Smoky Pomme Moscovite met wodka zalm

Smoky Pomme Moscovite met wodka zalm

Met een zonovergoten paasweekend voor de deur zullen wellicht heel wat rokerige plannetjes gesmeed worden. Heb je nog geen idee wat te maken voor je paasfestijn en mag het al eens iets extra zijn? Dan is dit misschien wel een receptje voor jou! De Smoky Pomme Moscovite met in wodka gemarineerde zalm. BBQ 2.0 met een decadent randje. Zeker gezien de omstandigheden waarin dit recept tot stand kwam. Maar ah… Het moet niet altijd bacon zijn op dinsdagavond zeker?

Recept voor @Lidl België. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

The glorious life of a BBQ blogger… Laat ons zeggen dat er naast het werk dat in een blog sluipt ook wel heel wat leuke voordelen verbonden zijn aan deze hobby. Ik zie mij anders niet op dinsdag avond een potje kaviaar opentrekken om na een dagje werken een smoky Pomme Moscovite te gaan maken. Maar als de gelegenheid zich voordoet zeggen we daar natuurlijk geen nee tegen. Met het paasweekend voor de boeg verkoopt mijn bij Lidl kortstondig potjes met 15gr. kaviaar. De bijhorende vraag of ik er iets leuk mee wou maken kon ik dan ook niet weigeren. Het is geen ingrediënt waar je wekelijks mee aan de slag gaat (ik toch niet).

Smoky Pomme Moscovite

En zo geschiede. Dinsdag trok ik na het werk richting de lokale Lidl om op zoek te gaan naar een potje van het zwarte goud. Met een prijs van 8.99 euro voor 15gr. realiseer ik mij dat een gelegenheid als deze zich nog weinig voor zal doen. Ik moet toegeven dat ik dan ook wel wat aarzelde om ermee aan de slag te gaan. Het is niet onmiddellijk een product dat je wil verpesten door een verkeerde bereiding te gaan maken. Het oorspronkelijke plan de Kaviaar koud te roken durfde ik uiteindelijk niet aan. Maar met de “aardappelhype” die momenteel lijkt te ontstaan was ik meteen geïnspireerd om aan de slag te gaan. Ik koos voor een smoky versie van een klassieker.

Zalm in wodka marinade

Op een veilige manier dan wel. In plaats van de kaviaar te roken besloot ik de aardappel te poffen en nadien te roken en te serveren met een lekker stukje gerookte zalm. Voor ik de kindjes bij mijn moeder ga ophalen beslis ik snel de Traeger aan te leggen en wat aardappelen op te gooien. Met de app gaat het vlot om de temperatuur op afstand in het oog te houden. Al blijft die stabiel genoeg waardoor je met een gerust hart de BBQ kan achterlaten. Ik krijg het zowaar even warm als de aardappelen die op 150°C liggen te garen als ik bij “la mama” toekom. Al van buiten hoor ik mijn twee wilde bengels gieren van het lachen. Een dagje werken bij oma heeft hen duidelijk niet rustiger gemaakt… Gelukkig vergt dit recept niet al teveel werk en kan ik ze tussendoor wat intomen.

Gerookte aardappel

De zalm gaat in een marinade van wodka (Na zdorovje) om in de Moskouse sfeer te blijven. Aangevuld met wat zeste van limoen, peterselie, peper en zout en hazelnootolie. Gezien de zalm gegaard wordt op een temperatuur van 75°C kan de delicate olie niet verbranden. Bij deze temperatuur gaat de Traeger mooi roken wat een heerlijke smoky aroma toevoegt aan zowel de zalm als aardappelen. Door de trage garing op lage temperatuur blijft de zalm bovendien ongelofelijk sappig en mals. Wie beschikt over een goede kamado kan het met het ontsteken van een paar kooltjes ook op deze temperatuur bereiden. In mijn Kamado Joe lukt het ook om op deze temperatuur te roken. Mijn oude modellen van The Bastard daarentegen komen niet onder de 100°C. Al zien de nieuwe modellen er een stuk degelijker uit kon ik dit weekend vaststellen. In ieder geval zeker de moeite om eens te proberen.

Wodka zalm

Dinsdag of paasweekend, … het heeft er in ieder geval niet minder om gesmaakt. Het besef dat het waarschijnlijk nog een eind zal duren voor ik opnieuw een soortgelijk recept met kaviaar doet mij nog wat rustiger eten en bewuster stilstaan bij de delicate smaak van het product. Is het 100 procent mijn ding? Hmm… moeilijke vraag! Het is zeer lekker maar voor die prijs ken ik wel een aantal dingen waar mijn voorkeur meer naar gaan. Maar er zullen ongetwijfeld liefhebbers zijn die mij hierin zullen tegenspreken! De zalm daarentegen zal hier ongetwijfeld zeer binnenkort opnieuw op tafel staan! Deze is een stuk voordeliger en zeker voor herhaling vatbaar! Wat je ook doet, met of zonder kaviaar, geniet met volle teugen van jullie paasweekend!

Smoky Pomme Moscovite

Laat zeker ook eens weten of jullie dit recept voor de smoky Pomme Moscovite zouden maken en of het al dan niet met kaviaar zal zijn! Via de social media pagina kun je vlot contact opnemen of jou ervaringen delen. Veel plezier!

Smoky Pomme Moscovite
Voorbereidingstijd
10 min
Kooktijd
1 uur 40 min
Totale tijd
1 uur 50 min
 

Pomme Moscovite in een smoky jasje? Moet kunnen! Met een stukje gerookte zalm erbij kan het al helemaal niet meer mis! Mag het wat meer zijn met pasen? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Maaltijd: Hoofdgerecht, visgerecht, Voorgerecht
Keuken: Rusland, Russisch
Keyword: bbq, culinair, gerookt, kaviaar, Pommes Moscovite, recept, smoky, Traeger, zalm
Hoeveelheden: 4 personen
Auteur: admin
Ingredienten
 • 6 kleine aardappelen
 • 4 el skyr
 • 1 el fijngesnipperde bieslook
 • enkele druppeltjes citroen
 • 30 gr Kaviaar of lompviseitjes
 • peper naar smaak
Voor de gerookte zalm
 • 4 stukken zalm
 • 1 scheut wodka
 • 1 el olie
 • 1 tl hazelnootolie
 • 1/2 limoen voor de zeste
 • 1 el peterselie
 • peper en zout naar smaak
Instructies
Marineren van de zalm
 1. Snij de zeste van een halve limoen en hak deze in fijne stukjes samen met de peterselie. Meng deze onder de wodka, hazelnootolie en olie. Marineer de zalm voor 2-4 uur.

Rooktijd
 1. Bereid je Pelletsmoker voor op een sessie op 150°C. Bij gebruik van een andere barbecue werk je het best indirect met een chunk rookhout tussen de kolen. 

 2. Pof de aardappelen gedurende 1uur en prik erin met een satéprikker. Leg de aardappelen op hun vlakke zijde en snij er met een scherp mes het hoedje van af. 

 3. Verlaag de temperatuur van je smoker naar 75°C. Op deze temperatuur creëert de Traeger Ironwood een mooie hoeveelheid rook zodat de aardappelen een smoky touch krijgen.

 4. Haal de Zalm uit de marinade, kruid met peper en zout naar smaak en rook mee samen met de aardappelen tot een kerntemperatuur van 50°C.

Pomme Moscovite 2.0
 1. Maak terwijl de zalm en aardappelen roken de vulling voor bij de Pomme Moscovite. Meng de Skyr met fijngensnipperde bieslook en een paar druppeltjes limoen. Roer alles goed door.

 2. Hol met een klein lepeltje de gerookte aardappelen uit. Meng de vulling die je uit de aardappel haalde met wat van de kruidige skyr (hoeveelheid afhankelijk van de grootte van je aardappel). Begin met een eetlepel en meng goed door. Voeg telkens van de mengeling bij tot je de gewenste consistentie hebt bereikt. Breng op smaak met peper en zout en plaats de mengeling terug in de gerookte aardappelen.

 3. Plaats op de gevulde aardappel een theelepel kaviaar en 2 twijgjes bieslook. 

Serveer de Pomme Moscovite 2.0 met de gerookte zalm. Smakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline