Kefir en Kombucha – Boek review

Kefir en Kombucha – Boek review

Het zal wellicht niemand verbazen dat ik wel eens graag een biertje drink en graag weet hoe ik zelf dingen kan maken. Het kriebelt de laatste maanden meer dan ooit om zelf te gaan brouwen. Maar met een reeks uitgebreid en dure hobby’s in het gamma wil ik mezelf ervan behoeden nog wat extra hooi op mijn vork te nemen. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan… Dus moet ik wel iets doen om mijn drang naar gefermenteerde dranken te onderdrukken. Gemberbier en cider staan bijvoorbeeld al een eind op mijn to do lijst. Net als Kombucha. Voor velen het “hipsterdrankje” bij uitstek. Maar na in restaurant “Koeckhofs” te Achel een ceviche in kombucha te hebben gegeten was ik zelf ook helemaal verkocht. Met het boek “Kefir en Kombucha” werd dat verlangen alleen maar groter.

Boek review voor Goodcook.nl. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Starten met fermenteren

Maar net zoals bij veel projecten lijkt het een complex gegeven om mee aan de slag te gaan. Vooral als het project een fermentatieproces omvat dreigt bij mij (net als bij enkelen onder jullie wellicht) de koudwatervrees toe te slaan. Hoe begin je in Godsnaam op een veilige manier aan het fermenteren van dranken. De verhalen van mijn schoonbroer waren in ieder geval niet zo bemoedigend. Ik zie het namelijk niet zitten om heel mijn keuken te kuisen nadat een fles gemberbier door het gisten op fles is ontploft. Gelukkig heb ik een tweede schoonbroer die er met succes in slaagt heerlijke bieren te brouwen waardoor mijn vertrouwen al weer wat groeide.

Kefir en Kombucha

Al moet ik bekennen dat ik zonder het boek “Kefir en Kombucha” van Sebastian Landaeus en Nina Lausecker wellicht nog veilig in mijn comfort zone zou vertoeven. In het boek wordt echter een grondige uitleg gegeven over het veilig fermenteren van dranken met eenvoudige tips die laten zien dat het maken van je eigen bruisende dranken eenvoudiger is dan het lijkt. Mijn baardje begint al wat te groeien, ik besluit nu ook mijn ruitjeshemd aan te trekken en met volle moed het hipster pad te bewandelen. In dit boek komen namelijk 18 verschillende basisrecepten voor gefermenteerde dranken aan bod. Na elk basisrecept worden nog tal van variaties voorzien die erg aantrekkelijk klinken. Resultaat: meer dan 40 recepten maar vooral ook een aanmoediging om zelf te gaan experimenteren.

Kefir en Kombucha
Eerste fermentatie met SCOBY aan het oppervlak.

Meer dan Kefir & Kombucha

Het blijft echter niet bij Kefir en Kombucha. Eerder verwees ik reeds naar het gemberbier en de cider die al een eind op mijn verlanglijstje staan om zelf eens te maken. Ook deze drankjes komen in dit boek aan bod. Maar verder ook cider azijn (hier heel vaak gebruikt om te koken). Mede had ik zelf nog nooit aan gedacht om te maken, maar ook dat zal wellicht één van de komende projecten worden. En dan heb ik het nog niet gehad over een aantal leuk klinkende gefermenteerde dranken waar ik nog nooit van gehoord. Denk hierbij aan het Zweedse drankje Svagdricka met zijn afgeleide kerstdrankje “Julmust”, het Japanse Amazaké of zelfs het Ottomaanse “Boza” op basis van gefermenteerd graan.

Kefir en Kombucha

Svagdricka komt misschien wel het dichtst in de buurt van het brouwen van bier. Dit drankje op basis van gefermenteerde mout zou volgens de auteurs een milde biersmaak hebben maar dan zonder Alcohol. Of het ook effectief zal smaken zal ik jullie later nog weten te vertellen. Het klinkt in ieder geval boeiend om mee aan de slag te gaan en te experimenteren met smaken. Amazaké wordt vergeleken met Milkshake en lijkt mij erg leuk om deze zomer eens voor onze stoere kerels te maken. Het is erg leuk om de ruime variatie aan gefermenteerde dranken uit verschillende culturen te leren kennen. Hoewel het boek op veel vlakken uitgebreid is zou het naar mijn gevoel wel nog wat extra kunnen inzetten op wat geschiedkundige achtergrond bij het ontstaan van deze dranken en de culturele invloed ervan.

Kefir en Kombucha

Prikkelend boek

Anderzijds doet dit klein aandachtspuntje zeker niets af aan de kwaliteit van dit boek. Met een aantal heldere foto’s ter illustratie oogt het boek verfrissend en zomers. Het mooie weer de afgelopen weken in combinatie met de frisse foto’s deed mij enkel maar meer verlangen. Er wordt in het Kefir en Kombucha ruim ingezet op het inlichten over hoe je aan de slag kunt gaan en waar je de basisproducten kunt bekomen. Ik had namelijk geen enkel idee waar ik een “SCOBY” kon bemachtigen voor het maken van Kombucha of waar ik aan kefir korrels zou kunnen komen. En als ik die dan al zou vinden hoe ik aan het proces zou moeten beginnen. Na deze eerste sessie merk ik dat het al bij al veel beter meevalt dan ik had verwacht. De Kombucha is frisser dan alle varianten die ik eerder proefde. Al moet ik bij mijn experiment van kaneel nog wat meer balans vinden.

Kefir en Kombucha
2e fermentatie op fles

Kortom, wie graag wil starten met het maken van gefermenteerde dranken zit met dit boek wel goed! Er wordt vertrokken vanuit de basis waarbij je leert wat de voordelen en uitdagingen zijn bij het fermentatieproces. Op duidelijke wijze wordt uitgelegd hoe je de dranken kan maken en hoe je kan merken of het fout loopt. Met naast de basisrecepten nog tal van extra aanvullende varianten met de meest uiteenlopende smaken werkt het bovendien erg inspirerend. Kefir & Kombucha is naar mijn gevoel zeker een aanrader waar ik nog regelmatig op zal terugvallen. Voor mij was het de eerste kennismaking met het fermenteren van dranken. Hebben jullie al wat ervaring? Ik lees er graag meer over!

Homemade Kombucha

Bij een BBQ horen verfrissende drankjes. Een lekker biertje doet het altijd goed, maar brouwen is net iets te complex. Zelf kombucha maken daarentegen is een stuk eenvoudiger met als resultaat een heerlijk verfrissend bruisend drankje waar ook de kinderen kunnen van mee genieten. Veel plezier! 

Maaltijd: drankje
Keuken: aziatisch, Mongools, Tibetaans
Keyword: drank, fermentatie, gefermenteerde, homemade, Kombucha
Hoeveelheden: 1 liter
Auteur: admin
Ingredienten
 • 1.5 ml mineraalwater
 • 8 gr. sencha thee (of een andere groene zwarte of witte thee)
 • 50 gr. biologische suiker
 • 40 gr. honing
 • 150 ml. starter commerciële kombucha of die van een bevriende “brouwer”
 • 1 SCOBY of kombuchazwam
Benodigdheden
 • 1 weckpot zonder deksel 2l
 • 1 roestvrij stalen pan of waterkoker
 • 1 roestvrijstalen zeef
 • 1 ademend kaasdoek
 • 1 elastiek
 • 1 roestvrijstalen lepel
 • 1 rietje
 • 1 kleine trechter
 • 1 glazen fles luchtdicht afsluitbaar
Instructies
Bereiding (30 minuten)
 1. Verhit het mineraalwater maar laat het niet koken, neem de pan van het vuur, roer de thee goed door het water en laat 5-10 minuten trekken (zwarte thee moet langer).

 2. Meng de suiker en honing erdoor en laat de drank afkoelen tot kamertemperatuur. Dat is heel belangrijk omdat je anders de gist doodt. 

 3. Schenk de drank in de pot, voeg de starter en de kombuchazwam toe en dek af met het doekje en de elastiek. 

Fermentatie 7-14 dagen
 1. Laat de drank op een donkere, warme plek (22°C tot 26°C) 7 tot 14 dagen fermenteren. Proef regelmatig met behulp van een rietje: hoe langer de drank fermenteert, hoe zuurder de kombucha wordt. 

 2. Als de fermentatie goed verloopt, zie je na 5 tot 7 dagen een nieuwe zwam ontstaan op het oppervlak. Gebeurt dat niet of zie je schimmels? Gooi dan de drank weg en begin opnieuw met een nieuwe zwam.

Oogst (10 minuten)
 1. Neem, als de kombucha klaar is, de zwam eraf en bewaar de zwam met tien procent van je bereiding als starter voor de volgende portie. Hoe weet je of de Kombucha klaar is? Als hij bijna als cider smaakt en een lichte azijngeur heeft. 

 2. Zeef de rest door een trechter in de fles en sluit die luchtdicht af. Drink de drank meteen, zet hem in de koelkast of laat hem een tweede keer fermenteren voor meer belletjes. 

Tweede fermentatie (2-3 dagen)
 1. Laat de fles 2 tot 3 dagen staan op kamertemperatuur. Zet hem daarna in de koelkast . Serveer de drank koel. Tijdens deze fase kan je extra smaken toevoegen aan je kombucha. Meer info hierover vind je in het boek. 

Laat dit verfrissend gezonde drankje jullie smaken en vooral ook inspireren om er leuke dingen mee te doen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline