Traeger Ironwood 885 Maiden Run

Traeger Ironwood 885 Maiden Run

Soms krijg je als blogger zo van die berichtjes… Vragen tot samenwerkingen, producten om te testen, … Heel vaak bedank ik vriendelijk om welke reden dan ook. Maar als je op een rustige avond in december de vraag krijgt of je interesse zou hebben om de nieuwe Traeger Ironwood 885 aan een grondige testbeurt wil onderwerpen met oog op enkele samenwerkingen dan ga je toch even rechtop zitten. Een Pellet BBQ… En niet zomaar een kleintje. Een prachtig toestel! Maar een Pellet… Ergens schreeuwen de BBQ genen toch dat dit misschien ver staat van het koken op vuur… Maar dat kan je maar weten als je het getest hebt niet? 

De Traeger Ironwood 885 werd geschonken door Traeger Grills. Er werden geen verwachtingen gesteld ter compensatie. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht

Ik besloot in te gaan op een gesprek met een combinatie van onzekerheid en enthousiasme. Hoe meer ik erover nadacht hoe enthousiaster ik namelijk werd. De bedenkingen die ik mij aanvankelijk maakte kunnen namelijk even goed als een voordeel worden gezien. De automatische besturing staat veraf van de blokken op het vuur. Anderzijds werkt mijn oven evenmin met blokken hout… Dan kan ik misschien net zo goed een toestel gebruiken die gelijkaardig werkt maar extra smaak toevoegt? Tijdens het kennismakingsgesprek valt al snel op hoeveel oog voor detail men heeft bij Traeger. Alles lijkt wel tot in de puntjes afgewerkt. Beleving en kwaliteit lijken bij de promotiecampagne een gelijkaardige aandacht te krijgen. Besluit van een ochtend keuvelen over één van mijn favoriete onderwerpen: “Een Traeger Ironwood 885 komt naar je toe. Test hem even uit. Als het je bevalt kunnen we verder nadenken over een samenwerking.”

Traeger Ironwood

Perfecte deal om nog het laatste restje twijfel mee te sussen. De vrijheid om mijn mening te kunnen geven over een product is erg belangrijk. Ik zou er mij niet goed bij voelen iets “aan te bevelen” waar ik zelf niet achter sta. Bevalt het mij niet dan geef ik graag de optie aan de producent of ik er iets over schrijf of niet. Vervolgens was het nog even wachten tot de nieuwe lijn van Traeger werd gelanceerd. Maar geduld is een schone deugd! Dan is de vreugde nog zo groot als het pakketje plots op je oprit blijkt te staan. Een pallet van +-200 kg volgestouwd met pellets, de Traeger Ironwood 885, rubs, sauzen, … Genoeg om het toestel aan allerlei testen te onderwerpen. De omstandigheden vallen mee. Op woensdag ben ik een dag vrij en kan ik onmiddellijk beginnen bouwen.

Traeger Ironwood

Bouwdoos

Het daagt mij echter al snel dat ik het gevaarte moeilijk alleen zal kunnen monteren. Met wat creativiteit en spierballen slaag ik er nog net in het toestel binnen te krijgen. Al meteen wordt duidelijk dat over alles goed werd nagedacht. De verpakking is misschien niet de belangrijkste maar straalt kwaliteit uit en geeft vertrouwen. De gebruikshandleiding is overzichtelijk en de moeren, boutjes, … zitten in een gebruiksvriendelijke verpakking. Een telefoontje naar vader met de vraag om hulp helpt mij al snel weer op weg. In anderhalf uur is de Traeger Ironwood 885 gemonteerd. Enig aandachtspuntje: “Als je het tempo van drinken volgt zoals deze wordt voorgesteld door de handleiding kan ik niet garanderen dat alles ook recht zal zitten… 6 biertjes in anderhalf uur om 9u in de morgen is misschien niet de beste optie?”.

Inbranden

De nieuwe Pelletsmoker staat klaar om in te branden. Ik rol het gevaarte tot buiten en merk dat het gemonteerd wel een stuk vlotter gaat. De BBQ staat stevig op zijn poten en is af tot in de kleinste details! Mijn enthousiasme groeit als ik met wat milde zonnestraaltjes en een ijzige wind de eerste pellets toevoeg. Het inbranden gebeurt door de BBQ twintig minuten te laten draaien op 160 graden en vervolgens de temperatuur naar zijn maximum te halen (260°C) gedurende een half uur. De geur is aanvankelijk niet aangenaam, maar dat is ook de reden waarom je de pelletsmoker dient in te branden. Na deze fase moet je de Ironwood laten afkoelen en is hij klaar voor gebruik.

Traeger Ironwood 885 Maiden Run

De autokeuring dreigt even roet in het eten te gooien… Ik was al aan de late kant dus moest ik dringend gaan. Met toch enige spijt in het hart en wat vrees dat ik geen maiden run meer zou kunnen doen vertrek ik richting de keuring. Gelukkig valt de schade in tijd nog mee. Ik stop bij de slager achter 2 latten baby back ribbetjes (de één al wat mooier dan de andere…) en rij snel naar huis. Vliesjes eraf, rubs erop en eindelijk speeltijd. Tijdens het wachten bij de autokeuring had ik de handleiding al goed kunnen doornemen. Zo ontdekte ik dat je zelf een aantal programma’s kunt instellen en dat de super smoke functie zich beperkt tot 110°C. Daar ik graag gerookte ribbetjes wil, maar deze doorgaans bereid op 150°C moest ik bijgevolg even nadenken. Ik besluit het programma bij wijze van test in te stellen op: een half uurtje supersmoke aan 110°C, 45 min. aan 150°C en vervolgens 5 min aan 200°C om de saus te karameliseren.

Traeger Ironwood 885

Vervolgens druk je op start en je programma begint automatisch te lopen. Via wifi kan je alles volgen en eventueel aanpassen op je smartphone, maar deze functie heb ik voorlopig nog niet getest wegens problemen met het internet in huis. Hopelijk zijn deze snel opgelost. Maar op zich bleek het ook niet nodig veel te controleren. Het programma loopt vlot en bij de Supersmoke modus zie je een mooie stroom aan lichtblauwe rook uit de neerwaartse afvoer stromen. Deze functie laat de rook drie maal rond het voedsel cirkelen vooraleer het de BBQ verlaat. Na een half uurtje op 150°C schilder ik de ribben met de Traeger Apricot sauce. Deze heeft even de tijd om in te trekken en bij het omhoog halen van de temperatuur te karameliseren. Ondertussen gaar ik nog wat aardappeltjes en groenten mee.

Traeger ironwood

Resultaat?

Je zal je ondertussen misschien wel afvragen hoe alles is uitgedraaid? De karamelisatie van de glaze verliep erg goed. De zoete BBQ sauce (mag voor mij misschien wel wat minder zoet) kleeft mooi aan de ribben. Bij het aansnijden valt de sappigheid al snel op. De structuur van de ribben is vlezig zoals ik het graag heb, al mochten ze misschien nog een tikkeltje langer hebben gegaard (maar goed ik wist dat ik even zou moeten zoeken naar mijn voorkeur). De rookring is in een half uur tijd lichtjes gevormd en de rooksmaak is subtiel toch merkbaar aanwezig. Al bij al dus een zeer geslaagde maiden run. De kindjes dromen ondertussen van elke dag BBQ en mijn vrouw liet zich al verleiden tot een eerste inleiding in het bedienen van de Traeger Ironwood 885. Mijn publiek heeft de pelletsmoker duidelijk al in de armen gesloten. Met het toestel nog wat beter te leren kennen zal ik er waarschijnlijk nog leuke resultaten mee bekomen. Ik moet zelfs toegeven dat het qua BBQ gevoel eigenlijk nog beter meeviel dan verwacht al heeft het prachtig ontwerp daar waarschijnlijk wel zijn aandeel in.

Ik hou jullie graag op de hoogte van verdere ontwikkelingen in mijn experimentele fase. Mochten er vragen zijn, aarzel niet om op deze post of facebook pagina te reageren. Ik kijk graag of ik jullie vragen kan beantwoorden. Laat zeker ook eens weten wat jullie idee is over het gebruik van een Pellet BBQ. Zouden jullie ervoor openstaan of toch liever een blokje op het vuur gooien?

Traeger Apricot Ribs
Voorbereidingstijd
5 min
Kooktijd
1 uur 35 min
Totale tijd
1 uur 40 min
 

Ribbetjes en BBQ zijn een match made in heaven. De ideale combinatie voor een Maiden Run van een nieuw toestel. Hou je van zoete ribbetjes, dan ben je met de Traeger Apricot Ribs aan het juiste adres. Heb je liever wat minder zoet. Voeg dan het sap van een halve limoen toe aan je BBQ saus. 

Maaltijd: Hoofdgerecht, Volledige maaltijd
Keuken: Amerikaans
Keyword: apricot sauce, gerookte, ironwood, ribs, smoked, sweet ribs, Traeger, zoete ribbetjes
Hoeveelheden: 2 personen
Auteur: admin
Ingredienten
 • 2 latten baby back ribs
 • Traeger Pork and Poultry rub naar smaak (of traeger rub)
 • Traeger Apricot sauce
Potato wedges
 • 4 grote aardappelen
 • olijfolie 2 el
 • zout naar smaak
 • Rozemarijn 2 takjes
Groenten
 • 1 broccoli
 • 1 zoete puntpaprika
 • 1 zoete aardappel
 • 1 el sushi azijn
 • 1 el olie
 • 2 el traeger veggie rub
Extra: Traeger Cherry Pellets
Instructies
Voorbereiding
 1. Verwijder het vlies van de baby back ribs en wrijf ze grondig in met de met de Traeger Pork and Poultry Rub. Plaats opzij in de koelkast.

 2. Snij de aardappelen in wedges en kook ze kort voor (+- 10 min) in gezouten water. Laat afkoelen. Overgiet met olijfolie en besprenkel met rozemarijn.

 3. Kook de bloemkool en zoete aardappel enkele minuten (hoeft niet gaar te zijn). Snij in hapklare stukjes en voeg hieraan de fijngesneden paprika toe. besprenkel met sushi azijn, olie en de traeger veggie rub. Meng goed door.

Traeger Time
 1. Stel een cyclus voor baby back ribs in op je Traeger Ironwood. Waarbij je 45 min op 105°C gaart met supersmoke en vervolgens 45 min. op 150°C. En tenslotte 5 min op 260°C. Hierdoor kunnen de ribs smoken nadien krokant worden en tenslotte kan de saus karamelliseren. 

 2. Plaats de ribben op het bovenste rek van je pelletsmoker en laat het programma lopen. 

 3. Voeg na de rookfase de aardappelen toe in de grill basket onder de ribbetjes. Zo kunnen de vleessappen een heerlijke extra smaak toevoegen aan je aardappelen terwijl ze gebakken worden. 

 4. Lak de ribben 15 min. voor het einde van de 2e fase (na een half uur op 150). Voeg ondertussen je groentenmengeling toe aan de grill basket.

 5. Laat het programma uitlopen. Je volledige maaltijd zou nu klaar moeten zijn om te serveren. 

Serveer de ribbetjes met wat vers geraspte limoenzeste samen met de potato wedges en gegrilde groenten. Smakelijk!
Noot
 1. Heb je geen pelletsmoker. Gaar de ribben dan gedurende 1u15 min. op 150°C (of indien gewenst de 3-2-1 methode met aangepaste tijden vb.: 1.5 – 1 – 1). Ik heb graag nog wat bite in mijn ribben. Voeg rookhout toe van bij het begin. 
 2. Hou je van zoete ribbetjes, dan ben je met de Traeger Apricot Ribs aan het juiste adres. Heb je liever wat minder zoet. Voeg dan het sap van een halve limoen toe aan je BBQ saus. 


1 thought on “Traeger Ironwood 885 Maiden Run”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline