#zerobeerwaste – Win jij een Beerbutler pakket?

#zerobeerwaste – Win jij een Beerbutler pakket?

Onlangs kwam het nog aan bod, de vraag of bier over datum nog te drinken valt. Het antwoord is niet zo eenduidig als we wel zouden hopen. Afhankelijk van de biersoort kan dit namelijk een groot verschil betekenen. Er gaat ondertussen terecht wat meer aandacht naar projecten waarbij voedselverspilling wordt tegengegaan. Hierbij gaat echter weinig aandacht naar de wereld van het bier en dranken in ruimere zin… Tijd om daar verandering in te brengen, tijd voor #zerobeerwaste! In deze post staan we alvast beknopt even stil bij enkele richtlijnen en de samenwerking met “Beerbutler” waaruit nog enkele leuke extra’s zullen voortvloeien de komende weken en maanden. 

Disclosure: Blog in samenwerking met beerbutler. Alle geuite meningen zijn persoonlijke en oprecht!

Beerbutler

Al enkele weken stuur ik af en toe een teaser het wijde web in. Simpelweg omdat ik enthousiast ben over het concept en de samenwerking met dit bedrijf. Deze online shop richt zich op de ware essentie van “craftbeer”. Namelijk het ondersteunen en promoten van kleine brouwerijen die met een passie voor bier werken aan een kwalitatief product. Naast lokale Belgische en Nederlandse brouwerijen gaan ze tijdens hun reizen op zoek naar leuke onbekende brouwerijen in het buitenland. In overleg met lokale brouwers gaat men op zoek naar een respectvolle samenwerking waar beiden voordeel uit halen. Vervolgens worden deze bieren aangeboden op de webshop of in boeiende “beerboxen” aangeboden. Deze boxen kunnen apart worden aangeschaft of in de vorm van een abonnement in kwartaalboxen bekomen worden. Toen een bierminnende maat mij over dit concept informeerde, was ik onmiddellijk enthousiast (Thx Maarten).

#zerobeerwaste

Samenwerking

Ik besluit contact op te nemen en te polsen naar mogelijkheden om samen te werken. Enkele weken terug spreken we af om het gesprek aan te gaan. Al snel blijken we heel wat raakvlakken te vinden in hoe we naar onze hobby/passie kijken. Ik merk een enthousiasme rond mijn voorstellen en ga buiten met een heleboel energie en ideeën. Weinig concreet niet? Laten we het wat concreter maken! Wat kan je van deze samenwerking verwachten? In eerste instantie een heleboel leuke foto’s (alvast dat hoop ik toch te bereiken) om zowel mijn als hun pagina’s te spijzen. Maar daar hebben jullie weinig aan dus gaan we nog wat verder. Vanaf december kan je maandelijks een “beerpairing post” verwachten op de blog. Een leuk biertje in combinatie met een lekker BBQ gerecht! Daar hebben jullie al iets meer aan, maar het kan beter! En nu wordt het pas echt interessant voor jullie. Bij gelegenheid zal ook voor jullie wat te winnen vallen. In overleg gaan we met regelmaat op zoek naar leuke thema’s en bijhorend een bierpakket om te verloten.

beerbutler

#Zerobeerwaste

Zo belanden we bij een eerste thema om mee aan de slag te gaan! Je zal het wel kennen van bij je lokale bierhandelaar, de karren met bieren die over datum dreigen te gaan. Deze bieren worden aan goedkopere prijzen aangeboden om het bier niet verloren te laten gaan. Ook “Beerbutler” tracht met aantrekkelijke prijzen deze bieren nog tot bij de bierliefhebber te krijgen. Helaas blijven ook heel wat bieren zonder eigenaar achter! Zonde voor de ambacht van de brouwer en de grondstoffen die worden gebruikt bij het maken van dit bier. Vooral als je weet dat heel wat van die bieren eigenlijk helemaal niet slecht zijn! In deze post staan we verder stil bij waar je op kan letten bij het aankopen van bier en eindigen we met het verloten van een bierpakket van de “Kolk brouwerij” uit Estland. Meer informatie? Kijk snel op mijn facebookpagina voor meer informatie.

beerbutler

Ten minste houdbaar tot

De wetgeving verplicht om een datum op producten te plaatsen! Hierbij maakt men echter het onderscheid tussen producten waarbij de vermelding “Te gebruiken tot” moet worden gebruikt. Deze producten vervallen op deze datum en worden slecht of ongezond wanneer je deze producten na datum gaat consumeren! Bij bier daarentegen krijg je de vermelding: “Ten minste houdbaar tot”, een vermelding om aan te geven dat het product na deze datum van kwaliteit kan veranderen. Ook bij bier is dit het geval. Na het verstrijken van deze datum kunnen eigenschappen als smaak, helderheid, carbonisatie veranderen. Sommige bieren blijven stabiel, anderen verminderen van kwaliteit, maar een deel bieren kan zelfs in positieve zin evolueren. Maar hoe weet je nu of het bier nog interessant is om aan te kopen en wat je al dan niet kan verwachten van een bier in afprijzing?

beerbutler

Enkele tips

Van bier over datum word je niet ziek

Bieren over datum kennen in tegenstelling tot bvb. yoghurt nauwelijks invloed van bacterie groei. Bijgevolg zal je van bier over datum ook niet ziek worden. Factoren als licht, temperatuur en oxidatie kunnen echter wel de geur, smaak, kleur, ..  beïnvloeden. Hoe beter de bewaaromstandigheden, hoe minder invloed je bier zal ondervinden. Door met volgende tips rekening te houden kan je de bewaartijd van je bier verlengen of nagaan welke invloed je mogelijk op je bier kan verwachten.

  • Nagisting op fles

De opname van zuurstof in het bier heeft een invloed op de smaak. Hoe minder zuurstof tijdens het brouwproces en na het bottelen toegevoegd wordt aan het bier hoe beter de smaak van het bier kan worden bewaard. Hierdoor zijn bieren met nagisting op fles langer hun smaak bewaren. De toegevoegde suikers tijdens het bottelen zullen namelijk deze zuurstof aanwenden om de verdere vergisting op gang te brengen. Hierdoor kan men gerichter de smaak van deze bieren gaan controleren.

Bieren waarbij geen nagisting op fles gebeurt hebben doorgaans een hoger zuurstofgehalte waardoor een mogelijke smaakverandering kan optreden als aan andere factoren niet wordt voldaan. Sommige brouwers proberen hier rekening mee te houden door tijdens het brouwproces zoveel als mogelijk de invloed van zuurstof proberen uit te schakelen.

  • Oxidatie

Of in mensentaal: de invloed van zuurstof op het bier. Bier is een levend organisme waarbij zuurstof het proces gaat beïnvloeden. Denk maar aan het bovenvermeld vergisten van bier. Zonlicht en temperatuur hebben eveneens een invloed op dit oxidatieproces. Zorg er dus altijd voor in de mate van het mogelijke dat je bier op een koele donkere plaats wordt bewaard. Om deze reden wordt bier ook doorgaans in donkere flessen bewaard. Zonder al te ver in detail te gaan komt het erop neer dat bepaalde stoffen uit de grondstoffen bij het maken van bier zich onder invloed van UV-licht of warmte sneller zullen ontwikkelen (denk hierbij aan zwavelionen) waardoor een penetrante zwavelgeur kan ontstaan, maar bvb de geur van kolen, amoniak, … zijn niet uitzonderlijk. Gebruik dus je neus in geval van twijfel.

Porter kolk brewery

 

  • Alcoholgehalte

Alcohol is gekend omwille van zijn conserverende werking. Bijgevolg zal je merken dat bij bieren met een alcoholpercentage hoger dan 10 procent niet altijd een datum wordt vermeld. Hoe hoger het alcoholpercentage van het bier, hoe minder kans op bederf. Bieren laag in alcohol zoals de pilsen en session IPA en saison bieren zijn bijgevolg minder geschikt om te bewaren. Maar ook deze bieren kunnen onder ideale bewaaromstandigheden nog aangenaam smaken wanneer deze over datum zijn.

  • Zuurtegraad

Ook zuren staan erom bekend een conserverende houding te hebben. Denk maar aan het gebruik van azijn bij het inleggen van groenten. Bijgevolg lenen bieren die hoog in zuurtegraad zijn (denk hierbij aan geuze, traditionele kriekbieren, sour ales, ….). Bij deze bieren zal de zurige smaak wat milder worden en kunnen de fruittoetsen intenser worden. Wat het vaak echt interessant maakt is de ontwikkeling van port, whisky, cognac smaken als gevolg van de fermentatie van de ingrediënten.

Suur Wiik Kolk

  • Hop bitterheid

Aan bepaalde bierstijlen wordt extra hop toegevoegd om een aangename bittere smaak en extra aroma’s toe te voegen aan het pallet. Denk hierbij aan de IPA (Indian Pale Ale) die net door deze extra hop een leuke complexe smaak ontwikkelen. Hop heeft echter de eigenschap snel aan smaak te verliezen. Hierdoor lenen deze bieren zich minder tot het bewaren en worden ze bijgevolg zo snel mogelijk na het brouwen geconsumeerd.

  • Lichte blonde bieren

Bij lichte blonde bieren gaan de eiwitten in het bier zich sneller binden met andere stoffen uit het bier. Hierdoor zal je al sneller een troebeler bier opmerken. Sommige brouwers spelen hierop in door mouten te gebruiken die minder eiwitten bevatten en tijdens het brouwproces uitgefilterd kunnen worden (vb. bij pilsen). Bij andere bieren is dit vaak niet het geval omwille van de specifieke keuze voor bepaalde eigenschappen uit de mout. Het troebele uitzicht en vlokken kunnen op zich geen kwaad al zijn ze niet altijd even aangenaam in de beleving tijdens het drinken.

beerbutler

Samengevat:

Donkere, zoetere bieren met een hoog alcoholgehalte en/of nagisting op fles bewaren langer. Aan hoe meer van deze factoren wordt voldaan hoe beter het bier doorgaans zal bewaren. Denk hierbij aan Stouts, dubbelbieren, bock bieren, quadrupels, tripel, amber ales… De eigenschappen in deze bieren worden aangenamer en/of complexer bij rijping. Daarnaast heeft de zuurtegraad ook een belangrijke invloed op het bewaarproces waardoor ook geuze en lambiekbieren geschikt goed bewaren. De zuren in deze bieren worden doorgaans zachter en de fruittoetsen worden vaak intenser tot zelfs port-, cognac- of whisky toetsen die een aanvulling kunnen vormen op het smakenpallet. Lichtere blonde bieren zullen doorgaans moeilijker bewaren en worden best zo snel als mogelijk geconsumeerd. Denk hierbij aan witbier, pils, … Vooral bieren waarbij de hop de karakteristieke smaak moet bepalen (vb. IPA) kunnen snel in smaak achteruit gaan. Maar ziek zal je er niet van worden. Heb jij nog #zerobeerwaste tips? Laat het ons dan zeker weten!

Ben je zelf nog op zoek naar leuke recepten met bier of combinaties van bier met BBQ? Neem dan zeker een kijkje op deze pagina!

 

 

Bronnen:
https://www.biernet.nl/algemeen/weetjes/bier-over-datum
http://blog.fieroponsbier.be/post/142242668430/mag-je-bier-over-datum-nog-drinken
https://scholarblogs.emory.edu/eurj/files/2014/05/UVBeerProject_Final_pdf.pdf
http://www.speciaalbiertjesblog.nl


1 thought on “#zerobeerwaste – Win jij een Beerbutler pakket?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline