Just Beer – of mag het nog iets meer zijn?

Just Beer – of mag het nog iets meer zijn?

Wie mijn instagram feed afgelopen weekend heeft gevolgd zal het ongetwijfeld gemerkt hebben. Het Kortrijks bierevenement “Just Beer” was een schot in de roos! De afwezigen hadden ongelijk. Ik ken er in elk geval een aantal die baalden. Niet onbegrijpelijk als je weet dat naast een 50-tal brouwers die hun bier presenteerden ook leuke workshops werden gegeven. Workshops waarin de focus ligt op “beer pairing”, het serveren van een aangepast biertje bij je gerecht. Je zou voor minder enthousiast worden niet?

Disclosure: "Deze post maakt gebruik van Affilliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht".

Just Beer

Aan een post beginnen waar je zoveel over wil vertellen is niet eenvoudig… Een schets van het evenement lijkt mij de ideale aanzet om een beeld te geven van wat je kan verwachten. Als inwoner van groot Kortrijk keek ik al een eindje uit naar deze bierbeurs. Vorig jaar had ik het namelijk door omstandigheden gemist. Het evenement gaat door in de expo-hallen gelegen op ‘t hoge… Even trappen met de fiets maar ‘s avonds bol je zonder veel inspanning terug naar het centrum waar je best een hotelletje boekt als je niet in de buurt woont. Want met ongeveer 50 standen en gemiddeld een viertal bieren per stand is de verleiding om wat biertjes te proeven bijzonder groot.

Zeker als je weet dat naast de grote biermerken als “Omer Vander Ghinste”, “Alken Maes”, “Duvel Moortgat”, … ook kleinere brouwers vertegenwoordigd zijn. Grotendeels brouwers uit België afkomstig, maar we merkten ook een vertegenwoordiging van Amerikaanse bieren, talent uit Estland en enkele parels van onze buren uit de lage landen. Elk tot het uiterst gedreven om hun eigen bieren in een goed daglicht te plaatsen. Je zou bijna niet weten waar te beginnen. Maar ook daar is een oplossing voor handen “Sofie Vanrafelghem” van “Sofie’s World” selecteerde enkele routes voor de beginnende bierliefhebber. Routes bestaande uit telkens 5 bieren binnen een bepaalde bierstijl die je wel eens moet geproefd hebben. Zelf passen we hiervoor en laten ons leiden door de sfeer van het moment, interessante gesprekken met brouwers en bierliefhebbers die elk op zich weer hun eigen favorieten hebben. Maar beginnen doen we bij de eerste workshop.

Just Beer

Workshops beerpairing

Just Beer & Bites

Nog hijgend van de fietstocht bergop komen we net op tijd aan bij de eerste workshop. De conditie moet dringend terug onder handen genomen worden, maar dat is op het moment van aankomst het laatste van onze zorgen. We merken een matige opkomst bij een aantrekkelijk klinkende aankondiging. Zij die de kans grepen om op het vroege uur aan deze workshop te beginnen werden beloond. In deze basis workshop (slechts 1,5 euro!!) krijgen we 4 bieren te proeven in combinatie met een klein hapje. De theorie is te uitgebreid om hier te delen dus beperk ik mij tot de combinaties. Er wordt begonnen met de Wipers Times 14 in combinatie met zalm. Niet mijn favoriete bier maar door de combinatie wordt het wel naar een hoger niveau getild. Erop volgend wel één van mijn favorieten: Tank 7 met Breydelham. Als derde combinatie krijgen we oud Brugge kaas met Georges IV een voor mij onbekend blond bier van “Deca Brouwerij” gerijpt op whiskyvaten. Een heerlijk bier die perfect samen gaat met de kaas! Misschien wel te goed want zelf ben ik geen fan van de kaas die door dit bier nog net meer uitgesproken wordt… Als dessert krijgen we nog een praline met de Kriek Mariage Parfait van Boon. Wie na het proeven van deze Kriek nog durft te beweren dat het vrouwenbier is mag overigens een tik op zijn edel hoofd krijgen!! Geen zoete siroop kriek maar een smaakbommetje op basis van jonge lambiek en verse kersen ter fermentatie die vervolgens 6 tot 8 maanden gerijpt wordt op eikenhouten foeders. Een kriekenlambiek om in schoonheid mee af te ronden!

Just beer for professionals

De start van deze tweede workshop liepen we bijna mis. Blijkbaar worden de workshops niet aangekondigd met een ontzettend lage opkomst tot gevolg. Hoewel ik zelf geen professional ben, hoopte ik er toch iets meer uit te leren. Al viel dit toch wat tegen. In deze workshop werden een aantal mythes weerlegd en werd voornamelijk benadrukt dat we moeten durven nadenken over bier bij traditionele gerechten. De chef moet zich niet aanpassen aan het bier maar het bier moet aangepast worden aan het gerecht. En daar bleef het zowat bij. Dat een half uur tekort is om een deftige uitleg te geven valt echter wel te begrijpen, maar ik had net wat teveel het gevoel dat er geteased werd. Moest ik zelf een zaak hebben zou ik anderzijds na dit proevertje wel benieuwd zijn om eens met “Sofie’s world” te gaan spreken. Zelf vond ik het weinig verrijkend maar dat werd dan weer goed gemaakt met een proefglaasje Rodenbach Alexander. Een terug op de markt gebrachte legende op aanvraag van bierkenners uit binnen-en buitenland in combinatie met uitleg over het retronasaal proeven. Niets nieuws maar een Rodenbach Alexander sla je niet af dus mij hoor je niet klagen.

Just beer & Chef Jason Blanckaert

Hoe moet ik hieraan beginnen? Een workshop zoals een workshop hoort te zijn! Los, ongedwongen, speels met een leuke combinatie tussen fenomenale “Thaise” gerechten geserveerd door chefs Jason en Michael Blanckaert. Daarbij geserveerd drie bieren geselecteerd door Sofie’s world die ook hier instonden voor de organisatie. Dit alles voor, hou je vast, slechts 3 euro! Opkomst: 15 man? Geen idee waar al de rest van het volk bleef maar de 2e oester die normaal voor hen bedoeld was sloegen we zeker niet af! Ter verdediging van de afwezigen: “Ook hier werd de workshop niet afgeroepen”. Wie Jason Blanckaert niet kent mist een persoonlijkheid in de culinaire wereld! Na een ster te hebben behaald met C-Jean stelt hij vast dat de stress en verwachtingen zijn vrije geest beperken. De boel wordt gesloten om zijn zin te doen met als laatste wapenfeit “Aroy Aroy” waar een vlaamse variant van de pure Thaise Keuken wordt geserveerd. Rock ‘n’ Roll in de keuken! Eerlijk, oprecht en met gevoel voor humor! Maar bovenal FANTASTISCH eten! Combinaties die we proefden: De oester met Thaise dip geserveerd met de Geuze Mariage Parfait van Boon. Top combinatie de maag open te zetten en zin te doen krijgen in meer. Daarna volgt een gebakken rijstschotel met varkenskarbonade gecombineerd met De Hennepin Saison van Ommegang om het pit te blussen! Heerlijke combinatie al zorgde het rock ‘n’ roll hoogtepunt van de workshop voor wat chaos waarin mijn smaakgeheugen mijn wat in de steek liet. Als afsluiter serveerden de broers een salade met gefrituurde Confit De Canard met waterkers om op Oost-vlaamse wijze de pittigheid toe te voegen. Daarbij dronken we de New England Pale Ale “Populist” van Humboldt en Gauss. Het fruitige bier met een subtiele bitterheid, die de voor mij onbekende stijl niet eigen is, doet het naar mijn smaak erg goed bij de salade. Leuke verrassende bieren die de magie van de heerlijke gerechten enkel ten goede kwamen! Aroy Aroy: het zal niet lang duren voor ik eens binnenwip! En het Kookboek staat ondertussen op mijn lijst voor kerst!

Just Beer

More Beer

Tussen alle workshops begeven we ons als kindjes in een snoepfabriek van standje tot standje. Alles proeven is onbegonnen werk. Zelfs de door Beerwulf georganiseerde “bierkennis test” waar je voor een luttele jeton je zytologen expertise kon testen lieten we aan ons voorbij gaan. Reden: “Leuke gesprekken maar vooral ook teveel lekkere bieren om niet geproefd te hebben.” En daarbij moeten we als trotse belg eerlijk zijn!! De inhaalbeweging door buitenlandse brouwers is meer dan ingezet. Ware het niet dat de Kriek Des Jacobins Prestige van “Omer Vander Ghinste” een absoluut hoogtepunt vormde onder ijzersterke concurrentie.  Een heerlijk zure kriek die binnen snijdt zonder onaangenaam te worden om vervolgens over te vloeien in een SUBLIEME complexe nasmaak die lang blijft nazinderen! Helaas stoot ik op mijn beperkte kennis waardoor ik de complexe smaken niet kan thuiswijzen. Samen met mijn bevriende proevers denken we aan houttoetsen, een vleugje vanille en een subtiele kruidige toets die aan kardemon doet denken? Corrigeer ons gerust als we dwaze dingen zeggen… Het was lekker!

Kolk

Jazeker! Ik zal er wellicht nog enkele vergeten … Vergeef het mij! Bier proeven doe je door te slikken met de gekende gevolgen! Beginnen doen we met een persoonlijke toets! De aangename kennismaking met het koppel achter het “Beerbutler” project achter de bar bij het Estse “Kolk”. Bij een gezellige babbel proeven we de vier bieren: “SÄUTS” een fenomenale Session Pale Ale. Een smaakbommetje van 3.5%. Fruitig met citrustoetsen en een zeer aangename hopbitterheid in de nasmaak. De “Nümf” een witbier met aardbei en limoen ligt mij iets minder (al is dit relatief tussen deze krakers). Erop volgt een prachtige Stout met kokosnoot en framboos! Hoewel ik helemaal geen zo’n kokosnoot liefhebber ben vond dit pareltje zijn plaats in mijn top vijf van de dag. Fluweelzacht en evenwichtig waarbij de framboos een onverwachte toets met zich meebrengt. De Indulgents IPA herinner ik mij als een lekkere afsluiter. Meer kan ik er helaas niet meer over vertellen (mijn brein was volgegoten blijkbaar).

Hilldevils & DutchBargain

Van deze Nederlandse brouwers heb ik helaas maar één gedronken. Kiezen is verliezen realiseer ik mij nadien. Al heb ik niet het gevoel verloren te hebben. Slechte keuzes had ik niet gemaakt. Anderzijds behoren deze twee bieren eveneens tot de top 5. Beginnen doen we met de “Imperial Russian stout” van Dutch Bargain! Het oog wil ook wat en met de branding weten ze hier mooi op in te spelen. Ik proef de Imperial Russian Stout die zijn verwachtingen inlost. Vol van smaak met tonen van koffie, chocolade en wat rum meen ik mij te herinneren. Bij Hilldevils gaat het net iets gemakkelijker om de smaak voor de geest te halen! Ik proef er de “Basement Barrel aged Ardberg Nr. 8 Imperial Stout”. Je zou hem willen opsnuiven met zijn uitgesproken whisky in de neus! Slechts drie weken gerijpt op Peated Whisky vaten. Het geturfde aroma uit zich ook in het bier! Een complexe stout die van genialiteit getuigd! De ultieme balans tussen een heerlijke koffiestout met de rokerige toetsen van de geturfde whisky.

America Craft beer

Een vertegenwoordiger van het Amerikaans craftbeer presenteert een aantal mooie bieren waarvan ik zelf de Double Dry Hop Pseudo Sue IPA van Toppling Goliath Brewing Co. proef. Hier en daar ook een slokje van de overige bieren die eveneens voltreffers bleken. Waaronder ook Pseudo Sue Pale Ale die op zich al een smaakbom is qua citrustoetsen. De Bitterheid is mild en aangenaam. de Double Dry Hop Pseudo Sue IPA (als je dat vlot kan uitspreken ben je zeker nog nuchter genoeg om er één bij te bestellen) overtreft deze topper met gemak! Alles nog net iets intenser met vooral een aangename bitterheid die blijft nazinderen. Stevige biertjes! Daar houden we van.

Just Beer

Conclusie

Het kan niet anders dan dit evenement een voltreffer te noemen! Jammer dat de opkomst in de middag wat matig was, terwijl net op dat moment de interessante workshops plaatsvinden. Niet iedereen heeft misschien een passie voor koken zoals we hier gewoon zijn. Naar de avond toe leek de opkomst stukken beter. Het gezellig samenzijn in een fris ogende omgeving die ondanks het overwegend helblauwe interieur toch rust uitstraalt. Een ideale setting om wat bieren te proeven! De minste bieren werden dan weer gecombineerd met een hapje waardoor ze aan kracht wonnen. Volgend jaar zijn we er zeker terug bij (met notitieboekje). Want hoewel ik niet kan zeggen dat ik zwaar beneveld was, blijkt de aandacht naar het eind toe duidelijk minder waardoor wat uitleg aan mij voorbij ging. Wie een eind van Kortrijk woont boekt misschien al best zijn hotel in de buurt! No way dat je BOB ook BOB wil blijven!

Ben je benieuwd geworden naar een aantal leuke gerechten met bier? Neem dan zeker eens een kijkje op deze pagina waar alle recepten met bier verzameld zijn. Wellicht ben je ook benieuwd naar de inhoud van de workshops. Vraag gerust om meer informatie indien gewenst. Het is echter te uitgebreid om in deze post te verwerken. Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline