Glühgin – een hartverwarmende cocktail

Glühgin – een hartverwarmende cocktail

Putje winter en midden in een koude feestperiode! Het ideale moment voor wat hartverwarmende dranken. Het BBQ’en in deze temperaturen vraagt nu namelijk wat extra voorzorgen. Maar ook bij de komende eindejaarsfeesten zal deze Glühgin cocktail misschien een leuke opkikker zijn om al feestend het jaar in te zetten. Als aperitief voor je winter BBQ of tijdens het genieten van het vuurwerk rond middernacht. Een glühwein op zich is al lekker maar soms mag het nog iets meer zijn. De kruidige gin doet het zeer goed in combinatie met de vertrouwde glühwein. Maak snel je eigen “hot shots” je zal het je niet beklagen!

Naar recept gaan

 Disclosure: "In deze post wordt gebruik gemaakt van affiliate links. De geuite meningen zijn deze van mezelf en zijn oprecht."

Glühgin

Het idee voor deze cocktail ontstond reeds enkele maanden terug. Met een interesse in het op smaak brengen van eigen likeuren en de koude herfstdagen in het verschiet. Bovendien kan ik een lekkere gin tonic wel smaken. De puzzel valt dan al snel in elkaar. Waarom niet proberen een likeur te maken geïnspireerd op de legendarische glühwein. Achteraf merkte ik dat ik bijlange niet als eerste op dit idee ben gekomen, maar dat kan enkel bevestigen dat het een leuk idee is niet? Ondertussen zijn we al een paar liter verder met een recept waar ik toch behoorlijk trots op ben (de flessen gaan snel…). Deze warme glühgin cocktail wordt gemaakt door een goedkopere gin te mengen met gluhwein en toegevoegde kruiden. Denk hierbij aan de klassiekers als kaneel, citrusvruchten, gember, kruidnagel, … Daarnaast voeg ik er ook wat gedroogde vlierbloesem en rozemarijn aan toe wat de smaak naar mijn gevoel nog net wat meer diepgang bezorgt. Je kan zelf zeker ook je eigen smaakprofiel ontwikkelen (dat varieert namelijk van persoon tot persoon). Zelf sta ik echter volledig achter onderstaand recept waarbij geen van de smaken naar mijn gevoel gaan overheersen.

Gluhgin

 

Hoe serveren?

Het oorspronkelijk idee bij dit recept was het ontwikkelen van een likeur die warm kan worden geserveerd. Bijgevolg is deze Glühgin cocktail dan ook op zijn best wanneer hij daadwerkelijk warm wordt opgediend. Met een licht gebrand takje rozemarijn in je glas is de smaakevolutie bij het drinken naar mijn gevoel optimaal. Om de verdamping van de alcohol beperkt te houden verwarmen we de cocktail per te schenken glazen op een zacht vuurtje tot net voor het kookpunt. Bij de eerste slok zal je al snel merken waarom! Daarnaast proefden we de glühgin echter ook eens koud. Ook op deze manier is de smaak aangenaam. De kruidige toetsen verdwijnen hierbij echter iets meer naar de achtergrond en komt het zoete wat meer tot uiting. De betere snoepjes in likeurvorm zonder overheersend zoet te zijn. Zeer lekker maar als je het mij vraagt toch niet zo gebalanceerd als de warme variant.

Introductie: “The Brotherhood”

Maar met deze post wil ik niet enkel een recept brengen. Sommigen zullen wellicht eerder bovenstaande aankondiging hebben opgemerkt. Door gezondheidsredenen werd dit project wat uitgesteld maar met trots kondigen we nu toch deze samenwerking onder de naam “The brotherhood” aan. De feestdagen hebben voor velen onder ons al minder religieuze waarde. De samenhorigheid die het oorspronkelijk religieuze gebeuren met zich meebrengt is gelukkig overeind gebleven. Een ideaal moment om een verbroedering aan te kondigen. Wat kan je van “The brotherhood” verwachten? Een mooie samenwerking tussen de Nederlandse blogger Roel Osfa”  van “FoodbyOsfa” en mezelf. Na een avondje praten over onze hobby ontdekten we al snel dat we met een aantal gelijklopende projecten en interesses aan het spelen waren. Voornamelijk het zetten van de eerste stappen in het maken van eigen likeuren en cocktails wakkerde bij beiden het verlangen aan. We stimuleerden elkaar al snel in het uitwerken van onze ideëen waaruit we besloten de krachten te bundelen. “The brotherhood” brengt eigen ideëen die in onderling overleg worden uitgewerkt. België en Nederland verenigt in een wereld van dranken.

Gluhgin

 

Onze visie?

Met “The Brotherhood” hebben we vooral het beleven van plezier in onze hobby op het oog. Elkaar helpen en versterken in het uitwerken van projecten. Door elkaar uit te dagen willen we proberen onze eigen grenzen verleggen en ideeën uit te werken waar we anders misschien over zouden twijfelen. Beiden willen we op een eigen manier vorm willen geven aan de gedachten die we voor ogen hebben.  at we met The Brotherhood trachten te bereiken is hoofdzakelijk gericht op het versterken van het plezier dat we hebben bij het uitwerken van onze ideeën. Deze Glühgin is de eerste in een reeks van samenwerkingen. Roel zoekt het met zijn warme drank buiten de grenzen van de Europese Unie met zijn ode aan de Wassail cocktail. Een kruidig drankje op basis van cider. Hier nog relatief onbekend maar daar wil hij verandering in brengen! Ik ben alvast benieuwd. Naar de toekomst willen we seizoensgebonden dranken met jullie delen beiden in een eigen versie. Aan jullie de keuze wat het best aansluit bij jullie smaak! Samen zullen we ook een gedeeld recept uitwerken. Hieronder zie je alvast een teaser voor volgende winter. Helaas kon deze door persoonlijke omstandigheden niet geperfectioneerd worden voor deze winter.

Wat is jou idee over deze cocktail/likeur! Zou jij deze maken voor de koude dagen of eindejaar of heb je zelf een lekker recept dat je met ons wil delen? Laat het ons snel weten via de gekende sociale media! Aarzel in elk geval niet om deze post te delen met je geliefden en mede gepassioneerden! Wil je nog meer dranken? Neem zeker ook eens een kijkje bij deze Sneaky Bastard cocktail van afgelopen zomer!

Glühgin - een warme cocktail voor een koude avond
Voorbereidingstijd
5 min
Kooktijd
20 min
Totale tijd
25 min
 
On a cold winter night you need to warm yourself! This delicious hot cocktail will do the trick in several ways! Try the glu gin and you'll find out what love on first taste feels like! Time to make a couple of liters now! Those bottles go way to fast! So drink with care
Maaltijd: aperitief, cocktail, drank, likeur
Keuken: Duits, Engels, Europees
Hoeveelheden: 1 ,6 liter
Auteur: admin
Ingredienten
 • 500 ml Gin voorlopig beste resultaat met beefeater
 • 500 ml Gluhwein voorlopig beste resultaat met Christkindles gluhwein
 • 300 ml water
 • 200 gr. suiker
 • 1 duim gember in schijfjes
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 kruidnagel
 • 2 mandarijnen met schil
 • 2 steranijs
 • 1 kaneelstok
 • 2 tsp sukade of gedroogde zeste van citroen optioneel (maar lekker)
 • 2 tsp zeste van appelsien
 • 2 tsp gedroogde vlierbloesem optioneel (maar lekker)
Instructies
 1. Neem een pot en voeg de suiker toe met alle smaakmakers (behalve het water en de gin). Trek de mandarijn in stukken en voeg toe aan de suiker. Wacht enkele minuten tot de sappen uit de vruchten worden getrokken door het suiker. 

 2. Plaats de pot op een zacht vuurtje zodat de suiker kan smelten. Van zodra de suiker begint te smelten voeg je het water toe om de siroop te maken. Als je niet alle smaakmakers kan vinden kan je deze gerust vervangen naar eigen smaak. Met deze combinatie had ik echter het beste resultaat. 

 3. Laat zachtjes pruttelen op een laag vuurtje voor een tiental minuutjes zodat de smaken zich mooi vermengen! Je zal ruiken als de siroop klaar is aan de kruidige geur! 

 4. Verwijder de smaakmakers uit de siroop en laat afkoelen. 

 5. Meng de gluhwein, gin en eigengemaakte siroop en laat rusten tot het moment van serveren. 

 6. Verwarm de glühgin op een laag vuurtje met gesloten deksel! Hoe hoger de temperatuur en hoe langer de glühgin op het vuur staat hoe meer kans de alcohol heeft om te verdampen. Ik probeer niet meer te verwarmen dan ik denk nodig te zullen hebben. 

Serveer warm met een takje gebrande rozemarijn in het glas voor optimale smaakevolutie en een hartverwarmende avond.

FULL DISCLOSURE

Met deze blog wil ik mijn passie voor koken op vuur delen. Voor het onderhoud van deze blog wordt gebruik gemaakt van inkomsten door affiliate links. Daarnaast krijg ik soms test producten aangeboden.

De gerapporteerde ervaringen met deze producten zijn oprecht. Door het klikken op de affiliate links worden jou geen extra kosten aangerekend. Zelf ontvang ik een kleine bijdrage voor elk gekocht product.

In dit blog over de Glühgin:
 – werd gebruik gemaakt van de volgende affiliate links Sauspan

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline