Print

Spaanse Kikkererwten salade

Ensalada de Garbanzo, ofwel "Spaanse kikkererwten salade", kenmerkt zich door typische spaanse ingrediënten als de chorizo en Pimientos del Piquillo (Geroosterde Pepers). De combinatie met kikkererwten en de frisse toetsen van sherry azijn brengen een heerlijke combinatie van smaken! Perfect als bijgerecht bij een lekker stukje gegrild vlees. 

Maaltijd bijgerecht, groenten
Keuken Mediterraans, Spaans
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Hoeveelheden 2
Auteur admin

Ingredienten

 • 1 blik kikkererwten 400 gr.
 • 150 gram chorizo
 • 1 fijngesnipperde ui
 • 1 teen lookpulp
 • 4 zoete puntpaprika
 • 3 tbsp. sherry azijn
 • 6 tbsp. olijf olie
 • platte peterselie
 • zout en peper naar smaak

Instructies

 1. Bereid je BBQ voor op een directe sessie (+- 200°C/400°F). Dit betekent dat je geen gebruik maakt van een platesetter. Je kan echter wel de kolen verdelen in zones met verschillende hitte om gecontroleerder te werken. 

 2. Open het blik met kikkererwten en giet dit leeg in een zeef. Spoel de kikkererwten enkele malen grondig door onder stromend water tot het afspoelend water helder kleurt. Laat ze even drogen. 

 3. Plaats een gietijzeren pan op het vuur en voeg hieraan de stukken chorizo toe. Wacht enkele minuten tot de smaakvolle olie uit de chorizo loslaat. 

 4. Voeg de stukjes ui en look toe aan de gearomatiseerde olie van de chorizo en laat zachtjes stoven tot ze lichtbruin kleuren. 

 5. Ondertussen plaats je de zoete puntpaprika rechtstreeks boven het vuur tot ze volledig zwart geblakerd zijn. Laat ze afkoelen en verwijder met gemak de zwartgeblakerde pel. Je hebt nu heerlijke stukken paprika met een zoete geroosterde licht rokerige smaak. Snij de geroosterde paprika in slierten. 

 6. Voeg de kikkererwten toe aan de gietijzeren pan samen met de geroosterde paprika en sherry azijn. Roer de ingrediënten door en voeg zout en peper toe naar smaak (evt. nog wat sherry azijn). Laat nog een tiental minuten verder garen zodat de smaken mooi vermengen en de ensalada de garbanzos (kikkererwten salade) nog wat extra rooksmaak kan opnemen. 

Garneer met verse peterselie en dien lauwwarm op. Je kan de salade even goed laten afkoelen en koud serveren. Presenteer met een heerlijk stukje gegrild vlees.