Passie voor het leven – Over The BBQ Bastard

Mijn passie voor BBQ? De kruidige geur van rook bij een koffie in de vroege morgen, versterkt door de frisse lucht. Rustig aan wakker worden wetend dat je middagmaal rustig aan gaart. Het gesprekje met de buren die verwonderd vragen of je nu weer aan het BBQ’en bent. Het genot in de ogen van mijn kinderen wanneer ze bedekt in de sappen van het vlees de beentjes afknagen. ‘s Avonds in de douche springen en de heerlijke rookgeur terug opmerken. Zelfs de geur in het lederen bandje van je horloge ruiken enkele dagen later. Kleine momenten van groot geluk. Dat is de essentie waar ik met deze blog naartoe wil.

Noem het beroepsmisvorming of eerder beroepsvorming. Maar het zoeken naar wat mensen gelukkig maakt is een passie. Deze passie en momenten van geluk delen brengt extra geluk met zich mee. Wetenschappelijk ondersteund door experimenten uit de positieve psychologie maar voornamelijk ook bevestigd uit ervaring. Het delen van geluk en ervaring is de kern van het BBQ’en. Waarschijnlijk is het dan ook niet toevallig dat ik bij het bloggen over dit onderwerp ben uitgekomen. Bovendien is het een extra uitdaging om mijn interesse in fotografie op uit te testen. Een uitdaging om telkens weer bij te leren.

Passie voor koken
één van mijn eerste geslaagde eigen recepten (en nog steeds mijn beste) en tevens één van de eerste betere foto’s.

Ruimere passie voor het leven

De passie voor het koken

Laat mij eerst en vooral duidelijk maken dat deze blog niet vertrekt vanuit een rol als expert of kok. Mijn interesse in koken is pas op latere leeftijd ontstaan. In tegenstelling tot mijn interesse in eten waar ik al als kleine jongen van in de ban was. Desondanks duurde het tot ik alleen ging wonen voor ik zelf ook actief aan de slag ging. Voor ons huwelijk kregen we een Weber OTP cadeau waarmee ik de kunst van het indirect BBQ leerde kennen. Al snel geraakte ik in de ban en ging op zoek naar extra informatie. Ik meldde mij aan op verschillende fora en begon steeds meer met mijn collega Birger Allary praten. We wakkerden elkaars passie aan en geraakten elk op onze eigen manier dieper gepassioneerd door low and slow BBQ en roken. Hij nam deel aan KCBS wedstrijden en won uiteindelijk Mijn Pop-up 2017. Zelf ben ik geen zo’n stressbestendige kok en zoek ik graag naar variatie. In plaats van wedstrijden begon ik met fotograferen en delen van ideeën.

Delen van passie

Bij het aanmelden op diverse fora ontdek ik een bron van informatie. Heel wat bereidwillige liefhebbers delen hun kennis. Op een vraag komt al snel een duidelijk antwoord ondersteund met beelden van de bereiding. Steeds meer projecten om uit te proberen, steeds meer ideëen die zich ontwikkelden. Dus besloot ik zelf ook maar mee te doen. Foto’s delen met mijn ervaringen. De interactie werkt inspirerend dus zocht ik naar een manier om nog meer volk te bereiken. Waardoor ik uiteindelijk in het bloggen rolde. Aanvankelijk in het Engels maar er ontstond een steeds grotere vraag naar vertalingen waardoor ik ook besloot een Nederlandstalige blog te starten. Belangrijk bij het doornemen van deze blog is vooral het opdoen van inspiratie. Zelf zie ik koken en passie als een individueel proces waar ieder zijn eigen niveau van pittigheid en experimenteren aan toevoegt. Volg je de recepten zoals ze er staan dan maak je ze zoals ik ze lekker vond (anders deel ik ze niet). Geen nood als je beslist je eigen twist eraan te geven. Ik kan het zelf nooit laten en lees graag je eigen variant en bevindingen erop na. Mogelijks heb jij toch nog meer ervaring!

Passie

De uitdaging in fotografie

Naast de passie voor BBQ ben ik graag bezig met het maken van foto’s en kunstvormen in het algemeen. Mogelijks zullen hier en daar dan ook wel verwijzingen komen. Fotografie is een prachtig medium om een verhaal of werkelijkheid in beeld te brengen. Net als in een droom kun je een nieuwe wereld creëren of er net de realiteit mee vastleggen. Een vorm van verwerking maar tegelijk vol uitdaging. Ik probeer deze interesse dan ook te vertalen in mijn eigen foto’s. Al blijft het eten in mijn ogen voorop staan. Een mooie foto van een mooi gerecht werkt uitnodigend. Maar als het niet eetbaar is ben je er niets mee. Bijgevolg stel ik mezelf voorop dat ik alles wat ik fotografeer ook warm wil opeten. Niet eenvoudig en mogelijk leidend tot een gebrek aan constantie in kwaliteit. Maar het is en blijft een hobby waar ik plezier in zoek. Laat je trouwens niet afschrikken om zelf wat foto’s te delen. Ik zie graag eens een vleesje verschijnen ook al is dat niet tegen een mooie achtergrond of in een mooie setting.

Naast het bloggen

Mogelijks lees je dit onderdeel van de blog niet enkel om te weten te komen wat mijn visie op koken en bij uitbreiding op het leven is. Waarschijnlijk is het ook aangenaam te weten wie achter deze teksten schuilt en wat mij verder in het leven bezig houdt. Zoals eerder vermeld zijn BBQ, bloggen en fotografie mijn voornaamste hobby’s. Maar voorop staat de zorg voor onze twee stoere zonen (die gelukkig al graag eens een beentje of kluifje meepikken). Zonder hun lachende gezichten (en die van mijn super vrouw) zou alles wat ik voordien vertelde maar weinig betekenen. De kinderlijke fantasie en vreugde werkt aanstekelijk. Iets wat we nodig hebben om de harde realiteit te kunnen plaatsen. Als toegepast psycholoog in een psychiatrisch ziekenhuis haal ik veel voldoening uit mijn beroep al wordt deze harde realiteit soms ook pijnlijk duidelijk. Gelukkig kunnen familie, vrienden en collega’s op dergelijke momenten veel tegenwicht bieden om zowel de mooie als pijnlijke momenten te delen. Maar bij het opmaken van de balans leunt deze voorlopig duidelijk door naar de juiste kant! En dan hebben we nog niet gesproken over mijn grote liefde voor muziek. Vraag er gerust naar!

Passie voor fotografie
Fotoproject rond emoties: “Mijn zoon Lars, petekindje Millau en ander zoontje Sep”

Wil je meer te weten komen over de praktische visie op deze blog als gast of adverteerder. Neem een kijkje op deze pagina (link volgt) om meer te weten te komen over sociale media, advertenties en guest posts, mijn materiaal, …


Inline
Inline