Spicy Lee’s BBQ saus

Spicy Lee’s BBQ saus

Hou je van een lekkere BBQ saus voor bij je stukje vlees? Weet je zelf ook graag wat er in je saus gaat en/of creëer je graag je eigen smaakprofiel? Deze saus is er volgens mij een mooi voorbeeld van. Door de Amerikaanse en Aziatische keuken met elkaar te combineren ontstaat een heerlijke saus die zich kenmerkt door een heerlijke evolutie in smaken. De spicy Lee’s BBQ saus bevat het zoete aspect van de klassiekere Amerikaanse sauzen gecombineerd met de zoetzure en kruidige toetsen uit de aziatische keuken. Denk aan ingrediënten als cola, mirin, soya saus, kaneel, limoenbladeren en steranijs. Een mooie evenwichtige combinatie als resultaat. Je volgende batch pulled pork zal ongetwijfeld smaken!

Naar recept gaan

 Disclosure: "In deze post wordt gebruik gemaakt van affiliate links. De geuite meningen zijn deze van mezelf en zijn oprecht."

SPICY LEE’S BBQ SAUS

Zoals hierboven vermeld kan je een eerder complex smakende saus verwachten. Bovenal kenmerkt de saus zich door een evenwichtig smaakprofiel waarbij de ingrediënten uit de oosterse en amerikaanse keuken elkaar mooi ondersteunen. Als basis voor de saus wordt gebruik gemaakt van een zoete BBQ saus en cola. Maak gebruik van een rokerige BBQ saus als je een gerookte toets aan de saus wil toevoegen. Daarnaast zorgen de kaneel en steranijs voor een warme volle kruidige smaak. Daartegenover staan ingrediënten als de limoenbladeren en de azijn om toch een verfrissend zuurtje te hebben. Aangevuld met soya saus voor het zoutige smaakversterkende effect en daarnaast wat mirin seasoning voor een extra zoete toets. Tenslotte ook nog wat Sriracha om een klein beetje pit toe te voegen. Indien je wat pikanter wil gaan kan je gerust nog wat meer toevoegen maar dit hoeft volgens mij niet. Het is zeker niet de bedoeling dat smaken overheerst worden door de hitte.

Spicy Lee's BBQ saus

Hoe combineren?

Deze saus werd oorspronkelijk gemaakt met als doel te serveren bij varkensvlees. Met name bij een Pulled Pork recept dat later nog zal volgen. Naast het toevoegen van de saus bij de bereiding maak ik gebruik van wat extra als “Eindsaus”. Bij het proeven was ik zelf aangenaam verrast waardoor ik het nog met meer wou combineren. Zo ondervond ik dat het koud serveren bij een stukje vlees zeer goed werkt maar even goed past het perfect bij lamsribbetjes. De kruidige toets combineert zeer goed met de sterke smaken van het lamsvlees. De inspiratie voor deze saus komt overigens van een recept voor lamsribben ontwikkeld door Sergio Herman uit zijn “Pure C kookboek“. De toevoegingen die ik deed waren in functie van het maken van de pulled pork. Bij de lamsribben zelf hou ik van een dun laagje dat mooi kan karameliseren zonder de smaak van het vlees te gaan overheersen. Hoewel ik het zelf nog niet heb getest op kip, vermoed ik dat ook deze combinatie wel mooi zou samengaan.

Test het alvast zelf eens uit en laat mij weten wat je ervan vond! Wil je de saus nog even bewaren? Giet de spicy Lee’s BBQ saus dan in een Sausflesje als deze en bewaar in de koelkast voor een tweetal weken of gebruik een gerecycleerd flesje zoals hierboven ;). In ieder geval veel plezier bij het experimenteren. Ben je benieuwd naar hoe je pulled pork kan maken en kan je niet wachten tot het recept online komt. Geen nood. Met deze eerder gemaakte post kan je alvast van start gaan. 
Spicy Lee's BBQ Saus
Voorbereidingstijd
5 min
Kooktijd
30 min
Totale tijd
35 min
 

Een mooie BBQ saus kenmerkt zich door een evenwicht in smaken. Door de klassieke Amerikaanse invloeden te combineren met enkele typische oosterse smaken probeer ik een gebalanceerde saus te brengen met een kruidige toets. Proef en oordeel zelf! Ik ben alvast overtuigd. 

Maaltijd: saus
Keuken: Amerikaans, aziatisch
Hoeveelheden: 750 ml
Auteur: admin
Ingredienten
 • 500 gr ketchup
 • 500 gr zoete BBQ saus rokerig indien gewenst
 • 500 gr cola
 • 125 gr soya saus
 • 1 tbsp curry pasta
 • 1 tsp Sriracha saus
 • 2 dl blauwe hand azijn
 • 2 dl Mirin
 • 5 kaneelstokken
 • 5 stukken steranijs
 • 5 Kaffir limoenbladeren
Instructies
 1. Meng alle ingrediënten in een sauspannetje en laat zachtjes reduceren voor ongeveer 30 minuten. In die tijd kunnen de smaken mooi infuseren. Proef en voeg ingrediënten toe naar eigen smaak.

 2. Giet de saus gekoeld in een flesje en bewaar tot 2 weken in de koelkast voor gebruik. 

FULL DISCLOSURE

Met deze blog wil ik mijn passie voor koken op vuur delen. Voor het onderhoud van deze blog wordt gebruik gemaakt van inkomsten door affiliate links. Daarnaast krijg ik soms test producten aangeboden.

De gerapporteerde ervaringen met deze producten zijn oprecht. Door het klikken op de affiliate links worden jou geen extra kosten aangerekend. Zelf ontvang ik een kleine bijdrage voor elk gekocht product.

In dit blog over de Spicy Lee's BBQ saus:
 – werd gebruik gemaakt van de volgende affiliate links: het Pure C kookboek en Sausfles
2 thoughts on “Spicy Lee’s BBQ saus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit:
Inline
Inline