Ring stinger hot sauce – huisgemaakte hete saus

Ring stinger hot sauce – huisgemaakte hete saus

BBQ en hete sauzen zijn een mooie combinatie! Of het nu de hitte is die in beiden voorkomt of het tikkeltje macho gehalte verbonden aan beide onderwerpen blijft een mysterie. In ieder geval: “Ik ben fan van beiden”. Desondanks stond ik er zelf nooit bij stil hoe deze hete sauzen gemaakt werden. Toen ik onlangs een recept zag voorbijkomen raakte ik geprikkeld door het idee. Toevallig was ik net enkele pepers van eigen kweek aan het pekelen waardoor ik aan de slag ging. De smaak van de eigen gepekelde pepers en het pekelvocht waren namelijk zo lekker dat ik de kans niet kon laten glippen. De basis voor mijn “ring stinger hot sauce” was gelegd.


Disclosure: “Voor het onderhouden van deze blog wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Alle gebruikte producten worden eerlijk beoordeeld.”

Naar recept gaan

Zelf Hot sauce maken

Het zelf maken van hete sauzen blijkt een stuk eenvoudiger te zijn dan ik mij ooit had kunnen voorstellen. Het enige wat je nodig hebt zijn heerlijke hete pepers, een basis recept om te pekelen en wat geduld. Een goed basis recept is een start van waaruit je verder kunt bouwen naar je eigen smaken. De “ring stinger hot sauce” maak ik op basis van dit recept voor gepekelde pepers. Het enige verschil met dit recept is het vooraf roken van de pepers met mijn “Cold smoke generator“. Ik maak gebruik van Hickory smoke dust voor een mooie diepe rooksmaak gezien de pepers zelf moeilijk de rooksmaak opnemen. Om de Ring Stinger hot sauce thuis te maken hoef je enkel het recept te volgen. De steranijs in het pekelvocht brengt een leuke meerwaarde in het eindresultaat. Algemeen vond ik de smaak bovendien goed in evenwicht en mooi gevarieerd in smaken. Niets belet je echter zelf creatief te zijn en je eigen smaak te gaan ontwikkelen! Bovendien kan je zelf exact bepalen hoe heet je de saus wil hebben door meer of minder extra ingrediënten als ketchup of citroensiroop toe te voegen.

Ring Stinger Hot sauce

Ring Stinger Hot Sauce

De “Ring stinger hot sauce” wordt gemaakt met chipotle pepers (gerookte jalapeno) van eigen kweek. Bij het proeven van mijn eigen pepers was ik wat geschrokken van de hitte. De varianten van eigen kweek blijken een stuk pikanter te zijn dan deze die in de winkel te koop zijn. Leuk voor wie van pikant houdt! Aangezien naast de pepers slechts weinig extra ingrediënten worden toegevoegd aan de Ring Stinger Hot sauce, besloot ik om de hitte toch wat te temperen door het toevoegen van wat ketchup. Opgepast! Hoe meer ketchup je gaat toevoegen hoe verder je van de originele ring stinger hot sauce smaak komt te liggen. Met pepers van eigen kweek ondervond ik dat drie eetlepels ketchup bij 16 pepers nog voldoende de authentieke smaak blijven behouden. Bij commerciële pepers zou ik aanraden slechts één (of geen toe te voegen afhankelijk van hoe heet je het resultaat wil). Verwacht een licht gerookt (licht)zoet zuur resultaat met een explosie aan smaken door de ingrediënten uit de pekel.

Aangezien het maken van deze “Ring stinger hot sauce” mij goed beviel, ben ik benieuwd naar jullie eigen ervaringen. Waarschijnlijk zijn nog heel wat andere leuke varianten mogelijk! Waarvoor gebruik jij hot sauce en welk recept krijgt jou voorkeur? Probeer zeker dit recept ook eens uit wanneer je nog geen ervaring hebt! Het is een stuk eenvoudiger dan je zou denken! Deel gerust je eigen ervaringen op Facebook of de overige social media sites!

Ring Stinger Hot sauce

Zelf hete saus maken is een stuk eenvoudiger dan je zou denken. Met dit recept voor de Ring stinger hot saus bekom je een hete saus met een explosie van smaken met een beperkt aantal ingrediënten. Het enige wat je nodig hebt, zijn enkele goede pepers en wat tijd. Verwacht je aan een heerlijke licht gerookte zoetzure saus met een aangename hitte. Voor de creatievelingen: durf gerust experimenteren met eigen smaken! Niets zo leuk als je eigen variant bedenken (behalve met dit recept uitpakken en mensen doorverwijzen naar deze blog 😉 ). 

Maaltijd: bijgerecht, sauzen, Side Dish
Keuken: wereld
Hoeveelheden: 1 Fles
Ingredienten
  • 1 pot Gepekelde Jalapeno pepers recept in instructies
  • 3 tbsp ketchup afhankelijk van de hitte van de pepers
  • 3 tbsp limoen siroop of limoncello
Instructies
1 week vooraf
  1. Rook de jalapeno pepers voor 10u. met een cold smoke generator (hier te koop). Ik gebruik hiervoor hickory smoke dust om een diepe rooksmaak te bekomen aangezien de pepers zelf moeilijk rook opnemen. 

  2. Na het roken van de pepers volg je de stappen voor het pekelen zoals hier vermeld. 

Afwerken van de Ring Stinger Hot sauce
  1. Na een week pekelen (miniumum) open je de pot met gepekelde chipotle pepers (gerookte jalapeno). Verwijder de pepers uit het pekelvocht en mix ze. Voeg 3 eetlepels limoensiroop (indien je het zelf wil maken kan je het recept hier vinden).

  2. Voeg enkele eetlepels pekelvocht toe tot je een saus bekomt in plaats van de chili pasta die je voorheen had. 

  3. Proef de saus en voeg indien nodig enkele eetlepels ketchup toe om de hitte te reduceren. Om de authentieke ring stinger hot sauce smaak te behouden zou ik niet meer dan drie eetlepels toevoegen. Bij commerciële pepers kan één (of geen) al voldoende zijn. 

  4. Proef de hot sauce en voeg ingrediënten toe naar smaak. 

Serveer je homemade Ring stinger hot sauce bij je favoriete maaltijden. Door de pure smaken combineert deze hot sauce met zowel vlees, vis als kipgerechten. Wees creatief of hou de blog in de gaten! Een zeer leuk recept met bijhorende wedstrijd volgt!
FULL DISCLOSURE
With my blog I try to share some passion. Some times I get some test products by passionate people or make use of affiliate links to cope with the costs. By buying through these links I earn a small commision without costs for you! All opinions shared are my own and no false statements will be made!

In this post about the Ring stinger hot sauce: 
- You can find affiliate links on the following products: Rookmot and Hickory smoke dust

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline