Passie voor bier – Haeckse brouwers aan het woord

Passie voor bier – Haeckse brouwers aan het woord

Deze post staat al een eindje op de planning. Enkele maanden geleden leidde het lot mij in de richting van het bier. Klinkt weinig geloofwaardig zeker? Doet er op zich ook niet veel toe! Mensen die gepassioneerd zijn door wat ze doen boeien mij! Zeker als het gaat om een ambachtelijk proces waarbij met geduld nauwkeurig gewerkt wordt aan een topproduct. Zo kwam ik via een maat terecht bij “Pieter Vanhaecke” aka. “de Haeckse Brouwers” die ons op een zomerse dag uitnodigde in “Brouwerij Gulden Spoor”. Deze brouwerij bevindt zich op 200 meter van mijn deur. Op dat ogenblik brouw Pieter in alle rust een nieuwe voorraad van zijn spijkerbier. Hij vertelt vol vuur over het proces en hoe zijn passie groeide doorheen de jaren. Een leuk verhaal die perfect aansluit bij de reeks “passie in beeld”.  In deze blogpost schetst hij het ontstaan van zijn brouwerij en deelt hij naast zijn visie op het brouwproces ook enkele tips voor beginnende brouwers.  Veel leesplezier.

Disclosure: Deze post staat los van sponsercontracten/overeenkomsten.

De kleine momenten

De schoonheid van passie zit hem in de kleine momenten. Dit blijkt ook uit het verhaal van Pieter naar voor te komen. Brouwen wordt dan ook niet voor niks als een ‘monnikenwerk’ omschreven. “Het brouwen van bier is eigenlijk een moment van rust voor mezelf. Bij bierbrouwen denk ik aan niets anders dan aan het proces zelf. Bij de minste verstrooiing kan er iets misgaan. Om dit te voorkomen sluit ik me dan ook af van de wereld en concentreer mij volledig op het brouwen. Op zich is het brouwen van bier niet zo moeilijk. Door het bewerken van eenvoudige ingrediënten zoals water, mout, hop en gist creëer je een unieke drank vol smaak. Exact hetzelfde bier opnieuw brouwen is echter een kunst.  Zo had ik plots ooit een bier met ananassmaak. Na lang zoeken bleek de oorzaak te liggen in de “oxidatie van de wort”. In een onoplettendheid had ik het deksel van de filtertank laten openstaan met dit bijzondere gevolg. Vaak kunnen kleine veranderingen beslissend zijn in het eindresultaat. Al doende leert men, en het was voor mij ook niet anders.  Dit maakt het dan ook enorm interessant om telkens opnieuw naar die perfectie op zoek te gaan. Kleine aanpassingen om het bier te optimaliseren en vervolgens spannend af te wachten of deze ook tot het beoogde resultaat leiden. Het geeft dan ook erg veel voldoening wanneer je tijdens het verpompen van de wort naar de vergistingstank een heerlijk eigen gebrouwen gerstenat gezapig kan laten binnenglijden. Ondertussen hopend dat het bier dat de tank instroomt even lekker smaakt als het bier die op dat moment je keel inglijdt.

Haeckse brouwers

In den beginne

Dat het brouwen van bier een ambacht is die van vader op zoon wordt meegegeven blijkt niet het geval! Zo geeft Pieter aan nooit te hebben gedacht in het bier te zullen belanden! Toch niet op deze manier… Zoals elke gezonde student (geen afbreuk aan de niet-drinkende studenten) nuttigt hij doorheen zijn studie industrieel ingenieur elektromechanica aan het KHBO te Oostende wel graag eens een lekker biertje. Doch blijkt het brouwen op dat ogenblik nog niet in zijn gedachten op te komen. Hij loopt stage bij de firma “CoEnCo” waar hij samen met zijn stagementor een project afwerkt voor Tanzania. Samen ontwikkelen ze een machine om van rauwe bonen Sojamelk te maken. Een uitdagend project met succesvolle afloop. Naast machines voor sojamelk ontwikkelde het bedrijf ook machines voor vloeibare voeding en brouwerijen voor de internationale markt. Pieter vertelt hoe de combinatie van reizen en bier als muziek in de oren klonk. Gretig gaat hij in op deze kans om de wereld te verkennen.

Bron van inspiratie

In zijn startperiode was CoEnCo een kleine firma. Pieter vertelt hoe hij de verantwoordelijkheid toegewezen kreeg om brouwzalen van A-Z uit te werken. Van het uittekenen in 3D tot het installeren, opstarten en uiteindelijk geven van een brouwcursus aan de klant. Dit in alle uithoeken van de wereld waar heel wat leuke ervaringen konden worden opgedaan. Zo herinnert hij zich de installatie van een brouwerij in het hartje van Burundi waar men bananenbier wou gaan brouwen. Deze exotische avonturen waren een uitstekende voedingsbodem voor het verder ontwikkelen van de passie voor bier. 

Haeckse brouwers

Maar wat is nu eigenlijk Pieter zijn bron van inspiratie vroegen we ons af? Het zal jullie dus niet verwonderen dat dit van binnen het bedrijf kwam. Vol lof vertelt Pieter hoe oprichter Luc Vanbleu zijn passie voor brouwerijen en bier in zijn algemeenheid kon overbrengen. “Hij plantte de biermicrobe in mij en zorgde voor de ideale voedingsbodem om deze verder te laten groeien. Luc was een wandelende bier encyclopedie met een oneindige kennis bij wie je altijd terecht kon voor vragen. De biergerelateerde zakenreizen zullen nooit uit mijn geheugen verdwijnen. Helaas zullen deze geen vervolg kennen, doordat Luc eerder dit jaar is overleden. Ik kijk echter met dankbaarheid terug op onze contacten.” Daarnaast vertelt Pieter hoe hij vooral geleerd heeft met zijn ogen. Door de contacten met diverse brouwers kon hij wat informatie meepikken die als basis hebben gediend voor het ontwikkelen van zijn eigen creaties.

De Haeckse Brouwers – een fantastische hobby

“Door het vele reizen en de vele gesprekken met Luc Vanbleu ontwikkelde ik een vrij open visie op brouwen. Het is en blijft een fantastische hobby waarbij vooral het beleven van plezier op de voorgrond staat” vertelt Pieter. Je merkt dit dan ook wanneer hij vol enthousiasme aan mij en mijn kinderen alle stappen in het brouwproces laat zien. “Door bezig te zijn met bier kan ik van het ene avontuur in het ander stappen. Hierdoor blijft het telkens een uitdaging om iets nieuws te proberen. Zo ontstond begin 2014 de samenwerking met mijn tante van Hoeve de Spijker. Met enkele oude inox vaten knutselde ik in mijn garage een mini-brouwerij in elkaar tot 40L bier kan worden gebrouwen. Na enkele testbrouwsels is zo het spijkerbier ontstaan.

Haeckse Brouwers

 

Spijkerbier

“In mijn brouwerij thuis maak ik de test brouwsels. Met +/- 4 bakjes bier per brouwsessie een goede start om ervaring op te doen en een eigen recept uit te werken. Na ongeveer 1 jaar experimenteren, verfijnen, … stond het eerste recept op punt. De “Spijker” wordt geboren. Een blond volmout bier gebrouwen met 3 soorten mout en 3 soorten hop waarvan de naam verwijst naar Hoeve De Spijker”. De hoeve gelegen naast kasteel “De Spijker” kent een rijke geschiedenis en wordt drie generaties door de familie Vanhaecke gerund (meer informatie over de achterliggende geschiedenis kan je hier vinden). 

Brouwdag

Op één van Pieter zijn brouwdagen treffen we hem aan in brouwerij ‘t Gulden Spoor op een zonnige zomerse dag als de rust in de brouwerij wat is teruggekeerd. Ondertussen blijkt Pieter al van 6u30 aan de slag. Hij neemt ons mee doorheen het proces startend bij het verschroten van +/- 300 kg mout. Dit is het pletten van de mout door middel van een moutmolen. Door dit proces komen de nodige stoffen vrij voor de aanmaak van natuurlijke suikers (het mashproces). Tijdens dit proces wordt de verschrote mout in contact gebracht met water die naar verschillende temperaturen wordt gebracht. Door lang of kort aan te houden op bepaalde temperaturen wordt deels het karakter van je bier aangemaakt (zoet of droog bier). Na het mashen wordt het beslag gefilterd om een heldere gesuikerde wort over te houden. Deze ‘wort‘ wordt dan gekookt en aan het begin van het kookproces wordt de bitterhop toegevoegd. Op het einde voegen we nog wat aromahop toe die zorgt voor een aangename fruitige hoptoets in de neus. Vervolgens wordt dit alles gekoeld door middel van een platenkoeler, waarna het de vergistingstank ingaat. Vervolgens is het een goede 7 weken geduld hebben vooraleer je het resultaat kan proeven zoals het hoort te smaken. “Het is niet voor niets dat ze het brouwen een monnikenwerk noemen“, voegt Pieter hier lachend aan toe.

Haeckse Brouwers

Herborist

Het spijkerbier valt al snel in de prijzen op het Brugs bierfestival waar het de 2e prijs als publiekslieveling won. Hierdoor komt de beginnende brouwer in contact met Alex Hanbuckers, sterrenchef van Auberge De herborist. Chef Hanbuckers zat met het idee een bier te ontwikkelen op maat van zijn zaak met een kruidenmengsel uit eigen tuin om te serveren als “signatuurbier”. Zoekend naar een fris licht bier en een brouwer die dit voor hem kon ontwikkelen. Exact 1 jaar later kon het recept voor het bier ‘Herborist’ als af worden beschouwd! Gezegend door de chef die tot op heden het bier nog steeds in zijn restaurant serveert. 

Toekomst

“Wat de toekomst brengt weet je nooit zeker. Ik blijf met een open geest het bierlandschap volgen en sta open voor wat op mijn pad komt. Zo staat ondertussen al weer een nieuwe Tripel in de startblokken. De eerste lading werd op 10 november gebrouwen in een samenwerking met Boris Luypaert van Primeurs Achiel te Oostende. Deze nieuwe ‘tripel Achiel’ zal in primeur te proeven zijn op het Brugs bierfestival op 2 & 3 februari 2019.” Allen daarheen dus ! Meer info hierover is terug te vinden via http://www.brugsbierfestival.be/

Haeckse Brouwers

Tips voor beginnende brouwers

Om het gesprek af te ronden pols ik vanuit eigen interesse naar tips voor beginnende brouwers. Zelf zou ik namelijk wel graag ooit eens mijn eigen bier gaan brouwen. De belangrijkste tip die hij kan meegeven voor wie begint is het motto “Keep it simple”. Uit eigen ervaring geeft hij aan  vaak de fout te hebben gemaakt om té speciaal te willen doen wat meestal resulteerde in overdreven smaken die niet voor iedereen weggelegd waren. Brouw niet alleen het bier dat je zelf lekker vindt. Het is namelijk nog zo leuk om je eigen heerlijke bieren te kunnen delen met anderen. “The Best beers are the ones you drink with friends.” Wie echter op zoek is naar meer informatie zal met de handleiding  ‘Thuis bier brouwen’ van Louis Meulders veel nuttige informatie in mensentaal meekrijgen om zelf mee aan de slag te gaan!

Hopelijk kon ik met dit artikel de passie van Pieter Vanhaecke voor het brouwen van bier wat overbrengen! Wie zelf de kans heeft om hem te ontmoeten zal al snel de sfeer aanvoelen waarin dit gesprek zijn wortels vond. Met pretlichtjes in de ogen en gedrevenheid brengt hij de informatie zowel naar ons “volwassenen” als onze kinderen die mee waren over (papa’s op thuiswacht… top idee :p). Heb je zelf interesse gekregen in de bieren? Surf dan snel naar mijn Facebook pagina en reageer op de link naar deze post wat dit artikel met jou doet! Wie weet win je wel een leuk pakket met bieren geschonken door “De Haeckse Brouwers”.
Meer passie in beeld? KLIK HIERGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline