Kidsproof kipkluifjes met een korstje

Kidsproof kipkluifjes met een korstje

Vraag aan een kind wat hij wil eten van de BBQ en de kans is groot dat de carnivoor in het kleine monstertje uitbundig schreeuwt om een stukje vlees aan een beentje. Als daar nog een krokant jasje om kan is het al helemaal goed. Volgens de vrouwen in ons midden zijn mannen niets anders dan grote kinderen. Kan je hen ongelijk geven? Ik vind het net zo leuk als de klein mannen om te knagen aan de beentjes. De term “kidsproof kipkluifjes” mag je dus ruim opvatten. Grote kinderen vallen even goed onder deze categorie! Ik eet alvast met trots mee.

In deze post wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Ik heb geen idee of het bij jullie net zo loopt als hier, maar gemiddeld om de 3 dagen krijg ik van onze kleinste rebel de vraag wanneer we nog eens kippenbeentjes zullen eten. Hoewel ik al meermaals onder mijn voeten kreeg dat ik ze nog maar eens te pikant maakte blijven ze er toch van smullen en verlangen ze steeds naar meer. Je zou voor minder gaan twijfelen of je dan wel voor kidsproof kipkluifjes moet gaan of niet gewoon je zin doen niet? Maar het is mij toch gelukt om de chili uit de rub te houden. Dat de chinese pepers die ik onlangs meehad erg heet zijn heeft er wel wat mee te maken.

Kidsproof kipkluifjes

Het is nu niet dat we hier om de drie dagen kipkluifjes eten. Ik ben er zelfs behoorlijk lang in geslaagd om de aandacht ook eens op andere lekkernijen te richten. Maar als we op een zonnige vrijdagavond beslissen om nog wat te genieten van de laatste zonnestraaltjes van de dag met een aperitief kon ik niet anders dan deze kidsproof kipkluifjes op de BBQ te gooien. Om het brave gehalte van deze kluifjes te compenseren maak ik daarbij een Koreaans getint sausje op basis van gochujang. Met dank aan enkele maten die mij hielpen in mijn lange zoektocht en dit als geschenk meebrachten op ons laatste etentje. Samen met het schitterende boek “Momofuku” van David Chang.

Kidsproof kipkluifjes

Veel werk is het niet om dit gerecht te bereiden. Na het werk maak ik snel een deze rub voor deze kidsproof kipkluifjes terwijl de barbecue op temperatuur komt. Op 200°C beslis ik de kluifjes erop te gooien op de indirecte zijde van de BBQ. Door toevoeging van maïsmeel en een mopsaus met olie beoog ik een krokant kippetje door deze hogere temperatuur. Met wat appelhout voeg ik een subtiel vleugje rook toe. Terwijl de rook zijn weg baant rondom de kippetjes schenk ik mezelf en de gasten een rode wijn in. Om de 10 minuutjes bestrijk ik de kipkluifjes met een mengeling van olie en rum (geen nood de alcohol dampt eruit). Hoewel de kluifjes minder krokant worden dan ik had gehoopt zijn ze bijzonder sappig en smaakvol en toch wel iets krokanter dan normaal.

Kidsproof kipkluifjes

Durf jij ook wel eens je innerlijk kind te voeden? Of laat je deze “Kidsproof kipkluifjes” over aan de echte kinderen? Ik zou in ieder geval niet te lang twijfelen want hier was de helft al weg voor ik goed en wel mijn biertje had ingeschonken. Volgende keer eerst inschenken en dan de bowl met kipkluifjes op tafel zetten voor de zekerheid! Al heeft het wel iets die blije kindergezichtjes tot over de oren in vleessappen en kruiden. Misschien moet ik er gewoon wat meer maken?

Kidsproof kipkluifjes
Voorbereidingstijd
10 min
Kooktijd
30 min
Totale tijd
40 min
 

Laat jij deze heerlijke kidsproof kipkluifjes aan je klein mannen? Of heeft het kind in jou dringend nog wat voeding nodig? Denk er niet te lang over na, voor je het weet zijn ze weg…

Maaltijd: aperitief, hapje, Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans, vlaams
Keyword: bbq, gegrild, gerookt, kamado, kidsproof, Kipkluifjes
Hoeveelheden: 4 personen
Auteur: admin
Ingredienten
 • 16 kipkluifjes
 • zeste van limoen
Kidsproof rub
 • 8 delen paprika poeder
 • 6 delen rietsuiker
 • 4 delen maismeel
 • 4 delen zout
 • 4 delen oregano
 • 2 deel szechuan peper
 • 2 deel kaneel
 • 1 deel komijnpoeder
 • 1 deel gemberpoeder
mop sauce
 • 4 el olie
 • 2 el appelsap
 • 2 el rum
 • 1 el kidsproof kippenrub
Instructies
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie aan 200°C.

 2. Meng de rub ingrediënten goed door en breek eventuele klonters met de handen. Wrijf de kluifjes grondig in met deze rub.

 3. Voeg 2 chunks rookhout toe aan de kolen. Van zodra je rook ziet verschijnen plaats je de kidsproof kipkluifjes op de indirecte zijde van je BBQ. Bij de Kamado Joe is de devide en conquer met halve platesetter erg handig om nadien ook boven direct vuur te kunnen afwerken.

 4. Laat de kipkluifjes een half uurtje roken en bestrijk om de 10 minuten met je mop sauce. 

 5. Grill na 30 minuten de kluifjes boven direct vuur tot je een mooi krokant korstje bekomt op de kluifjes. 

 6. Besprenkel voor het serveren met wat fijngesneden zeste van limoen. Dit brengt kleur en een bom van smaak bij aan je gerecht. 

Serveer met een lekker sausje naar smaak. Het kind in jezelf zal verlangend kijken bij het openen van het deksel aan je BBQ.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline