Weekendje Antwerpen: Het goede leven

Weekendje Antwerpen: Het goede leven

Een citytrip in eigen land. We doen het niet vaak, misschien zelfs te weinig. Daar kwamen we onlangs toch achter. Er zijn heel wat mooie steden in ons land waar ook wel wat te beleven valt. Als liefhebbers van het lekkere leven hoort goed eten en drinken daar natuurlijk ook bij. In deze post deel ik onze ervaringen in “‘t Stad”. Een weekendje Antwerpen waar we nog steeds van nagenieten. Van een lekker biertje op het terras tot een heerlijke Pure maaltijd bij de mannen van Zouterover in Plein Publiek. Een frietje bij het Frites Atelier van Sergio Herman en enkele leuke plekken die we helaas aan ons voorbij moesten laten gaan. Reden genoeg om nog eens terug te keren niet? 

Weekendje Antwerpen met overnachting in Puur B&B

Op een steenworp van het Centraal station gelegen in Borgerhout kan je de Bed & Breakfast Puur vinden (op 200m. van de tram). Je kan haast niet geloven hoe rustig het in een stad kan zijn! Voor wie al steigert bij de gedachte om in Borgerhout te logeren. Berg je vooroordelen maar rustig op! De omgeving kenmerkt zich door vriendelijke inwoners die bijdragen aan de ontspannen sfeer in de omgeving. Maar goed die keuze maak je zelf! In Puur B&B wordt je verwelkomd door Steven die met passie verteld hoe de B&B werd opgericht! Je komt aan in een warme luxueus ogende woning met moderne kunstwerken opgeleukt. Alles in de woning is van eigen hand wat het nog net dat tikkeltje extra geeft! We krijgen een kamer met ruime badkamer, bubbelbad en douche. In de tuin kan gebruik gemaakt worden van de sauna en openluchtzwembad. Al laten we dat aan ons voorbij gaan. Na een rustige nacht in een hemels bed krijgen we een basic maar lekker ontbijt en vooral een lekkere pot koffie! De eigenaar is biedt een roerei met spek aan en houdt het evenwicht tussen contact en afstand nemen. Precies zoals we het zelf graag hebben.

Puur B&B

Puur genieten bij Zouterover

De eerste dag blijkt het thema Puur zich door te trekken. Al een tijdje stond een etentje in Plein Publiek op de to-do list. De authentieke benadering van het koken op en in het vuur liet een sterke indruk na op de jury in “Grillmasters”. Fan zijnde van de Zweedse chef “Niklas Ekstedt” die het principe van de analoge keuken herintroduceerde kon het niet anders dan dat dit concept ons ook zou aanspreken. Hoogtepunten bespreken wordt erg moeilijk aangezien we terugblikken op een inspirerende avond met voornamelijk hoogtepunten. Je neemt plaats in een rustieke serre met in gietijzer op maat gemaakt indoor kampvuur. De vuurmeesters staan ontspannen maar gefocust achter het vuur. Hoewel de opstelling een hoog show gehalte heeft, loopt men niet te pronken. Met passie voor het vuur werkt men aan de gerechten die perfect aansluiten bij deze uitstraling. Ruwe planken, pure smaken en bovenal fantastische geuren komen ons tegemoet. De “Gerookte mosselen” verspreiden een geur die doet verlangen naar meer. Helaas hadden we deze niet besteld. Maar ook de “Retired Entrecote” geserveerd op gloeiend hete stenen en hooi doen de fantasie wakkeren het verlangen aan. De verwachtingen waren dus al hoog gespannen nog voor we ook maar iets hadden gegeten.

Zouterover

Pure keuken

Een miniem amusetje (mocht misschien iets meer zijn) als startschot. Huisgemaakte beef jerky, lekker maar misschien iets verder van het concept dan nodig? Al snel ontdekken we de kracht van het pure eten. De plank met “verloren groenten” die prima op smaak gebracht zijn! Ik onthoud hiervan voornamelijk de lekkere pekel en sublieme rauwe champignon. De ware ster kregen we gelijktijdig daar we kozen om alles als sharing dishes te laten presenteren. “Knolselder tussen de kolen gegaard in een zoutkorst met op vuur gebakken Vedett IPA brood en geaderde blauwe kaas.” Een mondvol pure smaken. Wat mij betreft een signature dish om mee uit te pakken! Al kan de geroemde “Zerowaste salad” eveneens zijn verwachtingen dubbel en dik inlossen. Deze wordt gepresenteerd bij de portobello gevuld met shiitake. Beiden bomvol smaak. Een beetje jammer voor de in de kolen gegaarde pompoen die wat verbleekte bij het “dubbeldoel rund”. Graag had ik hier de zerowaste salad gekregen die het geheel wat opfriste. Klein “minpuntje” op een algemeen hoog scorende menu. Ondertussen zijn we al aardig gevuld met lekker eten en besluiten we de appel in klei te delen. Ook hier weer geroemd in het programma “Grillmasters” en alweer niet onterecht. De appel smaakt puur doch kruidig door de gember en kaneel die in de klei en in het klokhuis werden geduwd om het geheel op smaak te brengen. Ook hier is het huisgemaakt brood een leuke extra.

Kortom: “Een pure beleving die dot de verbeelding spreekt en vervolgens ook de verwachtingen inlost. Niet zomaar een hype!! Oh en dat zout voor erover? In veel gevallen zelfs niet nodig… Maar als je het toch gebruikt dan kan het “zoetere zout” en “het zout met koffietoetsen? (Puur proeven vond mijn vrouw niet beleefd genoeg …) een mooie meerwaarde bieden.”

zouterover

Frites Atelier by Sergio Herman

Niet alleen “Plein Publiek” stond al een eindje op de verlanglijst. Ook naar de frietjes van “Sergio Herman” was ik al een tijdje benieuwd. Ergens had ik het idee dat hier misschien wel meer van een hype sprake kon zijn. Niet dus! Hoewel Sergio Herman zelf waarschijnlijk nog maar weinig te maken heeft met het verdere verloop van dit culinair “frietkot” is toch duidelijk dat zijn kennis duidelijk de basis vormt voor dit concept. We kiezen voor “Frieten Oriental Kimchi”, “Indo Peanut” en “de vleeskroket”. Daarbij een “Goose Ipa” en een “rode wijn”. Dat het duur is voor wat je krijgt is een vaak gehoorde “review”. Onzin als je het mij vraagt… Het is nu niet dat een gewoon frietkot zo goedkoop is toch? En daar krijg je helemaal niet de verfijnde smaak die we hier voor 26 euro in totaal kregen. Als we even snel een vergelijking te maken: voor een “gelijkaardige” maar traditionele menu betaal je in frituur Patat te Oostakker (random gekozen) al 19,80.

Frites Atelier

Kwaliteit

Waarom is de 6 euro meerkost te rechtvaardigen? In plaats van de Jupiler te frituur Oostakker wordt hier een Goose Ipa geserveerd die met zijn hopsmaak een mooie balans brengt met de pittige thaise sause op basis van Sriracha met zure room en Kimchi. Een overheerlijke combinatie met friet trouwens! Mijn persoonlijke favoriet uit het gamma! Bomvol smaak, want daar blinkt het Frites Atelier naar mijn gevoel namelijk uit! De combinatie van gepekelde groenten bij de vleeskroket en de gefermenteerde Kimchi met de milde zuren brengen een mooi evenwicht in het gerecht! De vleeskroket met stoofvlees van “slagerij Dierendonck” is lichtzoet en vol smaak. De mayonaise die erbij geserveerd wordt is wellicht de beste die ik ooit gegeten heb. Is alles dan perfect? Dat niet. Hoewel de satésaus erg lekker te noemen is mochten er voor mij gerust nog wat meer frisse toetsen bij. De geraspte limoenzeste maakt wel wat goed maar blijkt toch niet voldoende. In combinatie met de andere gerechten waarin wel wat zuren verwerkt worden blijft het boeiend. Bestel je enkel dit, dan kan het volgens mij wel wat eentonig worden. Afwisselen is de boodschap dus!

Frites Atelier

Op adem komen met een biertje

Als bierliefhebber is het altijd leuk om in een stad op zoek te gaan naar enkele leuke onbekende bieren. Hoewel we een aantal leuke zaken aandeden bleef ik toch wat op de “honger” zitten. De glazen boterhammen waren minder gevarieerd dan ik had gehoopt. De Antwerpse “groot productie” (al is dat relatief natuurlijk) bieren sieren alle kaarten. Lekkere bieren maar voor de binnenlandse bierliefhebber misschien weinig lokale verrassingen. Wie op zoek is naar diepgang van lokale bieren zal verder moeten kijken. Wie hierrond een goede tip heeft voor een volgende weekendje Antwerpen, mag het gerust in de commentaren meegeven. Wij kregen als tip “Hobs” mee. Maar zelfs in “Hobs”: The house of Beers” dan nog… vond ik het aanbod wel erg beperkt. Als toerist kan je hier wellicht je hart ophalen aan de bekendere belgische bieren, maar dezelfde bieren worden ook in de andere café’s aangeboden. Niets verrassends dus! Dan ben je beter af bij brasserie de post, waar je de “Troubadour Magma” kan bestellen. In “Grand café Modeste” staat Liefmans Goudenband op de kaart. Dikke pech want deze bleek uitverkocht… Gelukkig hadden we het weer mee en konden we genieten van het zalige weer op de terrasjes.

citytrip antwerpenWeekendje Antwerpen: Het goede leven

Kuieren door de straten

Net als in veel steden is het leuk om zomaar een straat in te slaan en op ontdekking te gaan. Zo leer je een stad naar mijn gevoel pas echt kennen. Verlaat de meir en wandel zigzaggend door de straten (al dan niet door toedoen van de café’s onderweg) en laat je verrassen door enkele leuke zaken. We vullen de voorraad kruiden aan in “Cajun“. Drinken een koffie bij Sebastiens waar de koffie erg lekker is en het uitzicht aangenaam. Wat niet kan gezegd worden van een niet nader te vernoemen koffiebar iets verderop (gelukkig voor hen ben ik de naam vergeten). De koffie was zuur en bijgevolg niet te drinken. We passeren met een volle maag “Chez Claire” die met een felroze interieur opvalt. De aangeboden “éclaires” lachen ons toe, maar helaas hebben we geen plaats meer voor een proevertje (volgende keer dan maar). Wandelend richting het zuid passeren we enkele leuke design winkeltjes en we keren terug door de groene studentenstraten waar een leuke vibe hangt. De smaakmakersroute merken we op. Misschien iets voor een volgende weekendje Antwerpen.

Weekendje Antwerpen

2 dagen is erg kort! Daar kwamen we al snel achter! Er zijn nog heel wat leuke dingen die we niet konden doen! Denk maar aan een American style BBQ diner bij de pitmasters van “Black Smoke“, een heerlijke cocktail met streeftfood in “The dirty Rabbit” of “Indian street food” in “Mission Massala“. En dan vergeten we nog heel wat dingen en zijn we waarschijnlijk nog van heel wat zaken niet op de hoogte! Heb je leuke aanvullingen of suggesties? Laat het dan zeker weten. Al een weekendje Antwerpen gepland? Geniet ervan met volle teugen! 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline