Ring Stinger Ribben – Tom cococha briketten review

Ring Stinger Ribben – Tom cococha briketten review

Hier zijn het dan! De lang aangekondigde maar eenvoudig te maken “Ring stinger Ribben”. Zoals eerder aangekondigd maak ik de laatste tijd vaak gebruik van mijn eigen gepekelde pepers en het bijhorend pekelvocht. Deze verdwenen onder andere in de “Ring stinger hot sauce”. Maar ook voor deze ribben (in 2 varianten) werd zowel van de hot sauce als het pekelvocht gebruik gemaakt. En alsof dat niet genoeg is kunnen we dankzij de sponsoring van “Tom Cococha” een leuke wedstrijd koppelen aan dit recept. Genoeg redenen om even verder te lezen.

Disclosure: “Deze Ring stinger ribben werden bereid op door Tom Cococha als testproduct geschonken kokosbriketten.
Voor het onderhoud van deze blog wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Alle gebruikte producten worden eerlijk beRing Stinger Ribben - Tom cococha briketten reviewoordeeld.”

Ring Stinger Ribben

Een eindje terug kreeg ik enkele heerlijke latten Iberico ribben aangeboden. Het versnijden lijkt nogal wild te zijn gebeurd waardoor één van de latten behoorlijk wat “shiners” had. De smaak daarentegen viel niets op aan te merken. Zoals te verwachten bevat het vlees van het Iberico varken dankzij de mooie marmering van vet in het vlees een super volle smaak. Om deze smaak te accentueren zonder te overheersen wou ik de toegevoegde smaken beperken tot een minimum. De ribben worden gekruid met peper en zout. Aangezien ik die periode zo onder de indruk was van het heerlijke pekelvocht (recept) bij de zelf ingelegde pepers, wreef ik de ribben in met een dun laagje voor extra smaak. Voornamelijk de milde anijs smaak en de zoetzure toets brengen de ribben tot leven zonder de smaak van het vlees te ondermijnen. Daarnaast besloot ik ook één van de schouderribben in te wrijven met wat Ring Stinger Hot sauce. De man achter het vuur eet namelijk graag wel eens wat pikanter. Al blijkt de hitte al bij al wel nog mee te vallen in het eindresultaat.

Bereiding

Voor de bereiding van de baby back ribben maak ik graag gebruik van de “smoke-roasting technique” zoals deze ook door BBQ legende Steven Raichlen worden aangeprezen (lees hier waarom). Zelf hou ik van een wat stevigere bite dan de alom geprezen 321 ribben. Voor zij die deze techniek niet kennen (3u roken, 2u ingepakt garen, 1u uitgepakt garen). Zeker bij de minder bevleesde baby back ribben bekom je zo al snel een overgare rib. Bij het aanhouden van een iets hogere temperatuur (150°C) voor 1  tot 1.5u zijn de ribben mooi gaar maar blijft de bite in je ribben behouden. Bovendien kan de aangebrachte kruiding (niet in dit recept) mooi korsten. Wie houdt niet van deze bark? Om toch een mooie gerookte smaak te bekomen voeg je bij het begin van de sessie enkele blokken Rookhout (vb.: appel of kers) toe aan de kolen. Zorg wel dat de chunks geen vuur vatten anders wordt minder rooksmaak gelost.

Ring Stinger Ribben

 

Tom Cococha briketten – Review:

Doorgaans maak ik bij het BBQ’en gebruik van Flamy houtskool of briketten. Onlangs stonden we binnen de Belgian BBQ group op facebook stil bij de voorkeur naar brandstof bij het BBQ’en. Tom Cococha kwam er samen met Flamy en Weber uit als één van de favoriete producten. Tijd om deze ook eens aan een test te onderwerpen dacht ik. Enkel Tom Cococha ging in op het voorstel om hun product te reviewen en stelden een mooi pakket ter beschikking om te verloten onder jullie! Meer hierover verder in de post! Eerst de vergelijking met mijn tot op  heden favoriete merk.

Vorm

De kokosbriketten van Tom Cococha en Flamy zijn nagenoeg met elkaar te vergelijken. Beiden zijn geperst in vierkanten/rechthoekige blokken wat het stapelen erg makkelijk maakt. De Tom Cococha briketten blijken echter een stuk kleiner te zijn wat zijn voor- en nadelen meebrengt. Enerzijds vergt het stapelen net iets meer precisie dan bij het stapelen van de Flamy briketten (bvb. bij het vormen van een snake). Anderzijds kan je hierdoor wel preciezer gaan doseren voor bvb. een koudrooksessie in een Rookoven met waterpan of bij het gebruik van een Dutch oven. De consistentie van de briketten lijkt grotendeels hetzelfde en beiden produceren evenveel as (beperkt in vergelijking tot andere merken).

Ring Stinger Ribben

Duurzame energiebron

Kokosbriketten hebben als voordeel een duurzame energiebron te zijn. Ze bestaan uit geperste schillen van de kokosnoot. Door het gebruik maken van kokosbriketten hoeven geen bomen gekapt te worden. De vruchten groeien telkens opnieuw aan waardoor het behoud van de natuur in de regenwouden niet in gedrang komt. Bovendien branden de briketten schoon op en produceren ze weinig rook (wat we dan wel weer teniet doen met het toevoegen van rookhout) en afval (stof).

Aanmaken van de kolen

Om de vergelijking te maken startte ik zowel de flamy briketten, houtskool en de Tom Cococha briketten gelijktijdig aan. Met een te verwaarlozen verschil van enkele minuten bleken de 3 soorten gelijktijdig te ontbranden. Opvallend hierbij was echter de hoge starthitte bij zowel de Flamy Houtskool als de Tom Cococha briketten (respectievelijk 250°C en 280°C na 15 min. aangestoken met een kolenvork). De flamy briketten hielden het op 200°C. De briketten vielen echter snel te temperen naar de gewenste temperatuur van 150°C (ongeveer 15 min. later). Wat bij de houtskool een stuk moeilijker verliep (zoals te verwachten).

Ring Stinger Ribben

Brandduur

Op vlak van brandduur was nagenoeg geen verschil merkbaar. Gemiddeld gaan de Flamy briketten 4-5 uur door tot ze onder de temperatuur van 90°C zakken. Tom Cococha geeft aan een brandduur van 4u te hebben. De hoge starttemperatuur deed mij echter twijfelen of we dit zouden halen. Nadat de ribben gaar waren sloot ik het deksel met de thermometer er nog in. Ik startte de briketten om 17u en schrok behoorlijk toen om 22u pas het alarm ging dat de temperatuur onder de 90 graden was gezakt (ik was het namelijk helemaal uit het oog verloren). Ook hier dus een brandduur van 5 uur. Bij het bekijken van de grafiek bleef de temperatuur aangenaam stabiel te zijn. Ideaal dus voor een langere sessie (al zal bijvullen hier dus wel noodzakelijk zijn). De houtskool was zoals te verwachten een stuk sneller opgebrand.

Conclusie

De Tom Cococha briketten blijken terecht als favoriet te worden aangeduid. Ze kunnen op diverse vlakken de concurrentie van mijn favoriete Flamy briketten weerstaan. Op de vorm na valt dan ook geen verschil te merken. Hierbij heeft Flamy het voordeel eenvoudiger te stapelen, terwijl de Tom Cococha gemakkelijker te doseren zijn. Ten opzichte van houtskool merken we een lagere maximale temperatuur en langere brandtijd. De temperatuur valt bovendien gemakkelijker stabiel te houden wat de briketten erg geschikt maakt voor low and slow sessies.

Ring Stinger Ribben

Win!!

Ben je zelf benieuwd naar de Tom Cococha briketten? Goed nieuws! Tom Cococha stelt namelijk 3 mooie prijzen ter beschikking. Om kans te maken op één van deze prijzen ga je naar mijn facebookpagina en deelt de post met dit recept openbaar op je profiel. Daarnaast klik je zowel bij de Tom cococha pagina als op mijn eigen pagina op volgen. Heb je deze stappen doorlopen dan komt je naam in een grote bokaal terecht. Wie een comment plaatst met een foto van een bereid BBQ Bastard gerecht krijgt als bonus zijn naam een 2e maal in de pot (extra kans). O ja: Lino Van Cauwenbergh krijgt sowieso één stem extra voor het aanbrengen van het idee. Vervolgens zal in het weekend van 18 november een onschuldige kinderhand (mijn zoon) live op facebook een trekking volgen waarbij inwoners van België en Nederlands kans maken op één van volgende prijzen:

 1. 30 kg. Tom Cococha briketten + schort
 2. 20 kg. Tom Cococha briketten + schort
 3. 10 kg. Tom Cococha briketten + schort

Ik weet niet hoe jullie erover denken, maar mij lijkt het in ieder geval de moeite waard om je kans te wagen! Met wie zou jij je komende sessie delen? Laat gerust zien waar je mee bezig bent! Zoals aangegeven kan het je een extra kans opleveren! Succes! 

Ring Stinger Ribben
Voorbereidingstijd
20 min
Kooktijd
1 uur 15 min
Totale tijd
1 uur 35 min
 

Het overmatig gebruik van rubs en sauzen kan de smaak van een minder stuk vlees soms wat verdoezelen. Dit is bij het gebruiken van Iberico ribben absoluut niet nodig. De heerlijke smaak van het vlees mag niet overweldigd worden. Deze Ring Stinger Ribs zijn gerubt met peper en zout en kregen enkel een dunne laag jalapeno pekelvocht over zich heen voor een subtiele aanvulling van de heerlijke smaken in het vlees. 

Maaltijd: Hoofdgerecht, varken
Keuken: Amerikaans, Spaans
Hoeveelheden: 4 mensen
Auteur: admin
Ingredienten
 • 4 latten Iberico Ribben of andere gemarmerde kwaliteitsribben
 • 5 tbsp. Pekelvocht recept in instructies
 • 4 tbsp. Ring Stinger hot sauce recept in instructies
 • Peper en zout naar smaak
 • 2 chunks appelhout of ander fruithout
Instructies
1 week vooraf
 1. Het recept voor deze ribben is eenvoudig. Je dient echter wel wat vooruit te plannen. Een week voorafgaand aan het maken van de ribben dien je enkele pepers te pekelen. Dit pekelvocht en de eruit afgeleide Ring Stinger hot sauce vormen de basis voor dit ribben recept!

Bereiden van de ribben
 1. Start je smoker/BBQ voor een indirecte sessie op 150°C/300°F. 

 2. Terwijl je BBQ op temperatuur komt wrijf je de ribben royaal in met gelijke delen peper en zout. 

 3. Voeg 2 chunks rookhout toe aan het vuur en wacht tot de rook dun en lichtblauw wordt.

 4. Plaats de ribben op het rooster en laat 30 min. roken. Laat hierbij het deksel dicht en zorg dat je een constante temperatuur kan behouden.

 5. Open het deksel en wrijf de ribben in met een dunne laag pekelvocht. Sluit opnieuw het deksel. Herhaal deze stap na 15 min. 
  OPGELET: wil je de pittige ring stinger ribs versie dan voeg je hier een dunne laag Ring Stinger hot sauce toe aan de ribben. 

 6. 1u tot 1u15 min. later zullen je ribben de gewenste interne temperatuur van min. 70 graden. 

FULL DISCLOSURE
Met mijn blog tracht ik mijn passie voor koken en BBQ te delen. Soms krijg ik producten om te testen door mensen die gedreven zijn hun product te promoten.
Daarnaast probeer ik deze blog te onderhouden door het gebruik maken van affiliate links. Door te klikken op deze links betaal je zelf niets extra maar krijg ik een
klein deel van de commissie die opnieuw gebruikt wordt om deze blog te onderhouden. Alle gedeelde meningen zijn persoonlijk. Bovendien zal ik niets promoten waar ik zelf niet achter sta. 

Voor dit Ring stinger ribben recept: 
- Werden Tom Cococha briketten ter beschikking gesteld als testproduct
- Affiliate links: Rookhout, Rookoven en Dutch Oven 

 1 thought on “Ring Stinger Ribben – Tom cococha briketten review”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline