Oosterse droge pekel – een smaakbom voor je vlees

Oosterse droge pekel – een smaakbom voor je vlees

Het pekelen van vlees kent een lange geschiedenis. Waar het voordien een belangrijke rol had bij de bewaring van het vlees wordt het nu voornamelijk toegepast omdat het zowel de smaak als textuur en sappigheid van het vlees positief kan beïnvloeden. De laatste tijd ben ik wat in de ban van de oosterse keuken waar men een mooie balans kan vinden in kruiding. Dit inspireerde mij bij het ontwikkelen van deze oosterse droge pekel. Hou de blog in de gaten! Er volgen enkele mooie gerechten op basis van dit recept.

Disclosure: "Deze post bevat mogelijks test producten en/of affiliate links. Alle geuite meningen komen van mezelf"

Oosterse droge pekel?

Dit recept voor de oosterse droge pekel is gebaseerd op een recept van Dick en James Strawbridge die ik als basis gebruik bij het ontwikkelen van eigen versies. Beide heren schreven een prachtige boek over roken, drogen en pekelen. Het is een zeer inspirerende en leerrijke bron van informatie. Op mijn engelse blog kan je een review vinden van het boek met instructies hoe je de droge pekel kan gebruiken. Vraag gerust naar een vertaling indien nodig! Dan zorg ik dat deze ook hier verschijnt. Bij het uitwerken van dit recept maakte ik gebruik van enkele typische specerijen in de oosterse keuken. Denk aan gember, zeste van limoen, look, venkelzaad, … De smaken zijn intens en brengen na 2u reeds een heerlijke smaak aan een stukje spek. Dit gebruikte ik nadien in mijn Babi Panggang recept (Nederlandse vertaling volgt snel).

Veel plezier bij het experimenteren met deze droge pekel! Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen. Deel ze gerust in de comment zone hieronder of via facebook of tag mij op de overige sociale media. Veel plezier en deel dit recept gerust onder geïnteresseerde vrienden. 

Oosterse droge pekel
Voorbereidingstijd
5 min
Kooktijd
2 uur
Totale tijd
5 min
 

Pekelen kan je stuk vlees zowel positief beïnvloeden qua smaak en textuur. Deze oosterse invloeden voegen een mooie extra smaak toe aan je favoriete stukje vlees. 

Maaltijd: Pekel
Keuken: Oosters
Auteur: admin
Ingredienten
  • 20 delen nitrietzout
  • 8 delen bruine suiker
  • 1 deel limoen peper
  • 1 deel gemberpoeder
  • 1 deel gemalen venkelzaad
  • 1 deel uienpoeder
  • 1 deel lookpoeder
Instructies
  1. Meng alle ingrediënten goed door met de hand. Breek indien nodig de klonters.

  2. Wrijf je stuk vlees goed in met deze pekel. Laat afhankelijk van je wens het vlees pekelen. Als je enkel de oppervlakte wil beïnvloeden 2u, indien je het vlees volledig wil pekelen minstens 3 dagen (afhankelijk van de grote van het stuk vlees)

  3. Spoel nadien het vlees goed zodat je de overtollige pekel kan afspoelen. Doe je dit niet grondig dan blijf je met een erg stuk gezouten vlees over.

Veel plezier!


2 thoughts on “Oosterse droge pekel – een smaakbom voor je vlees”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline