessert gerechten die er zijn. Het enige wat je hoeft te doen is de chocolade warm roken terwijl je deze au bain marie smelt. Dit kan je doen door een gietijzeren pannetje te vullen met water en er een kommetje donkere chocolade in te plaatsen. Voeg rookhout (vb.: Druivenhout )toe aan de kolen en wacht geduldig af terwijl de chocolade smelt. Roer af en toe de chocolade door. Eenmaal gesmolten giet je de chocolade open op een bakpapier en gooi je ingrediënten naar keuze over de gesmolten en gerookte chocolade. Bij deze stap werk je best snel voor de chocolade begint op te stijven. Plaats vervolgens in de koelkast om verder af te koelen. Ik koos voor veenbessen en pistache omwille van de heerlijke smaak en vrolijke kerstkleuren. Voornamelijk de veenbessen zorgen voor een aangenaam zuurtje tegenover de gerookte chocolade. De noten brengen wat extra bite.

Gerookte chocolade bark

Ook voor mijn verjaardag vorig jaar maakte ik dit feestelijk hapje voor bij de koffie. De gerookte smaak kwam er al snel door. Naar hun reacties te horen waren ze aangenaam verrast. De gerookte chocoladebark verdween in ieder geval snel. En als zij geen garantie zijn, dan is mijn zoon het in ieder geval. Ik kan het niet snel genoeg maken of hij heeft er al de helft van opgegeten. Een leuk dessertje dus voor de komende feestdagen. Verrassend voor bij de koffie? Of hou je het liever bij een hartverwarmend drankje?

Ben je trouwens nog op zoek naar meer inspiratie voor de feestdagen? Wie weet zijn volgende recepten misschien wel naar je smaak?

 • Stoofpot van gegrilde hertenwangen met frambozenbier (recept)
 • Pulled Everzwijn (recept)
Gerookte chocolade bark
Voorbereidingstijd
10 min
Kooktijd
40 min
Totale tijd
50 min
 

Kerst is de gelegenheid bij uitstek om uit te pakken met wat nieuwe experimenten (als het lukt natuurlijk). Ben je ook op zoek naar een nieuw gerecht om je vrienden en/of familie mee te verrassen? Deze gerookte chocolade bark sluit perfect aan bij waar jij naar op zoek bent! Smaakvol, verrassend en bovenal een extra reden om je BBQ ook bij het einde van het jaar nogmaals te kunnen gebruiken! Lees vlug verder en kom te weten hoe je deze gerookte chocolade bark zelf ook thuis kan maken!

Maaltijd: Dessert
Keuken: Amerikaans, belgisch
Hoeveelheden: 8
Auteur: admin
Ingredienten
 • 2 repen (2x 100 gr.) chocolade (50´% cacao)
 • 1 handvol gedroogde veenbessen
 • 1 handvol geroosterde pistachenoten
Materiaal
 • 1 BBQ met deksel
 • 1 handvol druivenhout ranken
 • 1 gietijzeren pannetje
 • 1 kleine pot
 • 1 grote platte schaal
 • bakpapier
Instructies
 1. Ontsteek je BBQ voor een directe sessie op hoog vuur. Terwijl de BBQ opwarmt leg je een vlakke bakplaat klaar met bakpapier erover gespreid. Hierdoor kan je straks snel werken voor de chocolade afkoelt. 

 2. Plaats een skillet op het rooster en vul hem voor de helft met water.

 3. Gooi een handvol wijnranken in het vuur en wacht tot ze een blauwe rook afgeven. 

 4. Breek de chocolade in stukken en plaats de helft ervan (100gr.) in een vuurvaste pot die je in het water van de gietijzeren pan plaatst (au bain marie). Sluit het deksel van je BBQ en laat de chocolade smelten. Open om de 2 minuten het deksel om te roeren. Van zodra de chocolade gesmolten is en een mooie glans heeft verwijder je de pot van het vuur (opgelet dit kan zeer warm zijn). 

 5. Voeg de overige 100 gr. chocolade in stukken toe aan een hittebestendige pot en doe hetzelfde. DItmaal echter zonder toevoeging van rookhout (tenzij je graag goed gerookte chocolade wil). 

 6. Van zodra beide repen chocolade volledig gesmolten zijn meng je deze door elkaar. Nu werk je best snel. Giet de chocolade uit op het bakpapier en verdeel gelijkmatig. Sprenkel stukjes veenbes en pistache er overheen naar smaak. 

 7. Plaats in de koelkast voor 30 min. tot 2u (afhankelijk van hoe koel deze staat).

Serveer met een heerlijke kop koffie of thee! Smakelijk
FULL DISCLOSURE
Met mijn blog tracht ik mijn passie voor koken en BBQ te delen. Soms krijg ik producten om te testen door mensen die gedreven zijn hun product te promoten.
Daarnaast probeer ik deze blog te onderhouden door het gebruik maken van affiliate links. Door te klikken op deze links betaal je zelf niets extra maar krijg ik een
klein deel van de commissie die opnieuw gebruikt wordt om deze blog te onderhouden. Alle gedeelde meningen zijn persoonlijk. Bovendien zal ik niets promoten waar ik zelf niet achter sta. 

Voor dit gerookte chocolade bark: 
- Affiliate links: het boek over tony chocolonely, Druivenhout en gietijzeren pannetje


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline