Grillmasters – bekijk het met een schepje zout!

Grillmasters – bekijk het met een schepje zout!

De laatste weken kreeg ik zo goed als dagelijks de vraag of ik meedeed aan “Grillmasters”, het nieuwe programma op vier. Als barbecue liefhebber is dat toch echt iets voor jou? Dat dit programma maar weinig met BBQ te maken heeft zal voor heel wat belgen vreemd klinken. Net die redenen hebben mij aangezet tot het schrijven van deze post. Ik heb er lang over getwijfeld. Wat stelt mijn mening namelijk voor? Ik ben geen wereldkampioen als de heer Peter Declercq (later meer hierover). Meer nog, tot op heden heb ik nog geen enkele wedstrijd meegedaan. In tegenstelling tot andere wedstrijden, was het vooral een gevoel van wantrouwen dat mij deed beslissen niet deel te nemen. Een wantrouwen gebaseerd op vooroordelen. Maar zoals het wel eens luidt binnen de BBQ wereld: “Better safe than sorry”.

Better safe than sorry?

Doorgaans verwijst deze spreuk niet naar het op veilig spelen binnen een wedstrijd of leven naar je vooroordelen. Met deze spreuk wordt aangemaand om geen risico te nemen op vlak van voedselveiligheid. Twijfel je aan de integriteit/versheid van een stukje vlees, neem dan niet het risico om er mensen of jezelf mee ziek te maken. Maar goed dat was dus niet de reden om te passen voor het programma. Hoewel ik bij aanvang een groot fan was van het concept vier, volg ik hun visie op kookprogramma’s niet. De focus ligt doorgaans meer op “uitlach TV” dan op het delen van zinvolle kooktips. Bovendien daalt mijn handigheid in de keuken drastisch naarmate de tijdsdruk hoger wordt. De geruchten dat enkele teams uit de selectie geweigerd werden omwille van “te professioneel” maakte mij enkel ongeruster. Bovendien bleek tijdsdruk in het vorige seizoen van grillmasters Nederland een grote rol te spelen waardoor ik besloot de uitdaging aan mij voorbij te laten gaan. Petje af voor de kandidaten die het risico namen om aan de selectieronde deel te nemen. Ik had er de ballen niet voor om het risico te nemen mij publiekelijk te laten vernederen terwijl ik mijn hobby beoefen.

Heb ik spijt?

Afgaand op de eerste aflevering heb ik dan ook helemaal geen spijt dat ik op veilig heb gespeeld. Een sfeer van samenhorigheid, uitwisselen van tips, gemoedelijkheid, … vormt de basis voor een goede barbecue. Op het gemak een lekker stukje eten klaarmaken zonder zorgen om tijd of prestatiedruk. Dat je dit in een TV-wedstrijd niet hoeft te verwachten begrijp ik volkomen. Dat mensen die deze sfeer vertegenwoordigen door vier publiekelijk worden vernederd waardoor het lijkt alsof hun tips waardeloos zijn begrijp ik echter niet. Ook al was de uitvoering ogenschijnlijk niet zoals het hoorde, laat dan op zijn minst de mens in zijn waarde. Als slager of hobbykok schrijf je jezelf niet in om vernederd te worden maar om je passie te beleven en een leuke ervaring op te doen.

Grillmasters - zouterover

Grillmasters verrast

Toegegeven: ik was toch enigszins verrast toen ik vernam dat de heren van zouterover deelnamen aan dit seizoen. Sinds enkele maanden volg ik hun instagram feed op de voet. Dat ze het bij de selectie goed zouden doen was dan ook geen verrassing. Wel was ik aangenaam verrast te zien dat de selectieronde geen beperkingen inhield. Er kon op alle vuren gekookt worden waardoor een mooi gamma aan producten, toestellen en technieken aan het publiek getoond kon worden. Dat zijne hoogheden “Declercq” en “Nobels” eindigen met de woorden: “Daarvoor doen we het toch! Dit is toch de beleving waar we naar zoeken?” klinkt als muziek in de oren. Helaas blijf ik wantrouwig bij het zien van de introductie van de volgende aflevering. Ik vrees namelijk dat de heren hun kampvuur zullen moeten inruilen voor een mooie Weber BBQ. Niets mis met Weber integendeel, ik ben er zelf ook fan van en een programma heeft ook zijn sponsers nodig. Maar als er nu één toestel is dat meer met Barbecue dan enkel grillen, dan is het wel deze Weber. Ok er zijn er wel meerdere maar dit is toch sinds lange tijd de meest gekende.

Op een Weber kan je barbecuen

Grillen kan je op elk toestel. Wie naar het programma kijkt en er dus valselijk van uit gaat dat ze een weber nodig hebben om te grillen. Lees zeker verder! Je kan gerust verder gaan en je barbecook inruilen voor een Weber! Maar wees je er dan ook van bewust dat dit toestel net ontworpen is om de warmte te geleiden op een manier dat je ook je vlees indirect kan garen. De techniek bij uitstek om je vlees “low en slow” te garen. Door de kolen aan de kant van je barbecue te verdelen en het vlees in het midden boven een zone zonder kolen te leggen beperk je de stralingswarmte van de kolen. De warmte en rook circuleren echter onder het deksel waardoor het vlees mooi gelijkmatig gaart. Bovendien kan je met het deksel goed de temperatuur regelen waardoor lange sessies mogelijk worden. Bij deze trage garingstechniek kan een taai stuk vlees als “varkensschouder” in enkele uren tijd omgetoverd worden tot het populaire “Pulled Pork”. Maar dan spreken we over Barbecue en niet over grillen.

Grillmasters
Afbeelding: wowbbq.co.uk

Is grillen dan niet goed?

Toch wel! Je kan zeer mooie dingen doen met de techniek van het grillen: “het bereiden van vlees boven een vuur” (ook wel directe hitte genoemd). Ik moet toegeven dat ik het zelf een tijd nodeloos heb verwaarloosd uit liefde voor de “low en slow” bbq. Maar met gerechten als deze “Pluma Ibérico” kan je net zo goed grillen om een heerlijk resultaat te bekomen. De “Maillard reactie” die ontstaat bij het grillen van vlees werkt namelijk magisch in combinatie met de vurige smaak van de kolen of het hout. Deze techniek wordt namelijk in Zuid-Amerika (Asado) en Afrika (Braai) vaak gebruikt bij het bereiden van heerlijke gerechten. In combinatie met een heerlijke frisse saus kom je tot een subliem gerecht als een Mexicaanse Taco waar we helaas weinig bij stil staan in de Vlaamse BBQ cultuur. Hopelijk wordt dit dan ook voldoende belicht in het programma. Maar aangezien zoet bij BBQ uit den boze blijkt te zijn mogen we dat wel verwachten.

Gaan BBQ en zoet niet samen?

Dat het vlees bij grill gerechten niet overgoten moet worden met een zoete saus is iets waar ik mij deels kan in vinden, maar als subtiele laksaus kan het naar mijn gevoel perfect! Dat een zoete saus of rub door de jury echter afgekraakt wordt met de woorden: “BBQ en zoet hebben niets met elkaar te maken” is pure onzin! En dat zou een Barbecue wereldkampioen (met zijn TEAM) met dertig jaar ervaring ook moeten weten. Maar goed de “Lomo al trapo” is ook niet onbekend voor wie iets of wat met onze hobby bezig is. Misschien is onze vriend Peter zelf in de jaren ’80 blijven steken. Een goedkoop verwijt maar deze woorden werden in het programma naar mensen gegooid die met Ananas werken in een bijgerecht. Dat je als chef een voorkeur hebt om het zoete niet te gebruiken kan ik begrijpen. Het is een persoonlijke keuze en erg bepaald door persoonlijke smaken. We kennen als belg doorgaans niet veel meer dan de zoete vooraf gemarineerde stukken vlees. Bovendien is het leeuwendeel aan BBQ sauzen die in de supermarkt te koop zijn eveneens zoet. Meer nog, heel wat gerenommeerde sauzen die in KCBS en andere wedstrijden prijzen binnenhalen vallen eveneens binnen deze categorie. Vreemd voor iets wat niet past zou je denken? Ook hier kan ik er inkomen dat men de blik wil verruimen, maar wees dan aub als jury genuanceerd en breek niet af wat voor velen wel smaakt. En waarom zou je als liefhebber niet maken wat je zelf smaakt? Bovendien kunnen bepaalde combinaties erg verrassend zijn.

Grillmasters KCBS

Ontgoocheld

Dat ik ontgoocheld ben heeft op zich dus weinig te maken met mijn verwachtingen ten aanzien van het programma. Het is en blijft “Grillmasters” dus moeten we geen barbecue programma verwachten. Dat ze met groentechef “Seppe Nobels” ook de aandacht willen richten op kwalitatieve bijgerechten is een goede zet waar ik zelf ook achter sta. En ook met mijn “voormalig idool” op het vlak van BBQ in de jury hebben ze wel wat ervaring binnen. Dat beide heren blijkbaar ver met hun voeten uit de BBQ-wereld vertoeven is helaas ook duidelijk in de respectloze manier waarop ze hun taak vervullen. Dan mag je nog zo goed zijn, het maakt er je als mens niet mooier op. Dus sorry Peter, mijn verlangen om eens in je restaurant te komen eten is sterk verminderd. En ook de boeken (die steeds meer reclame en zelfliefde lijken te worden) zullen hier ook niet snel meer aangekocht worden. Als nadien de vrienden “Manuel en Bjorn” door vier nog als “het komische duo van dit seizoen” worden bestempeld terwijl ze er genadeloos de laan werden uitgestuurd terwijl ze op zich inhoudelijk niets verkeerd brengen is naar mijn gevoel erg goedkoop. Deze gasten weten de klok goed hangen, ook al blijkt de klepel nog niet naar een zaligmakend klokkengeluid te leiden. Maar goed als BBQ liefhebber zijn we misschien wat teveel op onze geitewollen sokken gaan lopen veronderstel ik?

Verder kijken of niet?

Dat heel wat barbecue liefhebbers afhaken kan ik ergens wel begrijpen. Zelf zal ik echter nog niet onmiddellijk opgeven. Hoewel ik ontgoocheld ben in de manier van jureren, ben ik echter wel aangenaam verrast door de kwaliteit aan deelnemers die zich in de eerste aflevering aandienden. Zoals eerder vermeld, kijk ik met veel respect naar de deelnemende teams. Ook al zullen enkelen wellicht de komende afleveringen bezwijken onder de tijdsdruk. Ik hoop dat de houding van de jury ten opzichte van hen dan ook veranderd, maar ik heb er helaas maar weinig vertrouwen in. De kwaliteit en inhoud zullen naar mijn gevoel eerder van de deelnemers moeten komen. Al hoop ik dat met de aangeboden workshops beide heren van de jury zich wel bewijzen met het geven van goede zinvolle tips en meer nuancering brengen in hun woordgebruik.

Kortom de eerste ervaring met de Vlaamse Grillmasters is er één met verrassingen zowel in positieve als negatieve zin. Laat ik in dit besluit de negatieve kanten samenvatten als een grote ontgoocheling in wie “de helden” van het programma zouden moeten voorstellen. De persoon naar wie men zou moeten opkijken en wie de sfeer van BBQ in kaart brengt (de jury). Maar naast deze grote ontgoocheling onthou ik toch vooral ook goede intenties en een mooi deelnemersveld. Laat ons hopen dat we de komende afleveringen minder sensatie te zien krijgen en een mooi evenwicht tussen wedstrijd en leermomenten met voornamelijk een grote dosis sfeer. Wat ik met deze post vooral hoop te bereiken is niet het spuwen van gif (al merk ik dat mijn ontgoocheling toch sterk door klinkt in de bewoording…) maar vooral een oproep naar de kijker van het programma om alles met een schepje zout en nuchterheid te bekijken. Maar bovenal: laat het spierballenrollen de vriendschappelijkheid en vriendelijkheid niet in de weg staan! Beiden kunnen in harmonie naar boven komen naast een gloeiend vuurtje met een verfrissende pint, whisky of waarom zelfs geen watertje…

En voor wie zeer graag zou hebben dat ik eens aan een wedstrijd deelneem. Stay tuned! Binnenkort een spannende aankondiging!!!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline