Iberico Bavette (Flanksteaks van het Iberico rund)

Iberico Bavette (Flanksteaks van het Iberico rund)

Een zomerse avond, volk aan je tafel genietend van een lekker verfrissend drankje. Zo’n avonden waarop BBQ’en nog net iets leuker wordt! Toch wil je ook niet de hele avond afgezonderd staan van je volk. Met deze Iberico bavette, ook wel flanksteak of vinkenlap genaamd, hoeft dit ook niet! Het zwaarste werk gebeurt vooraf. En marineren is nu niet bepaald zwaar te noemen!  Schenk jezelf een lekker wijntje in en geniet met volle teugen van het gezelschap! Op hun beurt zullen zij je gerecht met open armen ontvangen (terwijl het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is). 

Naar het recept

Disclosure: "Deze Iberico Bavette werd geschonken door Carmans E&L NV. Ik krijg geen vergoeding om hun product te promoten. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van affiliate links. De geuite meningen zijn deze van mezelf en oprecht."

Iberico rund

Na het succes van het Iberico varken blijkt ook het Iberico rund aan een sterke opmars bezig! Eerlijk, ik had er zelf nog niet van gehoord tot ik het pakket van Carmans had ontvangen! Na wat rondvraag in mijn omgeving van food lovers bleek dit geen schande! Niemand bleek op de hoogte van het bestaan van dit spaans runderras. Deze runderen worden krijgen minstens 10 jaar de tijd om vrij te grazen in het spaanse gebergte. Binnen een coöperatie van boeren worden de dieren verzorgd in een kleine veestapel waar kwaliteit primeert op het aanleveren van kwantiteit. De selectie voor het Iberico rundervlees gebeurt dan ook niet op basis van runderras, maar op basis van de marmering in het eindproduct. Verwacht hierbij niet het niveau van het alom geprezen Wagyu rund (nauwelijks te evenaren), maar een mooie middenweg in marmering die voldoende malsheid en smaak in zich meedraagt.

Iberico Bavette

Iberico Bavette

Hoewel de Iberico Bavette of flanksteak door veel BBQ liefhebbers wordt geprezen blijkt het algemeen nog een redelijk onbekend stuk rundvlees te zijn! Zonde want de combinatie van smaak, bite en malsheid van dit stukje rund vormt een uitstekende combinatie. Bavette is een cut uit de buikspier van de koe dicht tegen de lies. Een stukje met stevig weefsel in lange draden waarbij wordt aangeraden het vlees te marineren om het weefsel af te breken om de malsheid te bevorderen. Het spaanse runderras Iberico staat garant voor kwaliteit en kenmerkt zich door een iets vettigere en malsere structuur. Het marineren beperk ik in tijd om de smaak van het rund niet te overheersen. Zelf had ik niet het gevoel dat het stuk aan malsheid moest inboeten. In die mate zelfs dat ik overweeg om volgende keer het marineren eens weg te laten en enkel met zout. De aanvullende smaken van het chipotle of wild mushroom zout van falksalt bvb. smaken erg lekker bij een stuk flanksteak (hier te vinden).

Iberico Bavette

Aansnijden van de Iberico bavette

Na het grillen van de Iberico Bavette neem je even de tijd om het vlees te laten rusten. Dit is een belangrijke fase die de sappigheid van je steak beïnvloedt! Daarnaast is ook het aansnijden van een steak erg essentieel! Met een scherp mes snij je haaks op de draad van het vlees de Iberico bavette in fijne sneden. Bij dit stuk is de draad overigens erg eenvoudig te zien (zie foto hierboven). Door de steak op deze wijze aan te snijden valt het vlees sneller uit elkaar wat de malsheid sterk bevordert. Snij je met de draad mee dan moet je zelf door de stevige vleesdraden bijten. Ik kreeg al aardig wat vragen over het mes. Het door Clem Vanhee van atelier 185 uit Damascus staal gemaakte mes straalt passie en vakmanschap uit! Binnenkort geeft hij zelf op deze blog meer info over zijn functionele kunstwerkjes op deze blog in een nieuwe reeks waar ik zo snel mogelijk meer over zal vertellen! Maar het is niet enkel mooi, maar ligt vooral ook erg goed in de hand! Niet onbelangrijk voor een mes waar je vaak mee aan de slag gaat!

Iberico Bavette

 

 

Zelf ben ik groot fan van dit mooi stukje vlees! De Iberico bavette is erg aangenaam, mals en bomvol smaak. Ondanks de wat zware marinade bleef hij overeind. Voorlopig blijft echter de diamanthaas nog op de leading positie wat betreft mijn voorkeur! Benieuwd waar jullie voorkeur naar uitgaat! Laat het zeker eens weten op de sociale media bronnen. Vond je deze post interessant of het gerecht geslaagd, aarzel dan niet om het ook met je vrienden te delen! Je zou er mij alvast een plezier mee kunnen doen!

Iberico Bavette (flanksteak)
Voorbereidingstijd
10 min
Kooktijd
4 min
Marineren
2 uur
Totale tijd
14 min
 

Wie lust het niet? Een heerlijk stukje steak? Een minder bekend stuk is wellicht de Flanksteak.! Maar onbekend is onbemind! Deze Iberico beef flanksteak heeft een lekkere bite maar blijft lekker mals en vol smaak! Bovendien zijn deze dunne lapjes in geen tijd klaar! Ideaal om je gasten mee te verrassen zonder al teveel tijd aan de BBQ door te brengen. 

Maaltijd: Hoofdgerecht, rund, Vlees
Keuken: Spaans
Keyword: beef, biefstuk, falksalt, flanksteak, Iberico, marinade, steak, zout
Hoeveelheden: 4 Personen
Auteur: admin
Ingredienten
 • 4 stuks Iberico Beef flanksteak (ongeveer 800 gr.)
 • Grof zout naar smaak
 • Versgemalen zwarte peper naar smaak
Marinade
 • 200 ml kriekbier
 • 50 ml soya saus
 • 1.5 el zout
 • 1 el gedroogde rozemarijn
 • 1 el gedroogde oregano
 • 2 el honing
 • 1 el vers gemalen zwarte peper
Instructies
Marineren van de flanksteaks (optioneel)
 1. Meng alle ingrediënten voor de marinade. 

 2. Plaats het vlees in de marinade (bij voorkeur in een vacuüm zak) en laat marineren voor 2u. In die tijd kan de buitenzijde een smaakje verwerven terwijl de kern nog puur blijft en de zoete smaak niet gaat overheersen.

 3. Verwijder de Flanksteaks uit de marinade en plaats nog 1u onafgedekt in de koelkast zodat de oppervlakte wat kan uitdrogen. 

Grilltime
 1. Bereid ondertussen je BBQ voor op een directe sessie op hoge temperatuur (+- 200°C). Maak een directe zone en een indirecte zone. Gebruik hiervoor de helft van je platesetter of schuif de kolen naar één kant van je BBQ.

 2. Maak je rooster schoon met een borstel en wrijf in met olie. Zo bekom je mooie grillmarks en voorkom je dat het vlees blijft kleven aan je rooster. 

 3. Bestrooi de flanksteaks met grof zout (tip: het chipotle zout of de wild mushroom zouten van Falksalt)

 4. Grill de flanksteaks op hoge temperatuur ongeveer 2 minuten per zijde. Draai de steak 90 graden na een minuut om mooie ruitjes te bekomen. Kleeft je steak toch aan je rooster dan wacht je nog wat langer! Als hij klaar is lost hij uit zichzelf. 

 5. Laat de steak rusten voor ongeveer 10 minuten voor je deze tegen de draad in gaat aansnijden. 

 6. Werk af met versgemalen peper naar smaak. Serveer met een heerlijk bijgerechtje! Tip de Tarte tatin van tomaat met kriekbier is een gouden combo! 

Serveer met een lekker bijgerechtje! Hou zeker de blog in de gaten want de Tarte Tatin van tomaat met kriekbier en rozemarijn is zeker een aanrader!

FULL DISCLOSURE

Met deze blog wil ik mijn passie voor koken op vuur delen. Voor het onderhoud van deze blog wordt gebruik gemaakt van inkomsten door affiliate links. Daarnaast krijg ik soms test producten aangeboden.

De gerapporteerde ervaringen met deze producten zijn oprecht. Door het klikken op de affiliate links worden jou geen extra kosten aangerekend. Zelf ontvang ik een kleine bijdrage voor elk gekocht product.

In dit blog over de Iberico Bavette
- werd de Iberico Bavette geschonken door Carmans E&L NV als test product. 
- Het mes beschikbaar gesteld door Clem Vanhee by Atelier 185
- Affiliate links: Kamado BBQ, Falksalt en het Rookhout


2 thoughts on “Iberico Bavette (Flanksteaks van het Iberico rund)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline