Vlinderkip in Dizzy Pig’s IPA rub – benieuwd naar deze hop infused rub?

Vlinderkip in Dizzy Pig’s IPA rub – benieuwd naar deze hop infused rub?

Ik heb me al wel vaker sceptisch geuit tegenover heel wat commerciële rubs. Vaak zijn ze niet zo speciaal als ik had verwacht/gehoopt. Zeker gezien de prijs die je ervoor betaalt. Ik moet dan ook toegeven dat ik er al heel lang geen meer had gekocht. In geen tijd maak je zelf een rub die je volledig naar je hand kan zetten (al dan niet met behulp van het wereldwijde web). Ik moet echter toegeven dat ik hierdoor ook wel interessante nieuwe merken had gemist. De IPA Rub van Dizzy Pig waarvan ik een sample kreeg kenmerkt zich door de toevoeging van hop. Hoewel dit een boeiend gegeven is, blijkt dit zelfs niet de voornaamste reden waarom ik er gek van ben…

Naar recept gaan

 Disclosure: "In deze post wordt gebruik gemaakt van testproducten aangeboden door elkedag-bbq.be en affiliat links. De geuite meningen zijn deze van mezelf en zijn oprecht."

IPA RUB, Als in op bier gebaseerd?

Dat belgen bierliefhebbers zijn is al langer geweten. Hoezeer we bedreven zijn in het brouwen van degelijke bieren als natie, toch zijn maar weinig brouwers die een Indian Pale Ale brengen die kunnen tippen aan buitenlandse parels. Want daar staat de afkorting IPA voor. Desalniettemin maken deze bieren die zich kenmerken door de toegevoegde aromatische hopsoorten hun intrede. Naast stout bieren behoort de IPA tot mijn favoriete bierstijl. Maar wat heeft dit in godsnaam met een BBQ Rub te maken? Wel, de IPA rub baseert zich op deze bierstijl door als eerste producent hop te gaan gebruiken om het smaakprofiel van hun product te verrijken. De aromatische hop zorgt voor een leuke subtiele hoptoets met mooie citrustoetsen.

IPA rub

Smaaksensatie

Hoewel de toevoeging van hop aan de rub erg verrassend is, was ik toch wat op mijn goede. Bij het verwarmen van hop kan de smaak namelijk bitter worden. Dit bleek echter niet het geval. Integendeel, de hop toets blijkt in het eindresultaat maar subtiel tot uiting te komen. In die mate dat ik mij afvraag of men het zou opmerken als je niet weet dat het eraan toegevoegd is. Toch blijft deze Rub meer dan de moeite om te testen. Of de hop de oorzaak is van de smaakevolutie die deze rub in zich heeft kan ik moeilijk in schatten. Het is elk geval een beleving die ik nog niet bij een rub eerder heb ervaren. Deze IPA rub kenmerkt zich door zoete toetsen die evolueren naar de frissere citrustinten om op het eind nog een snedig pikant toetsje over de tong te laten prikken terwijl de hop er lichtjes doorkomt. Hoe mooi kan een smaakbeleving worden?

APPLE CHIPOTLE BBQ Bath – pekelbad

Hoewel de IPA rub mij kon overtuigen toch terug wat meer commerciële rubs uit te proberen, blijf ik nog wat twijfelen over de meerwaarde van een commercieel pekelbad. Of het nu komt doordat deze Apple chipotle pekel een Paleo pekelbad is zonder toegevoegde suikers of ik misschien te hoge verwachtingen had over het smaakprofiel weet ik niet. In ieder geval viel het naar mijn gevoel te licht uit wanneer je de instructies volgt zoals aangegeven op de fles. Men geeft aan dat de pekel voor ieder stuk vlees kan worden gebruikt. Hierbij heb ik echter mijn twijfel of je qua smaak iets zal merken bij varkens- of rundvlees. Bij de scampi die ik klaarmaakte met deze brine was de smaak nagenoeg niet terug te vinden. Bovendien stelde ik vast dat er te weinig zout in verwerkt is. Bij deze kip besloot ik zout toe te voegen wat de smaak iets meer naar voor bracht, toch nog te subtiel naar mijn verwachting. Misschien kan de smaak wel tot zijn recht komen zonder toevoeging van water, maar dan loopt de prijs van je kipje al snel op.

IPA rub

Voordelen?

Als je voor de smaakbeleving deze brine niet moet kopen, waarom moet je het dan toch misschien overwegen? Deze keuze is volledig aan jou. Zelf heb ik eigenlijk zelden een uitgedroogd stukje kip als resultaat. Zeker niet wanneer ik de kip vlinder en op deze manier klaar maak en de kerntemperatuur van de kip goed in de gaten hou. Naar mijn gevoel kan dan weinig fout gaan. Het is dus ook moeilijk te zeggen of deze brine de sappigheid van de kip ten goede kwam. Wat ik wel merkte is dat hoewel ik doorgaans een sappige kip heb, bij deze kip de sappen echt wel overvloedig aanwezig waren. Het is echter moeilijk uit te maken of dit aan de kip en bereiding van het moment of aan de brine ligt. Heb je zelf wel eens een droge kip als resultaat? Misschien kan deze brine wel een oplossing zijn. Deel gerust je ervaring of het verschil maakt in onderstaande comments of via de sociale media kanalen. Je kan er anderen maar mee helpen niet? Heb je echter geen problemen bij het bereiden van kip, dan kan je deze misschien aan je laten voorbij gaan.

Naast jullie bedanken voor het lezen van deze post, wil ik mij ook graag richten naar Bart van “Elkeddag-bbq.be”. Door in te pikken op mijn interesse in deze IPA rub en de sample op te sturen heb ik mijn geloof en interesse in het potentieel van sommige commerciële rubs ergens teruggevonden. Hopelijk kunnen jullie hierin delen door deze rub als gouden tip te zien. Aan de meelezende moeders: “vaderdag komt eraan, deze rub zal ongetwijfeld een leuke verrassing zijn. Laat gerust je eigen ervaringen horen via de sociale media kanalen waar je mij kan taggen @the_bbq_bastard of gebruik maken van #thebbqbastard. 

 

Roadkill chicken met IPA rub
Voorbereidingstijd
10 min
Kooktijd
1 uur 15 min
Marineren
10 uur
Totale tijd
1 uur 25 min
 

Als bierliefhebber zal je wellicht benieuwd zijn hoe de eerste rub met toevoeging van hop het doet op een lekker stukje vlees. Kip leent zich uitstekend tot het testen van deze IPA rub. Zelf sta ik eerder kritsch tegenover de meerwaarde van veel vooraf samengestelde rubs. Deze IPA rub kon me echter omver blazen. Lees er meer over in bovenstaande post, maar probeer alvast dit recept uit om het zelf te ondervinden. 

Maaltijd: brine, Hoofdgerecht, kip, Rub
Keuken: brits, Europees
Hoeveelheden: 4
Auteur: admin
Ingredienten
 • 1 volledige kip (ongeveer anderhalve kg)
 • 300 ml Apple Chipotle BBQ Bath
 • 2 el zout
 • 2 el mosterd
 • Dizzy Pig IPA BBQ Rub naar smaak
 • 3 chunks rookhout hier kiwi, maar appel of kers zijn ook goed
Instructies
Vlinderen van de kip
 1. Plaats de kip op een snijplank met de borstzijde naar beneden. Neem een scherp mes of goede schaar en knip de ruggengraat uit de kip. Trek de kip open zodat het er als een vlinder uitziet. 

 2. Voeg 300 ml Apple Chipotle BBQ pekelbad toe aan een marinade kom of instant marinator samen met 2el zout en 200 ml water (of gebruik een eigen marinade).

 3. Marineer de kip voor minstens een nacht (of 4u bij gebruik maken van een instant marinator). Wanneer de kip niet onder het vocht staat voeg je meer marinade toe of denk je eraan om de kip om de zoveel tijd eens te draaien.
BBQ Actie
 1. Ongeveer een half uurtje voor je de kip wil bereiden start je de BBQ voor een indirecte sessie om gemiddelde temperatuur (150°C/300°F).

 2. Wrijf de kip droog aan de buitenzijde en wrijf in met mosterd (deze is subliem). Wrijf de kip goed in met Dizzy Pig's IPA BBQ Rub (vergeet niet onder het vel te wrijven voor extra smaak). 

 3. Voeg enkele chunks of een handvol rookhout toe aan de kolen. Wacht tot de rook dunner wordt en lichtblauw kleurt vooraleer je de kip op het rooster gaat leggen. Sluit het deksel en laat de kip traag garen tot een kerntemperatuur van 70°C/160°F.

 4. Bij het bereiken van een kerntemperatuur van 70°C/160°F verwijder je de platesetter en grill je de kip af voor ongeveer 2 minuten aan elke zijde direct boven de hete kolen. Let op dat de suikers in de rub niet verbranden om een bittere smaak te voorkomen.

 5. Laat de kip nog even rusten en meet of je kip voldoende gaar is (75 °C /167°F Kerntemperatuur).

serveer met je favoriete bijgerecht. Wij aten de IPA rub roadkill chicken met Appelmoes en frietjes! Ik kan je garanderen dat de kindjes zullen smullen! Veel plezier

FULL DISCLOSURE

Met deze blog wil ik mijn passie voor koken op vuur delen. Voor het onderhoud van deze blog wordt gebruik gemaakt van inkomsten door affiliate links. Daarnaast krijg ik soms test producten aangeboden.

De gerapporteerde ervaringen met deze producten zijn oprecht. Door het klikken op de affiliate links worden jou geen extra kosten aangerekend. Zelf ontvang ik een kleine bijdrage voor elk gekocht product.

In dit blog over de IPA Rub roadkill kip:
 – werd gebruik gemaakt van affiliate links voor de instant marinator
 - De rub en pekelbad werden geschonken door elkedagbbq.be zonder vermelde verwachtingen naar mij toe.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline